Tarih: 17.01.2024 09:40

Belimde Çok Ağrım Var Ne Yapmalıyım?

Facebook Twitter Linked-in

Mithat ÜNAL/(MHA) - Bu günlerde özellikle 25-60 yaş arası erkeklerde bel ağrısının artması dikkat çekiyor. Bunun sebebini korona aşılarına bağlayanlar kadar,  bel fıtığına da bağlayanlar var. Bel ağrısının  ciddi bir durum olabileceğini belirten uzmanlar,  bu ağrılardan nasıl kurtulunması konusunda da önerilerde bulunuyorlar.  
Doktora Başvurun: Bel ağrısı devam ederse veya ciddiyetini artırırsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz. Spesifik bir tanı ve tedavi için muayene ve gerektiğinde görüntüleme testleri yapılabilir. Unutmayın ki bel ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olabilir, bu nedenle uzman bir sağlık profesyoneli size en uygun tedaviyi önerebilir. Ağrınız şiddetliyse veya başka belirtilerle birlikte geliyorsa, derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmelisiniz.
Bu ağrıyı geçirmek için nasıl bir fizik egzersizi yapmalıyım
Bel ağrısını hafifletmeye yönelik bazı basit fiziksel egzersizler vardır, ancak herkesin durumu farklı olduğu için bu öneriler genel bilgilerdir. Bel ağrınızın nedenini anlamak ve uygun bir tedavi planı oluşturmak için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. 
Dinlenme: Uzmanlara göre bel ağrılarının devam ettiği zamanlarda  aktivitelerinizi sınırlayın ve ağrıya neden olan hareketlerden kaçının. Belinize fazladan baskı uygulamaktan kaçının. 
Soğuk veya Sıcak Uygulama: Ağrılı bölgeye soğuk veya sıcak paket uygulamak rahatlama sağlayabilir. Soğuk paketler genellikle ilk 48 saatte, ardından sıcak paketler kullanılabilir. Ağrı Kesiciler: Doktorunuzun önerisi doğrultusunda, ağrı kesiciler veya antiinflamatuar ilaçlar alabilirsiniz. 
Egzersiz ve Fizik Tedavi: Bel ağrısı için önerilen belirli egzersizler veya fizik tedavi yöntemleri, doktorunuzun önerilerine göre uygulanabilir. 
İşte bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı genel egzersizler:
 Pelvik Kaldırma (Bridging): Sırt üstü uzanın, dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı yere koyun. Karın kaslarınızı sıkın ve kalçalarınızı kaldırın, vücunuzu düz bir çizgi oluşturacak şekilde. 
Yukarıda birkaç saniye tutun, sonra yavaşça indirin. 10-15 tekrar yapın.
Kedi - İnek Egzersizi: Elleriniz ve dizleriniz üzerine çömelin. Sırtınızı kamburlaştırarak başınızı öne doğru eğin (kedi pozisyonu). 
Sırtınızı düzleştirerek başınızı yukarı kaldırın (inek pozisyonu). Bu hareketi rahat hissettiğiniz kadar tekrarlayın.Diz Göğüs Çekme (Knee-to-Chest Stretch):
 Sırt üstü uzanın.
Bir dizinizi göğsünüze doğru çekin, diğer bacağınızı düz tutun.
Bir süre bekleyin, sonra diğer bacağınıza geçin.Her bacak için 15-30 saniye bekleyin. Bu egzersizler bel ağrısını hafifletebilir, ancak ağrınız devam ederse veya şiddetlenirse, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmeniz önemlidir. Ayrıca, herhangi bir egzersize başlamadan önce doktorunuzdan veya bir fizyoterapistten onay almanız önemlidir. Belirli bir durum veya yaralanmaya bağlı olarak farklı egzersizler önerilebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —