• BIST 100

    10438,30%0,15
  • DOLAR

    36,58% 0,01
  • EURO

    39,90% -0,03
  • GRAM ALTIN

    3429,40% -0,02
  • Ç. ALTIN

    5564,61% 0,00

Yanan Alanlara “Res” Yerine Ağaçlandırma İstiyorlar

​​​​​​​Bodrum’un Yeniköy, Gökpınar ve Mazı mahallelerinde yapılmak istenen Rüzgâr Elektrik Santrali (RES) projesini bölge halkı tepkisini sürdürüyor.

GÜNCEL 21.06.2023 13:23:21 1081
Yanan Alanlara “Res” Yerine Ağaçlandırma İstiyorlar

Bodrum’un Yeniköy, Gökpınar ve Mazı mahallelerinde yapılmak istenen Rüzgâr Elektrik Santrali (RES) projesini bölge halkı tepkisini sürdürüyor.

Projeyle ilgili Yeniköy Mahallesi’nde düzenlenen halkın bilgilendirme ve sürece katılım toplantısını protesto eden bölge muhtarları ve vatandaşlarla birlikte orada olan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye olarak konunun yakın takipçisi olduklarını belirterek her türlü hukuksal girişimde bulunduklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji projelerinin her zaman destekçisi olduklarını ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, RES’lere değil, yapılmak istenen yerlerine karşı olduklarını, Fesleğen’de gerçekleşen toplantıda da çekincelerini dile getirdiklerini belirterek, “Biz kesinlikle oldu bittiyi kabul etmiyoruz. Biz özellikle yenilenebilir enerjinin karşısında değiliz, bunu herkese iyi anlatmamız lazım. Bölgede 3 tane termik santral varken, karbon emisyonu varken, çıkıp da kuru kuru bir şeye karşı çıkmıyoruz ama şu var: Bölgemiz tamamen doğal flora faunasıyla, endemik bitki türleriyle, bölgede yaşanan yangından sonra kaybettiğimiz bütün bitki örtüsüyle beraber ciddi bir zarar gördü. Bölgede termik santrallerin yok ettiği İkizköy ve Akbelen ormanlarını da düşünürseniz, o bölgede zaten ciddi bir bitki örtüsünü ve orman varlığını kaybetmiştik. Aynı zamanda bu, su kaynaklarımızı da etkiliyor negatif olarak. Bu nedenle biz, bölgemizdeki ormanların kendi doğal yapısıyla korunması gerektiğine inanıyoruz. Kesinlikle ormanlarımıza müdahaleyi kabul etmiyoruz, bizim amacımız bu.” dedi.

Oldu Bittilerle Bir Şey Yapılması Doğru Değil

Bölgenin turistik bir bölge olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Aras, “Burası bırakın bölgenin, Türkiye’nin, Akdeniz’in hatta dünyanın en önemli turizm merkezlerinden bir tanesi. Bölgemizin her alanında turizm yapılıyor. Her bölgesinde oteller var, koylarımız var, buralarda deniz turizmi yapılıyor. Bir taraftan doğa, gastronomi, tracking turizmi, Kissebükü’ndeki tarihi kalıntılar ve bölge genelinde bulunan Leleg ve Karya kalıntıları ile bölge turizmin her çeşidine hizmet etmekte. Biz, birçok konuda bu işlerin iyi irdelenmeden, incelenmeden böyle oldu bittilerle bir şey yapılması doğru değil.” diye konuştu.

Doğal Yaşamın Korunması Önceliğimizdir

Yalıkavak Geriş’te yapılan RES’ler sonrası bölge halkının yüzlerce yıldır kullandığı alanlara artık gidemediğini sözlerine ekleyen Başkan Aras, mahkeme kararlarına rağmen ilgili firmanın üretime devam ettiğini belirterek, “Biz şuna karşıyız, buna karşıyız diye oturup aktivistlik yapmıyoruz. Bizim derdimiz doğal yaşamın korunmasıdır, turizm potansiyelinin korunmasıdır, insanların yaşam alanlarının korunmasıdır. Orman deyip geçmeyiniz, ormanlar yanmış olabilir ama o bölgeler bizim köylümüzün geçim kaynağıdır. Arıcısıyla, ormandan topladığı kekiğiyle, mantarıyla, nanesiyle, acı otuyla, insanlar ormanı bu şekilde kullanıyor.” şeklinde konuştu.

 

 

İnsanlar Mülksüzleşiyor

Büyük alanları kapsayan tahsislerin insanları mülksüzleştirdiğini belirten Başkan Aras, “En kötüsü, bu alanların artık halkın kullanması, bir daha girip çıkacağı alanlar niteliğinin kaybolması. Burada orman köylülerimizin zamanla kazanımlarının ya da yaşam alanlarını kaybedeceklerini çok net bir şekilde görebiliyoruz. Bizim çekincelerimizi hem kamu tarafı hem de şirket tarafı görmek zorunda. Biz bunu bu şekilde bırakmayacağız ve sonuna kadar hukuk mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.

Tüm STK ve Odaların Destek Vermesi Lazım

Halkın kaygısının her türlü özel girişimin üzerinde olduğunu belirten Başkan Aras, Bodrum’daki tüm sivil toplum kuruluşlarına da seslenerek bölge halkının yanında, halkın yaşam alanlarını savunmalarında onların yanında olması gerektiğini de vurguladı.

Mazı Halkı RES İstemiyor

Mazıköy Mahallesi Muhtarı Sedat Furma ise bölgenin turizm merkezi olduğunu belirterek, “Halkımız arıcılık yapmakta. Dağlarımızdan kekik çalısı gibi birçok ürününden faydalanıyoruz. Biz yapılmasını istemiyoruz Mazı halkı olarak.” dedi.

Mazı köylü vatandaşların avukatı Arzu Alper ise, yapılan katılım toplantısının geçersiz olduğunu belirterek, “Biz devamlı hayır dedik, siz devamlı yapacağız diye başka yerlerde aynı ve benzer projeleri bölerek ÇED gerekli değildir kararı almak için çabalıyorsunuz. Burada halk istemiyor. Bu halkın katılım toplantısından bütün halkın haberinin olması gerekiyor. Mazı Köy’ün haberi yok. Muhtarımız bir şekilde öğrendiği için geldi.” şeklinde konuştu.

Bu Bir Bilgilendirme Toplantısı Değil, Halka Sevimli Gösterme Toplantısı

Bodrum Tohum Derneği Denetleme Kurulu Üyesi Çağlar Çetok ise kendisinin de Yeniköylü olduğunu belirterek, “Bu bir bilgilendirme toplantısı değil, halka sevimli gösterme toplantısı, masum gösterme toplantısı aslında. Sunumu dinledik, anlatılanların hiçbirinde doğayla ilgili olumsuz şeylerden bahsedilmedi. Halkın o bölgeye giremeyeceğinden bahsedilmedi. O yüzden bilgilendirme toplantısı yerine bence biraz daha masumlaştırma toplantısı gibi oldu bu iş. Bunu da şirkete söylüyorum, kamu görevlilerine bir sözüm yok tabii.” dedi.

Gelen soruları ve yöneltilen eleştirileri dinleyen bakanlık yetkilileri ise kendilerinin karar verme mercii olmadıklarını, kamu kurum ve kuruluşlarının rapor ve değerlendirmelerine göre raporlamalar. yaptıklarını söylediler. Katılım toplantısına katılan çok sayıda vatandaş, yanan alanlara RES yapılması yerine ağaçlandırma çalışmalarının yapılarak gelecek nesillere bırakılmasını istediklerini söylediler.

Kaymakam BOZDEMİR’ den 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M.Akif Ersoy´u Anma Günü Mesajı

Atatepe Halk Kafe Yenilenerek Hizmete Açılıyor

Jandarmadan Aranan Suçlulara Darbe: Mersin’de 717 Kişi Yakalandı!

Jandarmadan Öğrencilere Siber Güvenlik Eğitimi

Bitcoin, Son Dört Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

ABD ile Hamas Arasında Tarihi Görüşme

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Emekli Bayram İkramiyeleri 4.000 TL'ye Yükseltildi

En Ucuz Sigara 80 TL Oldu

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

İran’dan, Trump'tan Müzakere Mektubu Almadık Açıklaması

Arkadaşı Şaka Yapıyor Sanmış

Hazır Ofis Kiralama: Yeni Nesil Çalışma Alanı Çözümü

Suriye'de HTŞ'nin Alevilere Yönelik Saldırıları Artıyor

Resmi Gazete’de Üniversite Yönetmelikleri ve Anayasa Mahkemesi Kararları Yayımlandı

"Uzak Şehir" Dizisi Reyting Rekoru Kırdı! Haftanın Zirvesinde

Özgür Özel’den Kritik Görüşmeler: DEM Parti Liderleriyle Buluştu

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin Gündeminde Ekonomi ve Güvenlik Var

ECB Faiz İndirdi Şimdi Durum Ne?

Döviz Kurları Haftaya Yükselişle Başladı

Güvenilir Villa Kiralama Firması Nasıl Anlaşılır? | Kayaköy Villas

LÖSEV’den Esin Öğretmen’e Teşekkür Plaketi

Hürriyetçi Eğitim Sen Üyeleri, İftar Programında Buluştu

ABD ve Güney Kore’nin Özgürlük Kalkanı Tatbikatına, Kuzey Kore'den Sert Tepki

Ramazan Bayramı Öncesi Emekli İkramiyelerine Zam Ne Kadar Olacak?

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Gram Altın ve Çeyrek Altında İlginç Artış

Piyasalarda Dolar Şoku

March Basketball Showdowns: Bet Big with Megapari

Anamur’da Miniklerin "Tekne Orucu" Heyecanı

Yükleniyor

Kaymakam BOZDEMİR’ den 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M.Akif Ersoy´u Anma Günü Mesajı

Jandarmadan Aranan Suçlulara Darbe: Mersin’de 717 Kişi Yakalandı!

Jandarmadan Öğrencilere Siber Güvenlik Eğitimi

Bitcoin, Son Dört Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

ABD ile Hamas Arasında Tarihi Görüşme

Emekli Bayram İkramiyeleri 4.000 TL'ye Yükseltildi

En Ucuz Sigara 80 TL Oldu

İran’dan, Trump'tan Müzakere Mektubu Almadık Açıklaması

Arkadaşı Şaka Yapıyor Sanmış

Suriye'de HTŞ'nin Alevilere Yönelik Saldırıları Artıyor

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

BOZYAZI’DA FUTBOL ŞÖLENİ! BELEDİYESPOR TARİHİ BİR MAÇA ÇIKIYOR

Mersin’de Büyük Heyecan: Carettalar İkinci Yarıya Galibiyetle Başlamak İstiyor

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Ünal, “AN” Kitabı İçin İlk İmza Gününü Bu Cuma Yücelen Vakfı’nda Gerçekleştirecek

Öğrenci Kimlik Kartı Kayıp İlanı

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Öğretmenler günü öncesi çocukların öğretmenlerine olan sevgi ve özgüven bağlarını arttıralım

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

BÜYÜKŞEHİR, GELECEĞİN BİLİM İNSANLARINI YETİŞTİRİYOR

E-öğrenme trendleri aldı başını gidiyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 26 21 0 5 37 68
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 25 12 5 8 14 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Göztepe 25 10 9 6 10 36
7.İstanbul Başakşehir 25 10 9 6 7 36
8.Gazişehir Gaziantep 25 10 10 5 0 35
9.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
10.Antalyaspor 26 9 11 6 -17 33
11.Trabzonspor 25 8 9 8 9 32
12.Kasımpaşa 26 7 8 11 -6 32
13.Alanyaspor 26 8 11 7 -8 31
14.Konyaspor 26 7 12 7 -8 28
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 25 6 10 9 -18 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35