-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Yusuf Işık: En büyük sorun eşitsizlik ve regülasyon
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan iktisatçı Yusuf Işık, dünyadaki en önemli sorunun eşitsizlik ve regülasyon olduğunu belirterek sosyal bilgi ekonomisinin benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti.
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan iktisatçı Yusuf Işık, dünyadaki en önemli sorunun eşitsizlik ve regülasyon olduğunu belirterek sosyal bilgi ekonomisinin benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti.
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin altıncı gününde Devlet Planlama Teşkilatı ve OECD eski Uzmanı İktisatçı Yusuf Işık, “İkinci Yüzyıl Perspektifi için Bir Yaklaşım: Sosyal Bilgi Ekonomisi” başlıklı bir konuşma yaptı.
Teknolojinin geldiği noktayı ve dünya düzenini değerlendiren Işık, “Her şeyi devletin yönetmesi bir çıkar yol değil. Çok daha ince, ileri çözümler bulmak lazım. Saniyede milyar kere milyar işlem yapıyor süper bilgisayarlar. Toplumsal yaşamın bütün alanlarında olağanüstü bu gelişmeler olduğu için bu artık bilgi ekonomisine dönüşmüş durumda. Bunun ileri gitmesi için ülkeler büyük yatırım yapıyor. Dünya ekonomisinde pandemiden önce neoliberal politikalar çok daha hakimdi. Pandemiden sonra kendini koruma güdüsü harekete geçti. Karmaşık konulardan biri küreselleşme yavaşlıyor, doğru. Ama sorunlar uluslararası. Ne yapılacak? Bunun sancısı yaşanıyor” dedi.
“En büyük sorun eşitsizlik”
Dünyadaki sorunlara değinen Işık, “En büyük sorun belki bir numara; eşitsizlik ve regülasyon. Bütün bunlar nasıl düzelecek? Sosyal bilgi ekonomisi benimsenirse o zaman bütün bu alanlarda sonradan sürprizlerle karşılaşmak yerine baştan beraber yürütülebilir. Verimlilik çok artabilir. Yeşil dönüşüm çok daha fazla başarılı yapılabilir. Girişimler çok daha kolay teşvik edilebilir. Eğitim çok daha ileri gider” diye konuştu.
“Türkiye’nin kapasitesi çok yüksek”
Işık ayrıca şunları söyledi: Türkiye’nin kapasitesi çok yüksek. Şaşırtıcı gelebilir. Çok kötü kullanıldığı ve yönetişim yoluyla tahrip edildiği için kapasitede erime başladı. Türkiye’de girişimciler dinamik, çalışanlar dinamik ama yol yavaş yavaş tükeniyor. Olağanüstü büyük teknolojik atılımlar ve sonuçlarının alınacağı bir dünyada bunlardan kopuk kalmayı artıracak bir tutum kabul edilemez. Son derece sakıncalı. Türkiye’nin bu potansiyelini kullanabilmek için yönetişimi değiştirmek gerek.”
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI
Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI
Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi
Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı
Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”
Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı
Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası
VEFA Projesi Anamur'da Yüzleri Güldürüyor
Sms Onay Hizmetleri ile SMS Onay ve Sanal
Yükleniyor

