9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Geçtiğimiz hafta ABD’de yıllık bazda TÜFE önceki aydaki %6,5 seviyesinden %6,4’e gerilese de beklentiler %6,2 seviyesindeydi.
Geçtiğimiz hafta ABD’de yıllık bazda TÜFE önceki aydaki %6,5 seviyesinden %6,4’e gerilese de beklentiler %6,2 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon da beklentilerin üstünde kalarak %5,6 olarak açıklandı.
Geçtiğimiz ay gerçekleşen faiz kararında Fed’in 25 baz puanlık faiz artırması ardından, Fed Başkanı Powell’ın da dezenflasyon söylemleri piyasalarda risk iştahını artırırken, dolar endeksindeki geri çekilme ile değerli metaller tarafında yukarı yönlü seyre şahit olmuştuk. Ancak geçen hafta enflasyonun beklenen kadar geri gelmemesi enflasyonist riskleri tetiklerken, faiz artırım ihtimalinin de artması piyasalarda fiyatlanıyor.
Geçen ayki faiz kararında %99 ihtimal olan 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleşirken, %1’lik kesim faizin değişmeyeceğini ön görüyordu. Beklenti üzerinde gelen enflasyon verisi sonrasında ise Mart toplantısında 25 baz puanlık faiz artırım ihtimali %80’e gerilerken, 50 baz puanlık artırım ihtimali %20’ye yükseldi.
Piyasalar son veri sonrasında yarın gerçekleşecek FOMC toplantı tutanaklarında ipucu arayacakken, olası ileriye dönük projeksiyonlara yönelik güvercin mesajlar ile risk iştahı yükselip dolar endeksi tarafında gerileme izleyebiliriz. Bu durumun da kıymetli metallerde direnç seviyelerini yakından izlememize sebebiyet verebilir.
Son zamanlarda gümüşün ons altından da pozitif ayrıştığını gözlemliyoruz. Öyle ki uzun vadede temiz enerji ve elektrikli araçlara geçiş sürecinin de olduğu bir dönemde araçların ara maddesi olan gümüşe olan talebin artması da gümüşü destekliyor.
Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı