-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,18% 0,05
-
EURO
50,73% -0,07
-
GRAM ALTIN
7106,69% -0,03
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Xi Jinping'den Çin ile Arap ülkeleri iş birliğine dair öneriler
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 1. Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nde iki taraf arasındaki pragmatik iş birliğine dair 'Sekiz Ortak Eylem'i açıkladı.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 1. Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nde iki taraf arasındaki pragmatik iş birliğine dair 'Sekiz Ortak Eylem'i açıkladı.
Xi Jinping, ilk olarak, Çin'in Arap ülkeleriyle kalkınma iş birliği alanında toplam 5 milyar yuan değerindeki yardım projelerinin uygulanmasını ele almakta olduğunu, 30 Arap ülkesinin sunacağı projeleri Küresel Kalkınma İnisiyatifi'ne dahil edeceğini söyledi. Çin'in Arap ülkelerine üretim kapasitesi, altyapı, enerji ve yeşil finansman alanlarında kredi desteği sağlayacağını, Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın Arap ülkelerinin daha yüksek kaliteli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir altyapı yatırımlarını destekleyeceğini belirten Xi, Çin'in Arap ülkeleri arasındaki en az gelişmiş ülkelerin ürünlerinin yüzde 98'ine sıfır tarife uygulayacağını, Filistin, Yemen, Lübnan ve Suriye'ye insani yardım sağlayacağını ve bu ülkelerin yeniden inşasına destek olacağını kaydetti. Xi, 2027 yılına kadar Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 430 milyar dolara ulaşması için çaba gösterileceğini ifade etti.
İkinci olarak, Çin'in Arap ülkelerinin gıda güvenliğini artırmalarına ve tarımsal üretim kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olacağını dile getiren Xi Jinping, iki tarafın, modern tarım için beş ortak laboratuvar kurması, tarım teknolojileri alanında iş birliği projeleri yürütmesi için de çalışılacağını ifade etti. Xi, Çin'in Arap ülkelerine 500 tarım uzmanı göndereceğini söyledi.
Xi Jinping, üçüncü olarak, Çin ile Arap ülkeleri arasında halk sağlığı ve aşı alanlarındaki iş birliğinin ilerletileceğini, Çin'in bu ülkelere sağlık ekipleri göndermeye devam edeceğini söyledi.
Tarafların, kuraklık ve çölleşme gibi alanlarda uluslararası bir araştırma merkezi kurması ve iklim değişikliğiyle mücadele için beş adet Güney-Güney iş birliği projesi uygulaması teklifini açıklayan Xi, Çin'in meteoroloji alanındaki çalışmalarıyla Arap ülkelerine destek sunmaya hazır olduğunu, bu ülkelerle sağlık, yapay zeka, yeşil ve düşük karbon, iletişim ve uzay alanlarında ortak laboratuvar ve Ar-Ge iş birliği merkezleri kurmayı arzuladığını belirtti.
Çin-Arap Ülkeleri Temiz Enerji İş birliği Merkezi kurulmasını öneren Xi Jinping, Arap ülkelerinde toplam kurulu gücü 5 milyon kilovatın üzerinde olan yenilenebilir enerji projelerine katılmaları için Çinli enerji işletmelerini ve finans kuruluşlarını destekleyeceklerinin altını çizdi.
Xi, taraflar arasında kültür ve turizm alanlarındaki iş birliğinin derinleştirilmesini de teklif etti.
Çin'in Arap ülkeleriyle birlikte Çin-Arap Gençlik Kalkınma Forumu'nu düzenleyeceğini dile getiren Xi, üniversiteler arası iş birliğinin geliştirileceğini, Arap ülkelerinden genç bilim insanlarının Çin'e davet edileceğini ifade etti.
Xi Jinping, 8'inci olarak, Çin ile Arap ülkelerinin savunma bakanlıkları ve orduları arasındaki stratejik diyaloğun, askeri temasların güçlendirilmesi, ortak tatbikatların ve personel eğitiminin genişletilmesi, Çin'in bu ülkelerin personeline eğitin vermesi teklifini ortaya koydu. Xi, tarafların veri güvenliği iş birliğini geliştirerek, siber bilgi değişim mekanizması kurması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


