9232,9%-1,73
34,46% -0,03
36,54% 0,00
2917,85% -0,07
4967,14% 0,00
Vodafone Business, MEXT Teknoloji Merkezi’nde Vodafone Business Cloud Day etkinliğini gerçekleştirdi.
Vodafone Business’ın, MEXT Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirdiği Vodafone Business Cloud Day etkinliğinde perakendeden dayanıklı tüketime, enerjiden finansa kadar pek çok farklı sektörde faaliyet gösteren kurumların bilgi teknolojileri yöneticileri bulut bilişim teknolojileri ve trendlerini konuştu.
Etkinliğin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, etkinliğin açılış konuşmasında, “Dijital teknolojileri etkin şekilde kullanma ve bu teknolojilerin üretiminde yerli kabiliyetleri geliştirme ülkemizin kalkınma gündemi ve ulusal güvenliği açısından büyük önem arz ediyor. Bu bağlamda, bulut bilişimi de ekonominin tüm sektörlerinde etkin şekilde kullanmamız ve üretim kabiliyetlerimizi geliştirmemiz gereken bir teknoloji ve iş modeli olarak görüyoruz ve çalışmalarımızı da bu doğrultuda yürütüyoruz.” dedi.
Vodafone’un yapmış olduğu çalışmaları değerli bulduklarının altını çizen Koç, “Kamuya açık bulut hizmetleri pazarının 2023 yılında 600 milyar ABD Doları seviyesine ulaşması bekleniyor. Konuya Türkiye açısından baktığımızda, öncelikle yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak ancak uzun vadede de küresel ölçekte rekabetçi olabilecek bir bulut ekosisteminin ülkemizde oluşturulmasını son derece önemli görüyoruz. Çalışmalarını yaklaşık 1,5 yıldır yürüttüğümüz ve yakın zamanda tamamlamayı öngördüğümüz Kamu Bulut Bilişim Stratejisi, önemli çalışmalarımızdan biri. Bu stratejiyle, kamu kurumlarımızın bilgi teknolojisi altyapı ihtiyaçlarının ticari bulut hizmet sağlayıcılardan sağlanmasını ana ilke olarak belirleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Koç, artık kamu kurumlarının kendi veri hizmetlerini ve bilgi teknoloji altyapılarını kurmayacaklarını belirterek, “Bu ihtiyaçlarını bulut hizmeti olarak piyasadaki hizmet sağlayıcılardan temin edecek. Elbette, kamu hizmeti ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, kamuya hizmet sunacak bulut firmalarının uyması gereken teknik ve idari kriterleri de bu kapsamda belirliyor olacağız. Bu kriterlerle de ekosistemin yetkinliklerinin ve uluslararası rekabet gücünün artırılmasını sağlayacağız. Veri merkezi altyapısı bulut hizmetlerinin temel altlıklarından birini oluşturuyor ve bu sektöre yönelik teşvikler düşen hizmet maliyetleri olarak bulut hizmet sağlayıcılara yansıyacak ve rekabet güçlerini artıracak.” diye konuştu.
Bulut hizmetlerinin teminine yönelik talep yönlü finansal teşvik de vereceklerini söyleyen Koç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Birbirini tamamlayan bu mekanizmalarla yerel bulut ekosistemimizin rekabet gücünü artırıp Türkiye’yi bulut hizmetleri için bölgesel bir merkez haline getirmek istiyoruz. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak kendimize biçtiğimiz misyon; dijital teknolojilerden istifade ederek üretkenliğini ve rekabet gücünü artıran bir Türkiye’nin oluşturulmasına katkıda bulunmak. Bu misyon doğrultusunda, bilişim sektöründe tasarlayan, üreten, katma değer oluşturan bir ülke olabilmek için tüm paydaşlarımızı iş birliğine davet ediyorum. Dijitalin yüzyılı olarak tanımladığımız Türkiye Yüzyılını birlikte inşa edeceğiz.”
Hibya Haber Ajansı