• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Yaz Bitti, Ancak Turistler Türkiye’den Vazgeçmedi: Yoğun İlgi, EMITT’e Tarihi Talebi Destekliyor

Turizm sektörünün temsilcilerinin 5 küresel buluşma noktasından biri olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT, kapılarını açmaya henüz 4 ay olmasına rağmen, rekor katılımcı ilgisiyle karşı karşıya.

EKONOMİ 26.09.2022 09:15:27 824
Yaz Bitti, Ancak Turistler Türkiye’den Vazgeçmedi:  Yoğun İlgi, EMITT’e Tarihi Talebi Destekliyor
Haberi Sesli Oku

Turizm sektörünün temsilcilerinin 5 küresel buluşma noktasından biri olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT, kapılarını açmaya henüz 4 ay olmasına rağmen, rekor katılımcı ilgisiyle karşı karşıya. Kışın enerji tasarrufu ve önlemi uygulayacak Avrupa’da İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin turizm sektörlerine karşı Türkiye’nin avantajlarına dikkat çeken EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, böylece Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 55 milyon turist ve 45 milyar dolar turizm geliri hedeflerine kolaylıkla ulaşacağını öngörüyor.

Türkiye’nin lider sektörlerinde öncü fuarlar düzenleyen Hyve Group’un organize ettiği, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT, yeni dönemde kapılarını açmak için hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 26’ncısı gerçekleştirilecek EMITT, onlarca ülkeden binlerce katılımcıyı 8-11 Şubat 2023 tarihlerinde İstanbul’da ağırlamaya hazırlanıyor.

Konjonktürel gelişmeler sonucundan pandemi sonrasında yüzü beklentilerinin ötesinde gülen Türkiye turizm sektörü, güçlü taleplerle geçirdiği 2022 yazının ardından ilgi görmeye devam ediyor.

Bu yıl Galataport’un hizmete alınmasıyla birlikte kruvaziyer destinasyonu açısından güçlenen İstanbul’un yanı sıra, Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin tatil beldeleri, kış döneminde Avrupalı turistleri de ağırlamaya hazırlanıyor.

EMITT’E İLGİ, TARİHİNİN ZİRVESİNDE

Türkiye Otelciler Federasyonu’nun verdiği rakamlara göre geçtiğimize yıl ile karşılaştırıldığında kış turizmi talepleri, önümüzdeki dönem için yüzde 20 ila 25 arasında artış gösterirken, en çok talep gelen üç ülke sırası ile İngiltere, Hollanda ve Almanya olarak sıralanıyor.

 

Turizmde süren güçlü ivmenin, dünyanın en büyük 5 turizm fuarından biri olan EMITT’i de olumlu anlamda etkilediğini belirten EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, “Geçtiğimiz yıl 110 ülkeden 33 bin 595 ziyaretçinin gezdiği, 500’e yakın katılımcının yer aldığı EMITT’te; Amerika, Avustralya, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Kanada, Yunanistan, Rusya, Hindistan, Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve Azerbaycan gibi önemli ülkeler başta olmak üzere toplam 55 ülkeden gelen 200’ü aşkın davetli tur operatörünü İstanbul’da ağırlamıştık. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, bu nedenle pozisyon alan Avrupa’nın doğalgaz tedarikinde yaşaması muhtemel sorunlar gibi konjonktürel gelişmeler de ülkemize yabancı turist ilgisini güçlendiriyor. Dolayısıyla EMITT’e katılımcı başvuruları da tarihi bir seviyede. 

 

TÜRKİYE VE DÜNYADA TURİZM İVMELENİYOR

2020 yılında uluslararası seyahat eden birey sayısı bir önceki yıla göre yüzde 71 ile 401 milyona, dolayısıyla turizm harcamalarının da yüzde 60 azalarak 536 milyar dolar seviyesine gerilediğini hatırlatan Hacer, “2021 yılında rakamlar, bir önceki yıla göre turist sayısında yüzde 5’lik, turizm geliri açısından da yüzde 15’lik bir artış elde etti. 2022 içinse rakamlarda radikal artışlar söz konusu. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 210 artan turist sayısı 365 milyon olarak kayıtlara geçti. 2022 yılı sonu içinse dünya çapında turist sayısının 600 milyona, turizm gelirlerinin de 840 milyar dolara ulaşması yönünde.” sözleri ile sektörde son 2,5 yılda yaşanan değişimi özetliyor.

 

Türkiye’nin de bu yılın ilk 6 ayı itibariyle bu gelişmeden payını aldığına dikkat çeken Aydın, “Ülkemiz 2022 yılına 45 milyon turist ve 35 milyar dolar turizm geliri hedefleri ile başladı. Bu yılın ilk 8 ayındaki rakamlara baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108,5 artan turist sayısı 32,5 milyona ulaştı. 2022’nin ilk 6 ayı ile geçtiğimiz yılın ilk altı ayını turizm gelirleri açısından kıyasladığımızda ise yüzde 160’lık artış ile 14,17 milyar dolarlık bir gelir söz konusu. Bu gelirde İstanbul başta olmak üzere, şehir ve alışveriş turizminde yüksek büyümeler söz konusu. 2022 yılı sonunda turistlerin sadece giyim ve ayakkabı harcamalarının 4,5 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor.” ifadeleriyle turizm gelirlerindeki kırılıma dikkat çekiyor.

 

“TÜRKİYE, ‘55 MİLYON TURİST, 45 MİLYAR DOLAR GELİR’ HEDEFİNE KOLAYLIKLA ULAŞILABİLİR” 

Sağlık turizminde önceki dönem ivmesinin sürdüğünü belirten Aydın; genel sağlık tedavileri dışında özellikle, plastik cerrahi, saç ekimi, dermatoloji, medikal estetik ve diş tedavisi ve estetiği gibi alanlar öne çıktığını belirtiyor.

 

Ekim-Kasım aylarında da otellerde ve turizm tesislerinde yüksek doluluk oranları gözüktüğünü hatırlatan Aydın, sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

“Aralık ayından itibaren başlayacak kış sezonunda ise birçok unsura bağlı olarak talebin yüksek kalması bekleniyor. Daha önce de ifade ettim: Avrupa’daki enerji krizi Avrupalı turistlerin kış aylarını Türkiye’de geçirmelerine yol açabilir. Antalya bölgesi bu konuda hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye, alışveriş açısından yine tercih edilebilir bir destinasyon konumundadır. Bu da alışveriş turizminin kış aylarında da canlı kalmasına işaret ediyor. Geleneksel kış turizmi-termal turizm ile gastronomi, kültür ve kongre turizmleri de kış aylarında öne çıkacak. Türkiye yine kışın birçok enerji tasarrufu ve önlemi uygulayacak Avrupa’da İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin turizm sektörlerine karşı avantajlara sahip. Yüksek bir sezon geçirmesi olası kış dönemi sonrasındaki performans ile Türkiye’nin Orta Vadeli Program ile 2023 yılı için belirlediği 55 milyon turist ve 45 milyar dolar turizm geliri hedeflerine kolaylıkla ulaşacağını öngörüyorum.”


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Gönülden Sevenler ile Hayatınızı Değiştirin

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Albatros Kuşundan İnsanlığa Sunulan Muhteşem Efsane

MHP’li Uysal: Mersin Afet Bölgesi İlan Edilmeli

Gülümsemenin Psikolojik Etkileri Nelerdir ?

Meteorolojiden Anamur-Silifke Arası Fırtına Uyarısı

Efendi Derneği ile Yardımlarınıza Yön Verin: Kurban Bağışı, Su Kuyusu ve Zekat Bağışı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Türkiye'de Çocuklar İçin Altı Bileşenli Karma Aşı Uygulaması Başladı​

Dünyamızın Genel İstikrarı Tehdit Altında

ABD-Çin Rekabeti Tayvan Üzerinden Jeopolitik Krize Dönüşüyor

2025 Küresel Riskler Raporu: Devletler Arası Silahlı Çatışmalar Zirvede​

Kendi Elimizle oluşturduğumuz İklim Krizi Sağlığımızı Nasıl Tehdit Ediyor?

Dünyamız Küresel Ekonomisi ile Zorlu Sınavlarla Karşı Karşıya

ABD-Çin Ticaret İlişkilerinde Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?

Kahve Bahane

Kırık Saatin Sırrı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Anamur’da Uyuşturucudan Yakalanan İki Şüpheliden Birisi Tutuklandı

Altın Fiyatlarında Yükseliş Sürüyor

Euro TL Karşısında Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Dolar Kuru 38,06 Seviyesinde, Yükseliş yüzde 0,38

BIST 100 Endeksi 9286,42 Puanla Kapanışını Gerçekleştirdi

Atıl Malzemeler MBB Geri Dönüşüm Atölyesinde Hayat Buluyor

Mersinli Kuyumcular, Yeni Sezon Vitrinlerini IJS Istanbul Jewelry Show İle Yenileyecek

Anamur Gümüş Koleji Öğrencilerinden Polisimize Pastalı Kutlama

Abiye Modasında 2025'in Öne Çıkan Renkleri ve Tasarımları

ABD ile Çin Arasındaki Artan Gerilim Küresel Piyasaları Olumsuz Etkiliyor​

İsrail Suriye'deTürkiye'nin Etkisini Sınırlamayı Amaçlıyor​

İsrail, Gazze'ye Yeniden Saldırdı: Ateşkes Bozuldu, Bölge Alarmda

Yükleniyor

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Anamur’da Uyuşturucudan Yakalanan İki Şüpheliden Birisi Tutuklandı

İsrail Suriye'deTürkiye'nin Etkisini Sınırlamayı Amaçlıyor​

İsrail, Gazze'ye Yeniden Saldırdı: Ateşkes Bozuldu, Bölge Alarmda

Antalya'da Filistin İçin Barış Masası Kuruldu

Anamur’da Türk Polis Teşkilatının 180. Yılında Anlamlı Tören

Jandarma’dan Polis Haftası’na Anlamlı Ziyaret

Mersin’de Jandarma Kaçaklara Göz Açtırmıyor!

Kaymakam Bozdemir'den Türk Polis Teşkilatının 180. Yıl Dönümüne Özel Mesaj​

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Ünal, “AN” Kitabı İçin İlk İmza Gününü Bu Cuma Yücelen Vakfı’nda Gerçekleştirecek

Öğrenci Kimlik Kartı Kayıp İlanı

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Öğretmenler günü öncesi çocukların öğretmenlerine olan sevgi ve özgüven bağlarını arttıralım

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.