Tarih: 19.11.2022 20:26

Özgeçmişimde referanslara yer vermeli miyim?

Facebook Twitter Linked-in

Eskiden hayati bir gereklilik olan bu husus, artık tartışmalı bir ekleme haline geldi. CV'nizde referanslara yer vermeli misiniz? Kısa cevap hayır - en azından detaylar değil.

Neden mi? Öncelikle, işe alım sürecinin başlarında, CV'nizi göndermeniz gerektiğinde referanslar gerekli değildir. Siz mülakata çağrılmadan önce kimse referans aramayacaktır ve potansiyel bir işverenin referans arayacağı bir aşamaya gelmeden önce geçmeniz gereken birkaç mülakat aşaması olabilir. Basitçe şu satırı eklemeniz yeterli olacaktır: 'Referanslar istek üzerine mevcuttur' satırını eklemeniz yeterli olacaktır.

Bazı iş arayanlar hala CV'lerinde referans bulundurmanın başvurularını bir şekilde daha sağlam hale getireceğini düşünebilir, ancak aslında referanslarınızı CV'nizden çıkarmanız için henüz onlara ihtiyaç duymamanın ötesine geçen birkaç neden vardır.

CV uzunluğu bir faktördür

Genel olarak, CV'niz iki sayfadan uzun olmamalıdır ve bu alanın tamamını sizi iş için mükemmel aday yapan becerilerinizi, deneyiminizi ve özelliklerinizi gösterecek şekilde kullanmak isteyeceksiniz. Ve hiçbir koşulda CV'nizdeki referansların üçüncü bir sayfaya çıkmasına izin vermemelisiniz.

Bu referansları sıkıştırmak için yalnızca bir veya iki satıra ihtiyacınız olduğunu iddia etseniz de, bunları nasıl biçimlendireceğinizi düşünün. Eğer onları zar zor sıkıştırıyorsanız, bu CV'nizin düzenine yansıyacak ve daha az etkileyici görünmesine neden olabilecektir. İşe alım yöneticisinin bu noktada bakmayacağı bir unsur için buna gerçekten değer mi? İşte bu yüzden, iş başvurusuna profesyonel görünümlü bir CV ile gittiğinizden emin olmak çok önemlidir. Eğer özgeçmiş hazırlamakta zorlanıyorsanız CVMaker web adresinde özgeçmişinizi dakikalar içinde oluşturmanıza yardımcı olacak bir araç görebilirsiniz.

İşe alım uzmanını öncesinde araştırın

Başvurunuzu doldururken referans seçiminiz açık gibi görünebilir, ancak görüşmelerinizin nasıl geçtiğine bağlı olarak bu seçimin nasıl değişebileceğine şaşıracaksınız. Örneğin, işe alım müdürünün özellikle hangi beceri veya deneyimle ilgilendiğini anlayabilirsiniz ve cephaneliğinizde bu alandaki yeteneklerinizden en iyi şekilde bahsedebilecek bir referansınız olabilir.

Genel olarak, daha yeni referanslar daha iyidir, ancak işe alım yöneticileri de en alakalı becerileriniz hakkında konuşabilecek referanslardan haber almak isteyeceklerdir ve bunları mülakat aşamasında - hatta iş teklifi aşamasında - talep edene kadar bekletmek sizi onlara istediklerini vermek için en iyi konuma getirecektir.

Önce onlara ulaşmak istersiniz

Çoğu işe alım yöneticisi size haber vermeden CV'nizdeki referanslarınızla iletişime geçmeyecektir, ancak neden iletişim bilgilerini CV'nize koyarak bu riski göze alasınız ki? Referanslarınızı talep edilene kadar görüşmenin dışında bırakmak, size onları uyarma ve onları dahil etmek için izin isteme şansı verir.

Bu aynı zamanda potansiyel işverenden, siz istifanızı verene kadar mevcut işvereninizle sözleşme yapmamasını isteme şansınız olduğu anlamına gelir. Ayrılacağınızı söylemediğiniz bir zamanda iş referansı için aranmak garip bir toplantıya neden olur.

Bazı ek iş referansı ipuçları

İş referanslarının değeri konusunda süregelen bir tartışma var. Öncelikle, iftira ile ilgili yasal düzenlemeler nedeniyle, iş teklifinin iptal edilmesine neden olabilecek kötü bir referans vermek işverenler için sıkıntılı olabilir, bu da birçok kişinin aday hakkında hiçbir fikir vermeyen bir 'iş beyanı' sunmasına yol açmıştır. Diğer taraftan, yöneticiler belirli adayların arkasını görmekten mutlu oldukları için iyi referanslar verebilirler.

Sizden kurtulmak istemeleri ya da kötü referanslar almaları endişelenmeniz gereken bir durum olmasa da, birçok işe alım müdürünün ve işe alım uzmanının artık referansları bir tutam tuzla değerlendirdiğini bilmekte fayda var.

Adayların yeteneklerini ve becerilerini iyi hazırlanmış bir CV ile sergilemeleri ve mülakatta kanıtlanabilir ve ispatlanabilir örneklerle yeteneklerini daha da kanıtlamaları çok daha önemlidir. İyi ve güçlü referanslar başvurunuza büyük katkı sağlar ve evet, kötü bir referans iş teklifinizi etkileyebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —