10004,35%0,89
35,28% 0,16
36,72% 0,17
2978,34% 0,53
4817,06% 0,40
Uyku apnesi, günümüzde giderek artan bir sorun haline gelirken, etkileri ve tedavi yöntemleri konusunda bilinçlenmek büyük önem taşıyor.
Uyku apnesi, günümüzde giderek artan bir sorun haline gelirken, etkileri ve tedavi yöntemleri konusunda bilinçlenmek büyük önem taşıyor. Uykuda solunumun durması ve nefes alıp vermede düzensizliklerin yaşanmasıyla karakterize edilen bu durum, birçok kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor.
Uyku apnesinin belirtileri arasında gün içinde sürekli uyku hali, horlama, uyku bölünmesi, sinirli davranışlar, baş ağrısı, çene sıkma, depresyon eğilimi ve aşırı yeme gibi durumlar yer alıyor. Bu belirtiler yaşanıyorsa, uzman bir doktora başvurulması önem taşıyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, uyku apnesinin tedavisi ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özturan, "Uyku apnesinin en büyük sebebi, fazla kilo. Kilo alımı horlamayı artırıyor ve bir süre sonra uykuda nefes kesilmesine yol açıyor. Kilo aldıkça horlama artar. Ancak kişi istemesine rağmen kilo veremiyorsa ya da çok inatla kilo verip çok kısa sürede o kiloyu geri alıyorsa bunun altında da mutlaka apne hastalığı aranmalıdır" dedi.
Yorgunluk nedeniyle kasların fazla gevşemesinin horlamaya neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Özturan, "Yoğun bir gün geçirmişseniz ve çok yorgunsanız yatağa o halde gitmeyin. Çünkü yorgunluk nedeniyle kaslar fazla gevşiyor ve bütün gece horlamaya neden olabiliyor. Bu nedenle eğer çok yorgunsanız, uyku öncesinde yarım saat- bir saat kadar koltuğunuzda oturun, dinlenin, sonra uyumaya çalışın" diye ekledi.
Uyku ve yemek arasında en az 4-5 saatlik bir süre olmasının önemine değinen Prof. Dr. Özturan, "Geç saatte yemek yemek uyku apnesi ve horlamayı tetiklediği için gece yatmadan hemen önce yemek yemekten kaçının. Yemeğin ardından gece boyunca meyve, kuru yemiş, tatlı tüketme alışkanlığının da bırakılması gerekiyor. Ayrıca geç saatte kahve, çay, bitki çayı, alkol ve gazlı içecek de tüketmeyin" şeklinde uyardı.
Ayrıca, uyku apnesi tedavisinde yastık seçiminin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özturan, "Sırt üstü yattığınızda horlama oluyorsa mutlaka yan yatma alışkanlığını kazanın. Bu alışkanlığı edinme sürecinde pijamanızın sırt kısmına tenis topu dikebilirsiniz zira çok eski ve çok işe yarayan bir yöntem" dedi.
Son olarak, burun ve boğazda tıkanıklık yapan sebeplerin düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özturan, "Küçük cerrahilerle solunum yolunu açmak hem sağlık açısından hem de uyku kalitesi açısından büyük fayda sağlıyor. Burnu kapalı kişiler uyurken ağızlarını açmak zorunda kaldıkları için dil arkaya kaçıyor. Aynı zamanda ağız açık uyumak uyku kalitesini bozan en önemli faktörlerden biri. Bu nedenle mutlaka KBB hekimine muayene olun" dedi.
Uyku apnesi, kişinin yaşam kalitesini düşüren ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olabilir. Ancak doğru tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkün olabilir.