Küresel borsalarda 2023 yılı başından beri devam eden pozitif hava yavaş yavaş dağılmaya başlıyor. ABD tarafında bilanço sezonuna ilişkin açıklanan veriler, yatırımcıların ABD şirketlerine olan güvensizliklerini ve resesyon korkularını körüklüyor. Elbette ki şirket kazançları piyasalar açısından oldukça önemli, fakat piyasanın asıl odaklandığı şey Fed’in faiz oranı-enflasyon hikayesi. Önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantıda Fed’in faiz artışı konusunda yumuşak davranacağı söylemleri nedeniyle dolar endeksi zayıflamaya devam ederken bugün açıklanacak olan ABD GSYH rakamı önemini koruyor. Piyasalar, önceki çeyrekte %3,2 büyüyen GSYH rakamının bu kez %2,6 oranında artış göstereceği beklentisinde. GSYH rakamının beklenenden daha iyi gelmesi halinde büyüme ile ilgili endişeler yerini iyimserliğe bırakabilir. Fakat açıklanacak olan GSYH verisi belki de gelecek haftaki para politikası toplantısının rotasını etkileyebilecek sürprizler yapabilir.
Euro bölgesinde ise ekonomik görünümün iyileştiğine dair sinyaller, ECB’nin şahin söylemleriyle birlikte daha fazla faiz artırımını ilişkin endişeleri beslerken Avrupa borsalarında zayıflamaya neden oldu.
Asya piyasalarında ise Avustralya'nın tatil olması ve Çin de dahil olmak üzere Asya'nın bazı bölgelerinin Yeni Yıl tatili nedeniyle kapalı olmasından zayıf seyir sürüyor. Asya piyasaları sabah saatleri itibariyle, Hong Kong borsalarının üç günlük Yeni Yıl Tatili'nin ardından yeniden açılmasıyla yedi ayın yeni zirvesine yükseldi.
MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,56 artışla 555,81 oldu. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,6 yükseliş kaydetti. Japon Nikkei endeksinde %0,25 sınırlı değer artışı yaşandı.
Brent tarafında ise ABD ham petrol stoklarının beklenenden az artması ve zayıflayan doların etkisi ile birlikte petrolün daha ucuz hale getirmesiyle dünü yükseliş ile kapatan brent petrol, sabah saatleri itibariyle Asya piyasalarında yatay seyir izliyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri 86.24 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 30 sent artışla 80.45 dolara ulaştı. Petrolün daha yüksek hareket etmesini engelleyen bir faktör, yavaşlayan küresel ekonominin yakıt talebini engellemesi endişesiydi.
Bugünün gündemi hem yurtiçinde hem de yurt dışında önemini koruyorken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) 'Enflasyon Raporu' ve Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özeti, yurt içinin en önemli ekonomi gündemi olarak takvimde yer alıyor. Yurt dışında ise piyasalar ABD'den gelecek GSYH rakamlarına odaklanacaklar.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi kapsamında ticari hayatta liralaşmanın desteklenmesi amacıyla firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Türk lirasına dönüşümüne destek sağlanmasına karar verdi.
Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyeleri Joachim Nagel ile Gabriel Makhlouf, ECB'nin Şubat ve Mart'ta yapılması beklenen 2 faiz artırımından sonra yılın ikinci çeyreğinde de faiz artırımlarına devam etmesinin sürpriz olmayacağını söylediler.
ABD'de Beyaz Saray'ın ekonomi politikası yönetimindeki bir numaralı isim olan Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Brian Deese'nin yakın zamanda görevinden ayrılması bekleniyor.
Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Ocak ayı Yönetim Kurulu toplantısının bugün yayınlanan tutanakları, ücret ve enflasyon görünümünde görüş ayrılıkları yaşandığını ortaya koydu. Tutanaklara göre BOJ üyeleri, yüzde 2 enflasyon hedefinin başarılması için görünüm konusunda ayrışırken, ücretlerin sürdürülebilir şekilde artmalarının zaman alacağı uyarı yapılması konusunda da tam uzlaşı sağlanamadı.
ABD'de vadeli doğal gaz fiyatı, ılımlı geçen kışın etkisiyle Mayıs 2021'den bu yana ilk kez 3 dolar seviyesinin altına indi. Şubat teslimi doğal gaz fiyatı New York'ta 2,919 dolar/milyon BTU seviyesini gördü.
Birleşmiş Milletler, dün yayınladığı 'Dünya Ekonomik Durum ve Görünümler 2023' raporunda Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,4 büyüdüğünü tahmin etti. BM, Batı Asya ülkeleri arasında değerlendirdiği Türkiye için 2023 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,7 olarak ortaya koydu. 2024 yılında ise büyümenin yüzde 3,5'e yavaşlayacağını öngördü.
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yol açtığı gıda ve enerji krizi, Kovid-19'un devam eden etkisi ve kalıcılık gösteren yüksek enflasyon nedeniyle küresel ekonomik büyümenin 2023'te yüzde 1,9'a gerileyeceğini öngördü. Bu oran, son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kayıtlara geçti.
Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Slovakya ile birlikte Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesinde gerekecek altyapı yatırımları için Brüksel’den finansman istedi.
AB Komisyonu üyesi Thierry Breton, Avrupalı finans kuruluşlarının enerjide dönüşüm için önemli minerallerin tedarikçilerine daha fazla fon sağlamalarını istedi.
ABD Anayasa Mahkemesi’nde geçen hafta görülen Halkbank duruşmasının ardından, mahkemeden ne yönde bir karar çıkacağı Amerikalı hukukçular arasında tartışılıyor.
ARCLK-Arçelik 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 4.324.672.000 TL (Önceki 3.064.674.000 TL )
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı