-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Urla’nın köklü tarihi canlanıyor
İzmir’in Urla ilçesinde tarihi ve kültürel değerlerinin, gelenek ve göreneklerinin derlenip kayıt altına alındığı Urla Kent Tarihi ve Arşivi Müzesi ziyarete açıldı.
Urla Kent Tarihi ve Arşivi Müzesi kapılarını ziyaretçilerine açtı.
İlk günden bölge halkı tarafından yoğun ilgi gören müze, Urla’nın tarihi, özellikle mübadele ve kurtuluş savaşı dönemlerine vurgu yapılan tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Tema park, şehir mimarisi, müze ve anıt park tasarımlarının sektör lideri Outdoor Factory imzası taşıyan müze, bölge turizmine de katkı sağlıyor.
Urla Kaymakamı ve Belediye Başkanı Murtaza Dayanç’ın katılımıyla geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan müze, Urla halkının ve çevre ilçelerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Tarihe ışık tutacak olmasının yanı sıra ilçenin turizm potansiyeline de katkı sağlamayı hedefleyen müze, tarihi Arditi Köşkü’nün restore edilmesiyle bir arşiv ve sergi alanı olarak yeniden Urla halkına kazandırıldı. Mimari tasarım ve uygulamalarla yeniden hayat bulan köşkün içerisinde, geleneksel Urla yaşantısı, bölge halkının yaşamış olduğu tarihi kronolojik safhalar, işgal ve kurtuluş dönemleri, mübadele ve kalkınma dönemleri gibi konulara ilişkin fotoğraf ve materyaller en göz alıcı şekliyle sergileniyor.
Türkiye'nin ve dünyanın pek çok noktasında anıt, müze, tema park ve şehir mimarisi gibi konsept projeler tasarlayan Outdoor Factory’nin imzasını taşıyan proje küratör ve arge çalışmalarıyla her katında ayrı plan şemasıyla hayata geçti.
Urla’nın tarihi yapılarının minyatür olarak tasarlandığı bahçe bölümünde, geleneksel Türk sanatını anlatan işlikler, Urla’nın tarihine ışık tutan kazı alanları, Urla’nın kara ve deniz ticareti, yetiştirdiği ve ürettiği ürünlerin anlatımı ikonik objelerle simgelenirken, müzenin farklı katta ise tarihi tanıkların röportajları, tarihi Urla yemeklerinin tarifleri, Urla ile ilgili belgesel videoları, ziyaretçiler için üç boyutlu olarak gösterime sunuluyor.
TURİZMİ DE CANLANDIRACAK
Şehirlerin bulundukları coğrafyalara göre özel projeler geliştirdiklerine vurgu yapan Outdoor Factory Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Yedigöz, “Gelecek kuşaklar için gerçek tarihimizi ve kültürümüzü kayıt altına aldığımız bir eserin daha tasarım ve uygulama sürecini üstlenmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. Turizmimize de büyük katkı sağlamasını hedeflediğimiz Urla Kent Tarihi ve Arşivi Müzesi yaşayan bir müze olacak.
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI
Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI
Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi
Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı
Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”
Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı
Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası
Yükleniyor


