ABD’de temmuz ayı TÜFE verisi aylık bazda değişim göstermezken, yıllık TÜFE %8,5 seviyesine gerileme kaydetti. Piyasadaki beklentilerden daha fazla bir gerileme kaydeden enflasyon verisi küresel risk iştahını destekledi. Enflasyon rakamı sonrasında Fed’in agresif bir faiz artışına gidebileceğine dair korkular yatışırken, hisse piyasaları değer kazandı ve dolar küresel çapta düşüş gösterdi. Ana risk başlıkları altında piyasada oluşan bu iyimserliğin kalıcılığı takip edilecektir.
Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
• 10:00 Türkiye – Cari İşlemler Dengesi Önem: Yüksek
• 15:30 ABD – ÜFE/Çekirdek ÜFE Önem: Yüksek
Türkiye
Türkiye İstatistik Kurumu Haziran 2022 dönemine ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %10,3 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizliği vegeniş tanımlı işsizlik oranı %20,4 oldu. Finansmana Erişim Toplantısı'nın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,'Firmalarımız bankalardan talep ettikleri kredileri alamıyorlar, alanlara ise çok yüksek faiz oranları uygulandığı görülüyor.' dedi. Yurt içinde bugün cari işlemler dengesi ve gündeme dair gelişmeler ön planda olacak.
Euro Bölgesi
Küresel risk iştahı artarken Avrupa borsaları da değer kazanıyor. Dün Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın enflasyon verileri takip edildi. Buna göre enflasyon Temmuz’da yıllık %7,5 ve aylık %0,9 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Böylece ülkede enflasyon, son yılların en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti. Almanya'da enflasyondaki yükselişin ana nedeni ise enerji oldu. Avrupa Birliği, Rusya'dan kömür ithalatını sonlandırdığını duyurdu. Kararla yıllık 8 milyar euro değerindeki kömür ithalatı yasaklanmış oldu. AB ülkeleri elektrik üretiminde kullanılan termal kömürün yüzde 70'ini Rusya'dan sağlıyordu. Bugün veri gündemi sakin.
ABD
Dün haftanın en önemli verisi olan ABD enflasyonu açıklandı. ABD’de Haziran'da %9,1 ile 41 yılın zirvesine çıkan enflasyon, son ayda %8,5'e geriledi. Beklenti %8,7 idi. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon %5,9 oldu. TÜFE aylık bazda Mayıs 2020 sonrası ilk defa artış göstermedi. Son ayda yıllık enflasyonda gerileme olmasına en büyük katkı petrol fiyatlarındaki düşüşten geldi. Tarım dışı istihdamda beklentilerin çok üzerinde yükseliş olmasının ardından enflasyonun da zirveden gerilemesi Fed’in Eylül’de faiz artırım sürecinde frene basacağı beklentilerini artırdı. Öte yandan iki Fed yetkilisi, verinin para politikası patikasını etkilemeyeceğini savundu. Bu gelişmelerin ardından küresel piyasalarda risk iştahı arttı ve varlık fiyatları üzerindeki baskıyı azaldı. Dow Jones ve S&P 500 endeksi son üç ayın zirvesine çıktı.
Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı