• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

WatchGuard 2022 Yılı 3. Çeyrek İnternet Güvenlik Raporu'nu Duyurdu

Bütünleşik siber güvenlik alanında küresel bir lider olan WatchGuard, 2022 yılının 3. çeyreğinde WatchGuard Tehdit Laboratuvarı araştırmacıları tarafından analiz edilen en önemli kötü amaçlı yazılım trendleri ile ağ ve uç nokta g

TEKNOLOJİ 20.12.2022 08:04:09 1014
WatchGuard 2022 Yılı 3. Çeyrek İnternet Güvenlik Raporu'nu Duyurdu
Haberi Sesli Oku

Bütünleşik siber güvenlik alanında küresel bir lider olan WatchGuard, 2022 yılının 3. çeyreğinde WatchGuard Tehdit Laboratuvarı araştırmacıları tarafından analiz edilen en önemli kötü amaçlı yazılım trendleri ile ağ ve uç nokta güvenlik tehditlerini detaylandırdığı İnternet Güvenlik Raporu’nu yayınladı. Raporda elde edilen veriler, en önemli yazılım tehdidinin yalnızca şifreli bağlantılar üzerinden tespit edildiğini ve ICS saldırılarının ise hala popülerliğini koruduğunu ortaya koyuyor.

 

Bütünleşik siber güvenlik alanında küresel bir lider olan WatchGuard, 2022 yılının 3. çeyreğinde WatchGuard Tehdit Laboratuvarı araştırmacıları tarafından analiz edilen en önemli kötü amaçlı yazılım trendlerinin yanı sıra ağ ve uç nokta güvenlik tehditlerini detaylandırdığı üç aylık İnternet Güvenlik Raporu’nu açıkladı. Verilerden elde edilen bulgular, bu çeyreğin en önemli kötü amaçlı yazılım tehdidinin yalnızca şifreli bağlantılar üzerinden tespit edildiğine, ICS saldırılarının popülerliğini koruduğuna, LemonDuck kötü amaçlı yazılımının kriptominer dağıtımının ötesine geçtiğine, bir Minecraft hile motorunun ise kötü amaçlı bir ek içerdiğine ve çok daha fazlasına ışık tutuyor. 'Düzgün bir şekilde yapmak için bazı ayarlamalar ve istisnalar gerektirse bile HTTPS denetiminin etkinleştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu yeterince vurgulayamıyoruz.” diyen WatchGuard Technologies'in Baş Güvenlik Sorumlusu Corey Nachreiner, “Kötü amaçlı yazılımların çoğu şifrelenmiş HTTPS üzerinden ulaşıyor ve bunu denetlememek de bu tehditleri kaçırdığınız anlamına geliyor.' ifadelerinde bulunuyor.

 

WatchGuard’ın araştırması ayrıca ortadaki düşman saldırılarının metalaşmasını, istismar kitlerinde JavaScript gizlemesini ve Gothic Panda bağlantılı bir kötü amaçlı yazılım ailesini de analiz ediyor. Güncelleme yapmanın saldırılardan kaçınmak için kritik bir yol olduğunu dile getiren Baş Güvenlik Sorumlusu Corey Nachreiner, 'Haklı olarak, saldırganlar için Exchange sunucusu veya SCADA yönetim sistemi gibi büyük ödüller de bu çeyrekte olağanüstü bir ilgiyi hak ediyor. Bir yama mevcut olduğunda, hemen güncelleme yapmak önemlidir çünkü saldırganlar eninde sonunda en son yamayı henüz uygulamamış olan herhangi bir kuruluştan faydalanacaktır.' açıklamasında bulunuyor. 

 

WatchGuard’ın 2022 yılı İnternet Güvenliği 3. Çeyrek Raporu'nda yer alan diğer önemli bulgular şu şekilde sıralanıyor;

 

1. Kötü amaçlı yazılımların büyük çoğunluğu şifrelenmiş bağlantılar üzerinden geliyor. Agent.IIQ bu çeyrekte ilk 10 kötü amaçlı yazılım listesinde üçüncü sırada yer almasına rağmen, 3. çeyrek için şifrelenmiş kötü amaçlı yazılım listesinin en üstünde yer aldı. Bu iki listedeki tespitlere bakıldığında tüm Agent.IIQ tespitlerinin şifrelenmiş bağlantılardan geldiği gözlemleniyor. Üçüncü çeyrekte bir Firebox cihazının tespit ettiği kötü amaçlı yazılımların yüzde 82'si bu şifrelenmiş bağlantıdan geliyordu ve geriye şifreleme olmadan tespit edilen yalnızca yüzde 18'lik yetersiz bir oran kalıyordu. Firebox'ta şifrelenmiş trafik denetlenmiyorsa bu ortalama oranın geçerli olması ve kötü amaçlı yazılımların büyük bir bölümünü kaçırıyor olma olasılığı artıyor. Bu sebeple, kuruluşlar, devletler ve KOBİ’ler, siber saldırılardan kaçınmak için uç nokta koruması uygulamalı.

 

2. ICS ve SCADA sistemleri trend saldırı hedefleri olmaya devam ediyor. Bu çeyrekte ilk 10 ağ saldırısı listesine yeni giren SQL enjeksiyon tipi bir saldırı birkaç satıcıyı etkiledi. Bu şirketlerden biri, WebAccess portalı çeşitli kritik altyapılardaki SCADA sistemleri için kullanılan Advantech'tir. Üçüncü çeyrekte hacim bakımından ilk beş ağ saldırısı arasında yer alan bir diğer ciddi istismar da Schneider Electric'in U.motion Builder yazılımının 1.2.1 ve önceki sürümlerini içeriyordu. Bu, saldırganların sessizce bir fırsat beklemediklerini, aksine mümkün olan her yerde aktif olarak sistemi tehlikeye atmaya çalıştıklarını gösteriyor.

 

3. Exchange sunucu güvenlik açıkları risk oluşturmaya devam ediyor. Threat Lab'ın bu çeyrekte yeni imzaları arasında yer alan en yeni CVE, CVE-2021-26855, şirket içi sunucular için bir Microsoft Exchange Server Uzaktan Kod Yürütme (RCE) güvenlik açığıdır. Bu RCE güvenlik açığına 9,8 CVE puanı verildi ve açığın saldırganlar tarafından istismar edildiği de biliniyor. HAFNIUM grubu tarafından kullanılan açıklardan biri olduğu için bu CVE-2021-26855'in tarihi ve önem derecesi de bir zil çalmalıdır. Bundan etkilenen Exchange sunucularının çoğu şimdiye kadar yamalanmış olsa da çoğu herkese eşit değildir. Bu nedenle riskler devam etmektedir.

 

4. Özgür yazılım arayanları hedef alan tehdit aktörleri. Fugrafa, kötü amaçlı kod enjekte eden kötü amaçlı yazılım indiriyor. Bu çeyrekte WatchGuard Tehdit Laboratuvarı, popüler oyun Minecraft için bir hile motorunda bulunan bir örneğini inceledi. Öncelikle Discord'da paylaşılan dosya Minecraft hile motoru Vape V4 Beta olduğunu iddia etse de içerdiği tek şey bu değil. Agent.FZUW, Variant.Fugrafa ile birtakım benzerlikler taşıyor ancak bir hile motoru aracılığıyla kurulum yerine, dosyanın kendisi kırılmış bir yazılıma sahipmiş gibi davranıyor. Tehdit Laboratuvarı, bu özel örneğin kripto para birimi değişim hizmetlerinden hesap bilgilerini ele geçirmek için kullanılan bir kripto para birimi hackleme kampanyası olan Racoon Stealer ile bağlantıları olduğunu keşfetti.

 

5. LemonDuck kötü amaçlı yazılımı kriptominer dağıtımının ötesine geçiyor. 2022'nin üçüncü çeyreğinde engellenen veya izlenen toplam kötü amaçlı yazılım alan adlarında bir düşüş olsa bile şüphelenmeyen kullanıcılara yönelik saldırıların hala yüksek olduğunu görmek mümkün. En iyi kötü amaçlı yazılım etki alanları listesine üç yeni ekleme yapıldı; bunlardan ikisi eski LemonDuck kötü amaçlı yazılım alan adlarıyken diğeri ise Emotet sınıflandırılmış alan adının bir parçasıydı. 3. çeyrekte normalden daha yeni alan adları olan daha fazla kötü amaçlı yazılım ve kötü amaçlı yazılım girişimi sitesi görüldü. Bu eğilim, saldırganlar kullanıcıları kandırmak için başka yerler aradıkça, kargaşa içindeki kripto para birimi ortamıyla birlikte değişecek ve modifiye edilecek. DNS korumasını etkin tutmak, şüphelenmeyen kullanıcıların kuruluşunuza kötü amaçlı yazılım veya diğer ciddi sorunların girmesine izin vermesini izlemenin ve engellemenin bir yolu olarak ortaya çıkıyor.

 

6. İstismar kitlerinde JavaScript gizleme. Tarayıcılara yönelik JavaScript gizleme saldırılarını tespit etmeye yönelik genel bir güvenlik açığı olan 1132518 numaralı imza, bu çeyrekte en yaygın ağ saldırısı imzaları listesine eklenen tek yeni imza türü oldu. JavaScript, kullanıcılara saldırmak için yaygın bir vektördür ve tehdit aktörleri JavaScript tabanlı istismar kitlerini her zaman kullanmaktadır. Kötü amaçlı reklamcılık, watering hole ve kimlik avı saldırıları bunlardan sadece birkaçını gösteriyor. Tarayıcılardaki savunma güçlendirmeleri geliştikçe, saldırganların kötü niyetli JavaScript kodunu gizleme becerileri de gelişiyor.

 

7. Metalaştırılmış ortadaki düşman saldırılarının anatomisi. Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), kimlik doğrulama saldırılarının çoğuna karşı koruma sağlamak için kullanılabilecek en iyi teknoloji olsa da tek başına tüm saldırı vektörlerine karşı kritik bir çözüm değildir. Siber saldırganlar, ortadaki düşman (AitM) saldırılarının hızlı yükselişi ve metalaşmasıyla bunu açıkça ortaya koydu. Ek olarak WatchGuard Tehdit Laboratuvarı'nın, 3. çeyreğin en önemli güvenlik olayı olan EvilProxy'yi derinlemesine incelemesi kötü niyetli aktörlerin daha sofistike AitM tekniklerine nasıl dönmeye başladığını gösteriyor. Son yıllarda popüler hale gelen Hizmet Olarak Fidye Yazılımı gibi Eylül 2022'de EvilProxy adlı bir AitM araç setinin piyasaya sürülmesi, daha önce sofistike bir saldırı tekniği olan bu yöntem için giriş engelini önemli ölçüde düşürdü. Savunma açısından bakıldığında, bu tür bir AitM saldırı tekniğiyle başarılı bir şekilde mücadele etmek hem teknik araçların hem de kullanıcı farkındalığının bir karışımını gerektiriyor.

 

8. Gothic Panda ile bağlantılı bir kötü amaçlı yazılım ailesi. 2022 2. çeyrek raporumuzda, Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı ile bağlantılı devlet destekli bir tehdit aktörü olan Gothic Panda'nın o çeyrekteki en etkili kötü amaçlı yazılım tespitlerinden birini nasıl kullandığı açıklanmıştı. İlginç bir şekilde, 3. çeyreğin en iyi şifrelenmiş kötü amaçlı yazılım listesi, yalnızca Gothic Panda tarafından oluşturulmayan ve yalnızca Çin hükümeti siber aktörleri tarafından kullanıldığı görülen Taidoor adlı bir kötü amaçlı yazılım ailesini içeriyor. Bu kötü amaçlı yazılım genellikle Japonya ve Tayvan'daki hedeflere odaklanırken, bu çeyrekte analiz edilen Generic.Taidoor örneğinin öncelikle Fransa'daki kuruluşları hedef aldığı tespit edildi. Bu durum da bu bölgedeki bazı Firebox'ların devlet destekli bir siber saldırının bazı bölümlerini tespit etmiş ve engellemiş olabileceğini gösteriyor.

 

9. Yeni fidye yazılımı ve siber suç grupları. Ek olarak bu çeyrekte WatchGuard Tehdit Laboratuvarı, mevcut fidye yazılımı ve siber suç gruplarını izlemek ve gelecekteki raporlarda fidye yazılımıyla ilgili daha fazla bilgi sağlama amacıyla tehdit istihbarat yeteneklerini geliştirmek için yeni ve uyumlu bir çabayı duyurmaktan heyecan duyuyor. LockBit, karanlık web sayfalarında 200'den fazla halka açık fidye yazılımı ile 3. çeyrekte listenin başında yer alıyor. Bu, WatchGuard'ın 3. çeyrekte gözlemlediği en üretken ikinci fidye yazılımı grubu olan Basta'nın neredeyse dört katı.

 

WatchGuard'ın üç aylık araştırma raporları, WatchGuard Tehdit Laboratuvarı'nın araştırma çabalarını doğrudan desteklemek için veri paylaşmayı tercih eden aktif WatchGuard Firebox'lardan alınan anonimleştirilmiş Firebox Feed verilerine dayanıyor. WatchGuard, 3. çeyrekte toplam 17,3 milyondan fazla kötü amaçlı yazılım çeşidini (cihaz başına 211) ve 2,3 milyondan fazla ağ tehdidini (cihaz başına 28) engelledi. Raporun tamamı, 2022'nin 3. çeyreğindeki ek kötü amaçlı yazılım ve ağ trendleri, önerilen güvenlik stratejileri, her büyüklükteki ve her sektördeki işletmeler için kritik savunma ipuçları ve daha fazlası hakkında ayrıntılar içeriyor.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Gönülden Sevenler ile Hayatınızı Değiştirin

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Albatros Kuşundan İnsanlığa Sunulan Muhteşem Efsane

MHP’li Uysal: Mersin Afet Bölgesi İlan Edilmeli

Gülümsemenin Psikolojik Etkileri Nelerdir ?

Meteorolojiden Anamur-Silifke Arası Fırtına Uyarısı

Efendi Derneği ile Yardımlarınıza Yön Verin: Kurban Bağışı, Su Kuyusu ve Zekat Bağışı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Türkiye'de Çocuklar İçin Altı Bileşenli Karma Aşı Uygulaması Başladı​

Dünyamızın Genel İstikrarı Tehdit Altında

ABD-Çin Rekabeti Tayvan Üzerinden Jeopolitik Krize Dönüşüyor

2025 Küresel Riskler Raporu: Devletler Arası Silahlı Çatışmalar Zirvede​

Kendi Elimizle oluşturduğumuz İklim Krizi Sağlığımızı Nasıl Tehdit Ediyor?

Dünyamız Küresel Ekonomisi ile Zorlu Sınavlarla Karşı Karşıya

ABD-Çin Ticaret İlişkilerinde Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?

Kahve Bahane

Kırık Saatin Sırrı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Anamur’da Uyuşturucudan Yakalanan İki Şüpheliden Birisi Tutuklandı

Altın Fiyatlarında Yükseliş Sürüyor

Euro TL Karşısında Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Dolar Kuru 38,06 Seviyesinde, Yükseliş yüzde 0,38

BIST 100 Endeksi 9286,42 Puanla Kapanışını Gerçekleştirdi

Atıl Malzemeler MBB Geri Dönüşüm Atölyesinde Hayat Buluyor

Mersinli Kuyumcular, Yeni Sezon Vitrinlerini IJS Istanbul Jewelry Show İle Yenileyecek

Anamur Gümüş Koleji Öğrencilerinden Polisimize Pastalı Kutlama

Abiye Modasında 2025'in Öne Çıkan Renkleri ve Tasarımları

ABD ile Çin Arasındaki Artan Gerilim Küresel Piyasaları Olumsuz Etkiliyor​

İsrail Suriye'deTürkiye'nin Etkisini Sınırlamayı Amaçlıyor​

İsrail, Gazze'ye Yeniden Saldırdı: Ateşkes Bozuldu, Bölge Alarmda

Yükleniyor

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Anamur’da Uyuşturucudan Yakalanan İki Şüpheliden Birisi Tutuklandı

İsrail Suriye'deTürkiye'nin Etkisini Sınırlamayı Amaçlıyor​

İsrail, Gazze'ye Yeniden Saldırdı: Ateşkes Bozuldu, Bölge Alarmda

Antalya'da Filistin İçin Barış Masası Kuruldu

Anamur’da Türk Polis Teşkilatının 180. Yılında Anlamlı Tören

Jandarma’dan Polis Haftası’na Anlamlı Ziyaret

Mersin’de Jandarma Kaçaklara Göz Açtırmıyor!

Kaymakam Bozdemir'den Türk Polis Teşkilatının 180. Yıl Dönümüne Özel Mesaj​

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Ünal, “AN” Kitabı İçin İlk İmza Gününü Bu Cuma Yücelen Vakfı’nda Gerçekleştirecek

Öğrenci Kimlik Kartı Kayıp İlanı

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Öğretmenler günü öncesi çocukların öğretmenlerine olan sevgi ve özgüven bağlarını arttıralım

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.