Tarih: 27.03.2023 18:27

Yapı Sağlığı İçin Su Yalıtımına Dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Su yalıtımı, yapıların suya karşı dayanıklı hale gelmesi amacıyla yaptırılan bir uygulamadır. Böylece yapıları koruyan ve suya dirençli hale getiren özellikleri sayesinde suyun yol açabileceği olası zararların önüne geçebilmektedir. Su yalıtımı uygulanmadığı takdirde yapıların herhangi bir noktasına sızan su donarak ya da kimyasal tepkimeler sonucu yapı malzemelerinin özelliklerini kaybetmesine neden olabilmektedir. Yapının dayanıklılık gücünün azalmasına ve buna bağlı olarak deprem başta olmak üzere en küçük bir yer hareketinde binalarda çatlak ve kırık oluşması gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Su yalıtım ve su izolasyon süreçleri hakkında merak edilenleri Protan Turkey güvencesiyle paylaşıyoruz.

Su İzolasyonu Nedir?

Su izolasyonu, yapıların suyun nüfuzunu önlemek için alınan önlemlerin tümüdür. Su izolasyonu, yapıların sağlam ve güvenli kalmasını sağlar ve yapıların ömrünü uzatır. Su izolasyonu, özellikle suyun yoğun olduğu bölgelerde yapıların korunması için son derece önemlidir.

Su izolasyonu, bir yapının su geçirmez hale getirilmesi için çeşitli malzemelerin kullanılmasıyla sağlanır. Bu malzemeler arasında membran, sıvı su yalıtım malzemeleri, kaplama malzemeleri ve su yalıtım bandı gibi malzemeler yer alır. Su izolasyonu uygulaması, yapıların çatıları, duvarları, temelleri, dış cepheleri ve zeminleri gibi suyun nüfuz ettiği tüm bölgelerde yapılabilir.

Su izolasyonu, yapıların dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü için son derece önemlidir. Su izolasyonu yapılmayan veya yanlış yapılan yapılarda suyun nüfuz etmesi sonucu çatlaklar, küf, nem ve diğer hasarlara neden olabilir. Bu da yapıların güvenliği, sağlığı ve ömrü için büyük bir risk oluşturur. Bu nedenle, su izolasyonu yapıların yapımı sırasında ve sonrasında yapılması gereken önemli bir adımdır.

Su Yalıtımı Nedir?

Su yalıtımı herhangi bir yapının suya karşı direnç göstermesi, dayanıklı olması ve koruyucu özellikler göstermesi için yapılan bir işlemdir. Genel olarak yapıların solunum özelliklerinin korunmasında, su sızıntılarının ya da birikmesinin engellenmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Su yalıtımı sayesinde içten ve dıştan olmak üzere kendi etrafında koruyucu bir tabaka oluşturarak yapıya su girişinin önüne geçilmektedir.

Suyun yapılara verdiği olumsuz etkiler genel olarak gözle görülmemektedir. Ancak sonuçları büyük problemlere yol açabilmektedir. Su yalıtımı yapılmaması halinde yapıların duvarlarında kararma, küf, mantar ve farklı organik maddeler meydana gelebilmektedir. Bunlara bağlı olarak da yapıların iç yüzeyinde kullanılan malzemelerin çürümesi, sıvaların kabararak dökülmesi, kolon ve perde duvarındaki materyallerin paslanması gibi tahribatlar ortaya çıkabilmektedir. Uygulanan su yalıtımının işlevsel olması için yapının temellerine, toprakla temas eden duvarlara, suyun yapı dışında birikebileceği seviye altındaki dış duvarlara, zemin döşemelerine, eğimli çatılara, balkonlara, mutfak, banyo, tuvalet gibi ıslak alanlara yaptırılması gerekmektedir.

Su Yalıtımı Ne İşe Yarar?

Su yalıtımı, yapıların su geçirmez ya da suya dayanıklı olması ve buna bağlı olarak olası zararlardan etkilenmemesi için oldukça gerekli bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde bazı faktörler nedeniyle yapıya sur girmesinin önüne geçmektedir. Su yalıtımı uygulanmadığında yapıda korozyon, betonda da çeşitli deformasyonlar oluşmaktadır. Bunlara bağlı olarak yapının bütünlüğü bozulmakta, yapı iskeletinin taşıyabileceği yükte azalma başlamaktadır. Yapının taşıma gücünün azalması deprem gibi yer hareketlerinde yıkılma riskini arttırmaktadır. Su yalıtımının uygulanması yapılarda nem ve nem nedeniyle oluşan küf, mantar ve bakteri gibi olumsuz sonuçların kötü kokularını engellemektedir. Kötü kokunun önüne geçilmesi yapılarda daha sağlıklı ve konforlu bir atmosferin oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Su Yalıtımının Faydaları

Su, yapıların dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyen ve ömrünü kısaltan risklerin başında gelmektedir. Yapının gövdesine su sızmasıyla zaman içerisine gövde ve taşıyıcı bölümlerdeki donatılar zarar görmektedir. Bunlar da çatlak ve kırıkların oluşmasına yol açabilmektedir. Yapılara su yalıtımı yaparak konforlu bir ortam sağlanabilmektedir. Duvarlarda küf, rutubet ve sıva dökülmesi gibi durumlar önlenebilmektedir. Bu organizmaların önüne geçilmesi yapıda sağlıklı ve steril bir atmosfere katkı sağlamaktadır.

Su yalıtımının önemli faydası binalardaki taşıyıcı sitemi paslanmaya karşı korumasıdır. Paslanma yapılarda yük taşıma kapasitesinin düşmesine, betondaki bütünlüğün deforme olup çatlak ve kırık oluşmasına neden olduğu için önüne geçilmesi oldukça önemlidir. Böylece yapılar depreme karşı daha güvenli bir hale gelmektedir. Depreme karşı koruma sağlaması su yalıtımının en büyük faydası olarak kabul edilmektedir.

Su Yalıtımı Malzemeleri Nelerdir?

Su yalıtım malzemeleri işlevsel özelliklerine göre gruplandırılmaktadır. Bunlar; yüzeysel su yalıtım malzemeleri ve yapısal su yalıtım malzemeleri şeklindedir. Yüzeysel su yalıtım malzemeleri yapının yüzeyi ile suyun bulunduğu ortam arasında kesintisiz olarak yapılan uygulamada kullanılmaktadır. Bunlar da sürme tip su yalıtım malzemeleri ve serme tip su yalıtım malzemeleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Yüzeye fırça, mala ya da rulo kullanılarak uygulanan sürme tip yalıtım malzemeleri çeşitli karıştırıcılarla karıştırılarak hazırlanmaktadır. Kullanıma hazır olanları da özel incelticiler sayesinde inceltilmektedir. Sıvı ya da toz halde kullanılan yapısal su yalıtım malzemeleri genel olarak betonarme yapılarda değerlendirilmektedir. Betonarme içerisindeki su ya da çimento oranın düşmesini sağlamaktadır. Ayrıca beton içerisindeki kılcal boşlukların azaltılması ve kapiler boşlukların tıkanmasında da rol almaktadır.

Su yalıtım malzemeleri uygulanacakları alanlara göre değişiklik göstermektedir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

·        Çimento esaslı su yalıtım malzemesi

·        Bitüm kauçuk esaslı su yalıtım malzemesi

·        Kristalize su yalıtım malzemesi

·        Akrilik likit membran su yalıtım malzemesi

·        Bitümlü membran su yalıtım malzemesi

·        Poliüretan-enjeksiyon su yalıtım malzemesi

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —