Tarih: 02.04.2024 16:10

Yeni SGK Destek Programı: Tek Seferlik Yardım Parası, Başvurular TC Kimlik İle Alınıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni bir duyuru ile yaşamını yitiren  sigortalıların yakınlarını sevindiriyor.  Şartları sağlamaları durumunda,  büyük destekle, maddi anlamda kolaylık sağlamayı amaçlayan  SGK, bu yardımı, vefat eden sigortalıların yakınlarına yönelik cenaze yardımı olarak adlandırıyor.  SGK’nın bu yardımı,  Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen tarifeye göre, hayatını kaybeden SGK yakınlarına tek seferlik olarak yapılıyor.  
Peki Ölüm Yardımı Hangi Durumlarda Kimlere Ödeniyor?
 SGK, emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların vefat etmesi durumunda,  ölüm yardımı ödüyor. Ancak dul ve yetim aylığı alanlarun yakınları bu yardımdan muaf tutuluyor. 
Kimlere ödeniyor?
 Emeklinin sağlığında verdiği beyannamede gösterdiği kişiye,
Beyanname vermemiş ise eşine,
Eşi yoksa çocuklarına,
Eşi ve çocukları yoksa ana ve babasına,
Ana ve babası da yoksa kardeşlerine,
Kardeşleri de yoksa; Yapılacak ölüm yardımı tutarını geçmemek üzere, fatura tutarı kadar, masrafları kendilerinin yaptığını belgeleyenlere ödenmektedir.
Ölüm yardımı, vefat eden sigortalının yakınlarına maddi bir destek sağlamak amacıyla ödenmektedir. Ancak, ödeme alacak kişilerin belirli bir sıralamaya göre belirlenmesi ve ödeme koşullarının yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu yardım hakkında daha fazla bilgi almak ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili kurumun resmi internet sitesi ziyaret edilebilir. 
Evde Bakım Maaşı: Devlet Desteği ile İlgili Detaylar ve Nasıl Başvurulur?
Devlet yardımı kapsamında tutulan Emekli Bakım Maaşı alanların  Cenaze yardımından yararlanabilmeleri  için, vefat eden sigortalının iş kazası, meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmesi, sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık maaşı alıyor olması gerekiyor.
Burada, sigortalının en az 360 gün süreyle malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini ödemiş olması da bir diğer koşul olarak karşımıza çıkıyor. 
Bu destekten yararlanma hakkında da bir derece düzenlemesine gidildiği görülüyor. Bu sıralamaya göre, yardım hakkın ilk olarak vefat eden sigortalının eşine düşüyor. Bunun ardından çocuklarına, eğer bunlar yoksa anne-babasına ve onlar da yoksa kardeşlerine bu yardım yapılıyor. Bu sıralama, yardımın adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak, destekten faydalanacak kişilerin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. 
Bu yardımların alınabilmesi için öncelikle gerekli belgelerle birlikte SGK'ya başvurulması gerekiyor. Hak sahiplerine maaş bağlanma koşulu olmadığında ise dilekçe ile yapılan başvurular da kabul ediliyor. Cenaze yardımının miktarı her yıl yaşanan ekonomik değişiklikler ve TÜFE oranındaki değişimler göz önünde bulundurularak belirleniyor. 
SGK’nın yapacağı cenaze yardımlarına 2024 yılı için belirlenen miktar 3 bin 385 TL olarak açıklandı. Ayrıca, Emekli Sandığı emeklileri için vefat durumunda minimum 8 bin 240 TL ödeme yapıldığı belirtildi. Bu yardım, vefat eden sigortalının yakınlarına büyük bir destek sağlayarak, maddi anlamda rahatlama sağlıyor. SGK'nın bu adımı, sosyal güvenlik alanında yapılan çalışmaların önemini bir kez daha vurguluyor. Detaylar ve daha fazla bilgi için SGK'nın resmi internet sitesi ziyaret edilebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —