• BIST 100

    16761,58%0,39
  • DOLAR

    43,95% 0,16
  • EURO

    51,70% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7326,28% -0,07
  • Ç. ALTIN

    11819,10% 0,00

Xi: ″Geniş dünyamız Çin ve ABD'nin birlikte gelişmesi için yeterince büyük″

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden dün Endonezya’nın Bali kentinde bir araya geldi. Liderler görüşmede ikili ilişkiler ve küresel meselelere dair görüş alışverişinde bulundu.

GÜNCEL 15.11.2022 08:14:19 847
Xi: ″Geniş dünyamız Çin ve ABD
Haberi Sesli Oku

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden dün Endonezya’nın Bali kentinde bir araya geldi. Liderler görüşmede ikili ilişkiler ve küresel meselelere dair görüş alışverişinde bulundu.

Xi Jinping, Çin ve ABD ilişkilerinden mevcut durumun, iki ülkenin temel çıkarlarına ve uluslararası toplumun beklentilerine uymadığını dile getirdi.

“İlişkiler doğru yolda ilerlemelidir”

Xi Jinping, Çin ve ABD’nin tarihe, dünyaya ve halka karşı sorumluluk duygusuna sahip olması, yeni dönemde birbirleriyle geçinmek için doğru yolu bulması ve ilişkileri doğru raya yeniden oturtması gerektiğini söyledi.

Xi Jinping, Çin-ABD ilişkilerinin “bir tarafın kaybettiği ve öbür tarafın kazandığı”, “bir tarafın yükseldiği ve öbür tarafın düştüğü” sıfır toplamlı bir oyun olmaması gerektiğini, Çin ve ABD’nin başarılarının birbirleri için bir meydan okumadan ziyade fırsat olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Xi Jinping, geniş yerkürenin Çin ve ABD’nin kendilerini geliştirmesi ve ortak refahı için yeterince büyük olduğunun altını çizdi.

Xi Jinping, iki tarafın birbirlerinin iç ve dış politikalarını ve stratejik niyetlerini doğru bir şekilde algılaması ve Çin-ABD etkileşimlerinin çatışma ve sıfır toplamlı rekabet yerine diyalog ve kazan-kazan işbirliği ile tanımlanması gerektiğini belirtti.

Joe Biden’in “beş hayır” ifadesini ciddiye aldığını dile getiren Xi Jinping, mevcut uluslararası düzeni değiştirmeye veya ABD’nin iç işlerine karışmaya çalışmadıklarını ve ABD’ye meydan okumak veya onu yerinden etmek gibi bir niyete sahip olmadıklarını ifade etti.

Xi Jinping, ikili ilişkilerin sapmadan, hız kaybetmeden ve çarpışmadan doğru yolda ilerlemesinin sağlanması gerektiğine işaret etti.

Xi Jinping, uluslararası ilişkilerin temel normlarına ve üç Çin-ABD ortak bildirisine uymanın, her iki taraf için de çatışmaları ve farklılıkları yönetme ve çatışmaları önlemenin anahtarı olduğunu ve aynı zamanda Çin-ABD ilişkileri için en önemli koruma ve güvenlik ağı olduğunu kaydetti.

“Çin’in politikaları açık ve şeffaftır”

Xi Jinping, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’ni ve kilit sonuçlarını açıklayarak, ÇKP ve Çin hükümetinin iç ve dış politikalarının açık ve şeffaf, stratejik niyetinin net, sürekli ve istikrarlı olduğunu hatırlattı.

Xi Jinping, Çin tarzı modernleşme yoluyla şaşmaz bir şekilde reform ve dışa açılmayı takip ederek açık bir küresel ekonominin inşasını teşvik etmeye devam edeceklerini vurguladı.

“Taiwan meselesi, ilişkilerin siyasi temelidir”

Xi Jinping ayrıca Taiwan sorununun kökeni ve Çin’in ilkeli duruşu hakkında açıklama yaptı. Xi, Taiwan sorununun Çin’in temel çıkarlarının tam merkezinde yer aldığına, Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temelini oluşturduğuna ve ikili ilişkilerde geçilmemesi gereken ilk kırmızı çizgi olduğuna dikkat çekti.

Xi Jinping, Taiwan’ı Çin’den ayırmaya çalışan herkesin Çin ulusunun temel çıkarlarını ihlal edeceğini ve Çin halkının buna kesinlikle izin vermeyeceğini belirtti.

Xi Jinping, Çin’in Taiwan Boğazı’nda barış ve istikrarı görmeyi umduğunu, ancak adada bağımsızlık hevesinin asla gerçekleşmeyecek bir hayal olduğunu dile getirerek, ABD’yi daha önceki taahhütlerine bağlı kalmaya çağırdı.

Xi Jinping, Başkan Biden’in birçok kez ABD’nin “Taiwan bağımsızlığı”nı desteklemediğini ve Taiwan’ı Çin ile rekabette bir koz olarak veya Çin’i kontrol altına almak için bir araç olarak kullanma niyetinde olmadığını söylediğini hatırlattı. Xi, Çin tarafının ABD’nin söz konusu güvenceleri yerine getirmesini beklediğine dikkat çekti.

“Sözde demokrasi ve otoriter rejim anlatısı, günümüz dünyasının özelliğini yansıtmıyor”

Xi Jinping, özgürlük, demokrasi ve insan haklarının insanlığın ortak arayışı ve aynı zamanda ÇKP’nin sarsılmaz gayesi olduğunu kaydetti.

Xi Jinping, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD’nin Amerikan tarzı demokrasisi olduğu gibi, Çin’in de Çin tarzı demokrasisi vardır. Her ikisi de kendi ulusal koşullarına uygundur. Çin’de tüm süreçte halk demokrasisi, Çin’in ulusal koşullarına, tarihine ve kültürüne dayanmaktadır ve halkın iradesini yansıtmaktadır. Aynı derecede gururluyuz. Hiçbir ülkenin demokratik sistemi mükemmel olamaz ve süreli gelişmeye ve iyileştirmeye ihtiyaç duyar. İki taraf arasında belirli farklılıklar, eşit ve temel iletişimle tartışılabilir. Sözde ‘otokrasiye karşı demokrasi’ söylemi günümüz dünyasının bir özelliği olmadığı gibi, çağın ana akımına da uygun değildir.”

Xi Jinping, ABD’nin kapitalizm, Çin’in ise sosyalizmi uyguladığını ve bu farkın sadece bugün çıkmadığını ve gelecekte de devam edeceğini vurguladı. Xi Jinping, Çin ve ABD arasındaki ilişiklerde birbirlerinin sistemini değiştirmeye hatta yıkmaya çalışmak yerine bu farklılığı tanımak ve buna saygı duymak için çalışılması gerektiğini belirtti.

Başkan Joe Biden, ABD ve Çin’in yapıcı bir ilişkiyi sürdürme sorumluluğa sahip olduğunu ifade etti.

Biden, iki tarafın iklim değişikliği ve gıda güvenliği gibi önemli küresel zorluklarla başa çıkmak için kilit rol oynaması gerektiğini dile getirdi.

Biden, istikrarlı ve müreffeh bir Çin’in ABD ve dünya için faydalı olduğunu ve ABD’nin Çin’in sistemine saygı gösterdiğini ve onu değiştirmeye çalışmadığını yineledi.

ABD’nin yeni bir Soğuk Savaş aramadığını ve Çin’e karşı ittifakları canlandırmaya çalışmadıklarını dile getiren Biden, “Taiwan bağımsızlığı”, “iki Çin” veya “bir Çin, bir Taiwan” gibi yaklaşımları desteklemediklerini vurguladı. Biden, Çin’den “ayrılma”, Çin’in ekonomik gelişimini durdurmak veya Çin’i kontrol altına almak gibi bir niyete sahip olmadıklarını sözlerine ekledi.

Biden, ABD ve Çin’in dünyaya farklılıklarını yönetebileceklerini ve yanlış anlamaları ve algılamaları önleyebileceklerini gösterme konusunda ortak bir sorumluluk paylaştığını ifade etti.

Ukrayna konusunu görüştüler

Ukrayna krizine de değinen Xi Jinping, Ukrayna’daki mevcut durumdan oldukça endişe duyduklarını ifade ederek ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ukrayna’daki gibi küresel, karma bir krizle karşı karşıya kalırken, üç nokta üzerinde ciddi şekilde düşünülmelidir. Birincisi, çatışmalar ve savaşlar bir kazanan doğurmaz. İkincisi, karmaşık bir sorunun basit bir çözümü yoktur. Üçüncüsü, büyük ülkeler arasında çatışmadan kaçınılmalıdır.”

Xi, Çin’in başında bu yana barıştan yana olduğunu ve barış görüşmelerini teşvik etmeye devam edeceklerini, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını desteklediklerini ve dört gözle beklediklerini ve ABD, NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya ile kapsamlı diyaloglar yürütmelerini umduklarını ifade etti.

İki devlet lideri ayrıca, kendi diplomatik ekiplerinin stratejik iletişimi sürdürmesi ve düzenli istişare yürütmesi konusunda anlaştı.

Maliye grupları makroekonomik politikalar, ekonomik bağlar ve ticaret konularında diyalog ve koordinasyonu sürdürecek. İki ülke Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçevesi Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nın başarısı için ortaklaşa çalışacak.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Şişli Bölgesinde Güvenilir Renault Servis Deneyimi

Beylikdüzü Fiat Servis Hizmetleri

Çiğli'de Lastik Güvenliği ve Profesyonel Destek

Gümüşte "Güvenli Liman" Rallisi: Ons Fiyatı 89 Dolar Sınırını Aştı

Küresel Petrol Piyasasında "Cenevre" Tansiyonu: Fiyatlar Yeniden Yükselişte

Bozyazı’da Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi

Mersin Büyükşehir’den 13 İlçede Gönüllere Dokunan Hizmet: Evde Sağlık ve Bakım Seferberliği

Hisseli arsa satın alırken dikkat edilmesi gereken 5 altın kural

Karıncaların Yaşam Döngüsü ve İbretlik Hiyerarşisi

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

Venedik Değil Anamur Abanoz Yaylası: Sular Çekilmiyor, Yaylacı Çaresiz!

​Vali Atilla Toros, Anamur ve Bozyazıda Gönül Sofrasına Katıldı

İş ve Trafik Kazalarında Hukuki Süreç

MERSİN VALİSİ ATİLLA TOROS’TAN ANAMUR ÇIKARMASI

Vali Atilla Toros’tan Bozyazı Tekeli Jandarma Karakolu’na Ziyaret

​Anamur’da Rauf Denktaş Parkı İçin Yeni Dönem

​Bozyazı Basınının Acı Günü: Birgül Turgay

2026’da Akıllı Evlerde Yeni Dönem: Yapay Zeka ile Elektrik Faturalarını %40 Düşürmenin Yolları

Anamur Koordinasyon Merkezi: Bölgesel Hizmetin Yeni Üssü

Bozyazı da Dev Kaçak Sigara Operasyonu: Bozyazı'da 1 Gözaltı

Ramazan’da Kilo Alımının Sebebi İrade Değil, Bozulan Metabolik Ritmi!

Gümüşte "Trump" Rüzgarı: Ticaret Savaşları Değerli Metalleri Zirveye Taşıyor

Mehmet Kına'nın Sanatı İle Keçilerin Sessiz Hikâyesi Taşlarda Can Buldu

Başarır’dan Anamur’da Birlik Mesajı: ‘Bundan Sonra Ben Değil, Biz Varız’

Mustafa Kaya Hocadan Doktor Murat Kemal Gökyar'a

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Anamur’da Yaşlı Kadını 3 Milyon Lira Dolsndıran Sahte Polisler Tarsus’ta Gerçek Polise Yakalandı

Fırat Yılmaz Çakıroğlu Anamur’da Dualarla Anıldı: "Fıratlar Yetiştirmeye Devam Ediyoruz"

Rüzgarın Fısıldadığı Kent: Anamuryumda 2500 Yıl Öncesinden Sanal Bir Nostalji

Dolar Endeksi Haftalık Kazançta %1’e Ulaştı

Yükleniyor

Bozyazı’da Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi

Venedik Değil Anamur Abanoz Yaylası: Sular Çekilmiyor, Yaylacı Çaresiz!

​Vali Atilla Toros, Anamur ve Bozyazıda Gönül Sofrasına Katıldı

MERSİN VALİSİ ATİLLA TOROS’TAN ANAMUR ÇIKARMASI

Vali Atilla Toros’tan Bozyazı Tekeli Jandarma Karakolu’na Ziyaret

Bozyazı da Dev Kaçak Sigara Operasyonu: Bozyazı'da 1 Gözaltı

Anamur’da Yaşlı Kadını 3 Milyon Lira Dolsndıran Sahte Polisler Tarsus’ta Gerçek Polise Yakalandı

MERSİN SİLİFKE'DE ZEHİR TACİRİNE KELEPÇE: ADLİ SÜREÇ VE İMHANIN DETAYLARI BELLİ OLUYOR!

Usta oyuncu Metin Akpınar’a Kızından 6 Milyon Liralık Tazminat Davası

Anamur’da Basın ve Esnaf El Ele: Başkan Özkan Poçulu’ya Hayırlı Olsun Ziyareti

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 23 14 3 6 18 48
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 23 12 4 7 15 43
5.GÖZTEPE A.Ş. 23 11 4 8 11 41
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 23 4 11 8 -12 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 23 3 16 4 -22 13

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.