9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Yaş üzümde 200 milyon dolar aşılacak.Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı
Yaş üzümde 200 milyon dolar aşılacak.Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı. Ege’nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden Sultani cinsi sofralık çekirdeksiz üzümde Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki bağlardan toplanan ilk ürünler ihracat yolculuğuna çıktı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği favorisen organizasyonunda, Türkiye'nin üzüm ambarı Manisa Alaşehir’de "Sultaniye Üzüm Hasat Töreni " gerçekleştirildi. Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği tarafından Alaşehir'de hasadı yapılan çekirdeksiz Sultaniye üzüm için üretici İsmail Özer'e ait bağda kesim töreni düzenledi.
Törene Alaşehir Kaymakamı Sayın Alper Faruk Güngör, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Metin Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Musa Akkaynak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Türkmen Türkmenoğlu, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Vural Güleç, Sadık Demircan, Vildan Akgedik, Kenan Unat, Tolga Selim Kağan ve üreticiler katıldı. Aynı zamanda Uçak Kardeşler işletmesinde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyesi Sayın Ali Uçak iş yerinde ziyaret edilerek, üzüm yüklü TIR'ları hep birlikte ihracata uğurladık. Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, “Manisa ve Alaşehir üzüm üretiminde marka sembol olmuştur. 900 bin dönüm alanda üretim yapılmaktadır. Bu sene de ürünlerimizi ihracata göndererek üreticimizin yüzünü güldüreceğiz. Güzel bir sezon favorisen giriş olmasını diliyorum.” dedi.
Üretimde dünyada 6'ncı sıradayız
Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Sadece Manisa'nın değil Türkiye'nin en önemli tarım ihraç ürünlerinden olan, tadı ile dünyaya nam salmış Sultaniye çeşidi sofralık üzümün sezonuna büyük bir heyecanla başlıyoruz. Yıllık 2 milyon tona yakın sofralık üzüm üretimi yapıyoruz ve üretimde dünyada 6'ncı sırada yer alıyoruz. Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ilçelerimizi, Dadallı Köyünü kapsayan bu geniş üretim bölgesinde başta üzüm olmak üzere birçok meyve sebze yetiştiriliyor. Birçok ihracatçımız da burada yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştirerek ülkemize önemli bir döviz katkısı sağlıyorlar. 2022 yılında 224 bin ton ihracat ile dünyada 10'uncu sırada yer aldığımız sofralık üzümün yüzde 60'ını Sultaniye cinsi üzüm oluşturuyor. 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirdik. 2023 yılında, 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı inanıyorum. Taze sofralık üzüm ve kurutulmuş üzümde de toplam 600 milyon dolar ihracat gerçekleştireceğimize inanıyorum.” dedi.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Üzüm on iki ay uğraşılan meşakkatli bir ürün. Üzümün iki ayağı var birisi taze, birisi kuru olarak hasat ediliyor. Kuru üzümün bir özelliği yüzde 85-90'ı dünya pazarlarına gidiyor. Dolayısıyla önemli bir döviz katkısı sağlıyoruz, birçok ürün üretiyoruz ama bu kadar zor pazarlarda üzümden elde ettiğimiz gelir daha farklı. Çünkü dünyada bu iklim şartlarıyla beraber üretim iyice zorlaştı. Ürünümüz dünya piyasalarında kıymet bulacaktır.” diye konuştu.
MHA