• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Yağmur suyu hasadı depoları Bademler'de vatandaş ile buluştu İzmir Sünger Kent projesi Tahtalı Barajı kadar su toplayacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kuraklık ve yoksullukla mücadele için hayata geçirdiği Sünger Kent İzmir projesi kapsamında yağmur suyu hasadı depoları ilk olarak Bademler Köyü’nde dağıtıldı.

GÜNCEL 22.03.2023 15:46:40 903
Yağmur suyu hasadı depoları Bademler'de vatandaş ile buluştu İzmir Sünger Kent projesi Tahtalı Barajı kadar su toplayacak
Haberi Sesli Oku

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kuraklık ve yoksullukla mücadele için hayata geçirdiği Sünger Kent İzmir projesi kapsamında yağmur suyu hasadı depoları ilk olarak Bademler Köyü’nde dağıtıldı. Depoları vatandaşlara teslim eden Başkan Soyer, “Projemizi Bademler’den başlatarak İzmir’in her yerine yayacağız. Bizim Tahtalı Barajımız İzmir’in su ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. Çatılarda biriken suların tamamını toplayabilirsek Tahtalı Barajı kadar suyu toplamış oluyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Su Yönetimi Mümkün” vizyonuyla hazırlanan Sünger Kent İzmir projesi kapsamında ilk yağmur suyu hasadı depoları Bademler Köyü’nde dağıtıldı. Depoları vatandaşlara teslim eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Bademler Köyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kulaç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı, jeoloji mühendisi Alim Murathan, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar, çiftçiler eşlik etti. Köy meydanında Başkan Soyer’i vatandaşlar “Başka bir tarım başka bir su yönetimi mümkün”, “Bin dereden su getirmeden yağmur suyunu depoladık”, “Susuzluğun değerini en iyi biz biliri z” yazılı dövizlerle karşıladı.

El ele vereceğiz
Bademler Köyü’nde ilk olarak Senem-Ali Biçer çifti ile Aslıhan Şenkul’un evine kurulan yağmur suyu hasadı deposunu görmeye giden Başkan Tunç Soyer, “İlk olarak sizin eve yağmur suyu deposunu kurduk. Birçok insan halen içerisinde bulunduğumuz iklim krizinin farkında değil. Mesele bugünlük bir mesele değil, ancak bu bir kader de değil. Hasta bir gezegende kimsenin sağlıklı olmasına imkan yok. O zaman tedavi etmek için el birliği yapmamız lazım. Önlem almamız lazım. El ele vereceğiz, bu sorunu çözmek için mücadele vereceğiz. İlk adımı burada atıyoruz. Umarım tüm Türkiye’ye yayılacak bir proje olur” diye konuştu.

Dağıtımlara Susuz Yaz filminin çekildiği köyden başladık
Bademler köyünde esnafı ziyaret ederek köy meydanında vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Soyer, “Sünger Kent İzmir projesi ile hem kentsel alanlarımızda hem de kırsal bölgelerimizde yağmur suyu hasadını teşvik etmek üzere yola çıktık. 5 bin yağmur suyu deposu teşvik programımızı 22 Mart Dünya Su Günü’nde Bademler köyünde başlatarak ilk depolarımızı burada veriyoruz. Bademler köyünün ve insanının su mücadelesi Susuz Yaz filmine konu olarak tüm dünyaya adını duyurdu. Yağmur suyu hasadı çalışmalarımız kapsamında dağıtacağımız yağmur suyu depolarını 1963 yılında çekilen ve ilk uluslararası ödüllü Türk filmi olan ‘Susuz Yaz’ filmine konu olan Bademler köyünden başlatmamızın nedeni susuzluğun, kuraklığın önemini ve değerini bilen Bademler’de yaşayan vatandaşlarımızın verdiği mücadeledir. Bu öyle bir m ücadeledir ki su hakkına, su mülkiyetine, susuzluğun değerine tanıklık ve mücadele ederek sesini bütün dünyaya duyurdu” diye konuştu.

Projeyle 1 yılda 60 ton su tasarrufu sağlanacak
Filmin çekildiği zamandan bu yana daha da beter bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzun altını önemle çizen Başkan Soyer, “Kuraklık artıyor, su kaynakları azalıyor. Hiç dikkat etmedik, derelerin suyunu bol zannettik. Ne zaman bitmeye başladı, o zaman bu işte bir terslik var dedik. Son yıllarda yaşadığımız kuraklık ve iklim krizi suyumuzu verimli kullanmamız için uyarı niteliğinde. Biz de karınca kararınca bir çare bulalım istedik. Yağmur suyu tanklarının dağıtımına başlıyoruz. Sünger kent diyoruz, aynı sünger gibi çektiğini geri veren bir şehir yaratmak istiyoruz. Burada yapılan tanklar bu amaca dikkat çekiyor. İlk etapta 13 evde başlıyoruz. Çatılardan akan yağmur suyunu nerede ihtiyaç duyulursa orada kullanacağız. Bu sistem 1 yılda 60 ton su tasarrufunu hedefliyor. Projemizi Bademler’den başlatarak İzmir’in her yerine yayacağız. Bizim Tahtalı Barajımız İzmir’in su ihtiyacını n yüzde 50’sini karşılıyor. Çatılarda biriken suların tamamını toplayabilirsek Tahtalı Barajı kadar suyu toplamış oluyoruz. Niyetimiz bütün İzmir’de kent merkezindeki çatılardaki yağmuru toplamak. Evlerde, köylerde, mahallelerde çatılardaki suyu toplayacağız, aynı zamanda kent merkezlerinde de sanayi loblarında toplayacağız” şeklinde konuştu.

Geleceği kurtarmak mecburiyetindeyiz
Ülkenin çok daha iyi şeyleri hak ettiğini de söyleyen Başkan Soyer, “Yüz sene önce ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, İktisat Kongresi’ni İzmir’de düzenledi. 100 sene sonra da düzenlemek bize nasip oldu. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi inanılmaz bir kongre oldu. 100 sene önce atalarımız nasıl ülkeyi ayağa kaldırmışsa 100 sene sonra da bizler bunu yapacağız. Atatürk bu yeni ülkenin yeni iktisadını kurarken bin 135 delegeyi İzmir’de buluşturmuş. Umutla o koşullarda memleketin geleceği için kararlar almış. Kimse enseyi karartmasın. Biz daha güçlü geliyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız için geleceği kurtarmak mecburiyetindeyiz. Şimdi bize düşen çalışacağız, daha da çok çalışacağız” dedi.

Suyumuzu geleceğimiz için korumaya ve yönetmeye hazırız
Su kaynaklarının verimli kullanılmasının hayati öneme sahip olduğunu ve projeye destek verdiklerini söyleyen İzmir Köy Koop. Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ise “Tarımsal üretim ve verimliliğin olmazsa olmazı su ile ilgili projelerin hayata geçmesi için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Doğamızı korumak, bereketli topraklarımızda daha verimli tarım yapmak için su kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetimi çok önemli. Su yönetimi eğitimden sağlığa pek çok alanı etkiliyor. Gıdamızın devamlılığını sağlayabilmek için su kaynaklarımızı korumalı ve planlı kullanmalıyız. Proje gerçekten çok heyecan verici. Bu projenin suya en çok ihtiyacımız olan kurak dönemde ovadaki su sorununu çözmedeki önemi asla tartışılamaz. İklim krizi ve kuraklıkla ilgili olumsuzlukların farkında olarak, bilimsel verileri dikkate alarak hazır lanan bu ve benzeri projeler bizlere umut veriyor. Suyumuzu geleceğimiz için planlamaya, korumaya ve yönetmeye hazırız” diye konuştu.

Çok mutluyum
Hem ülkemizde hem de dünyada su sıkıntısının büyük önem taşıdığını ve projeyi duyar duymaz başvuru yaptığını dile getiren Aslıhan Şenkul, “Başvurum kabul edildi ve depomuz geldi. Bir sistemimiz var. Bahçemizi sulamada depoyu kullanacağız. İleride de içme suyu olarak kullanma niyetimiz var. İlk depoyu alan şanslı kişiler olarak çok mutluyum” dedi.
Yağmur suyu hasadı deposu alan Senem-Ali Biçer çifti ise, “Bu projeyi kızım buldu önerdi. İzmir’de de ilk bize nasip oldu. Artık yağmur suları ziyan olmayacak. Bahçemde kurulan depoyla sarnıç yapacağım, bahçemdeki ağaçlarımızı, çiçeklerimizi sulayacağız. Bu depo sayesinde artık daha da rahat edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur Belediyesi’nden Elektrik Maliyetini Azaltacak Güneş Enerjisi Projesi Duyurusu

Anamur Limanı Çevre Düzenlemesi İhaleye Çıktı: Tamamlandığında Turizm Potansiyeli Ciddi Olarak Artıyor

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Muzunun Marka Değeri Yükseliyor Umudunda Maalesef Başa Dönüldü

İnsan Evrenin Doğuşunu Görüntüledi. James Webb ve İlk Süpernova

Enerjide, Füzyon Reaksiyonu Hedefine Bir Adım Daha Yakın

Kanser Aşısı, mRNA Teknolojisi, Kişiselleştirilmiş Tedavi, Biyoteknoloji, Genetik Kodlama

Dünyanın suyu okyanuslardan mı karşılanacak?

Nakit Para Tarih mi Oluyor?

NASA ve ESA, Kızıl Gezegen Mars'ta, "Yaşamın Kanıtı"nı Bulduğu mu?

Lokman Hekim Hakmlı Çıktı ve Bilim, Yaşlanmayı Bir Hastalık Olarak Tanımladı ve İlk Tedavi Yöntemi Kapıda

Dünyamızın "Gizli Nefesi" Duruyor: Amazon ve Sibirya Ormanları Karbon Tutucu Rolünü Kaybediyor

Yeni Nesil Yapay Zeka Atılımı: Bilim İnsanları 'Bilinçli Makine' Eşiğinde mi?

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Anamur Yer Fıstığının Coğrafi İşaret Başarısı Pazara İmzasını Attı

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Ören Antik Kenti'nde Yeni Mozaik Keşfi Heyecan Kattı

Muz Üreticisine Yeni Sertifikasyon Programı İhracat Kapılarını Aralıyor

KKTC’de Emlak Yatırımı Yapmanın Cazip Fırsatları

Cilt Bakımında Hangi Ürünler Kullanılmalı?

Anamur Teknolojiye Koşuyor

Anamur'da Su Kaynakları Yönetimi

Anemurium Antik Kenti'nde Yeni Keşifler

Anamur Çevre Yolu Projesinde Son Durum

Muz Üretiminde "Akdeniz Rüzgarı"

Mersin Asayiş Raporu: Silahlı Saldırı, Hırsızlık ve Kaza Olayları Gündemde

Mersin'de Korkutan Yangınlar: İki Ayrı Evde Maddi Hasar Meydana Geldi

MESKİ Su Kesintisi Duyurusu: 10 Aralık'ta Birden Fazla İlçede Planlı Çalışma

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Göksu Deltası’nda Kuş Cenneti Hareketi: Göçmen Kuşlar Yine Mersin’de!

Yükleniyor

Anamur Belediyesi’nden Elektrik Maliyetini Azaltacak Güneş Enerjisi Projesi Duyurusu

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Çevre Yolu Projesinde Son Durum

Mersin Asayiş Raporu: Silahlı Saldırı, Hırsızlık ve Kaza Olayları Gündemde

Mersin'de Korkutan Yangınlar: İki Ayrı Evde Maddi Hasar Meydana Geldi

MESKİ Su Kesintisi Duyurusu: 10 Aralık'ta Birden Fazla İlçede Planlı Çalışma

Türkiye, Orman Varlığını En Çok Artıran Ülkeler Arasında Zirveye Tırmanıyor: Küresel İklim Mücadelesinde Kritik Başarı

Anamur-Gazipaşa Tünelleri İnşaatında Son Viraj: Turizm ve Ticaret Ufku Açılıyor

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.