Turquality, ülkemizin devlet destekli ilk marka programıdır. Türk markalarının dünyaya açılmasına rehberlik eden Turquality, bir teşvik programından öte işletmeler için “değer” oluşturan bir iş modelidir. Turquality iş modelini değerlendirirsek, stratejik planlama, insan kaynakları yönetimi, performans yönetimi, bütçe yönetimi, marka yönetimi, satış-pazarlama yönetimi, bilişim yönetimi, risk yönetimi, tedarik zinciri yönetimi gibi tüm konular ele alınmaktadır.
Turquality yönetimi ve organizasyonun 13 temel ilkesi olduğunu ifade eden Progroup Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, şunları kaydetti:
1-Turquality Uzmanlaşma İlkesi: Turquality tabanlı organizasyonlar için önemli olan müşteriye verilen ganobet vaat ile ilgili faaliyetlerin zamanında, eksiksiz ve kaliteli yapılmasıdır. Bunların gerçekleşebilmesi içinde, örgütte çalışan personelin müşteriye cevap verecek alanında uzmanlaşmış olması ve uzmanlaştığı bölümde çalışması gereklidir.
2-Turquality İstisna İlkesi: Turquality yönetiminde üst yönetim günlük ve sık sık yapılan faaliyetler yerine stratejik faaliyetlerle ilgilenir. Sık sık yapılan faaliyetler dijitalleştirilmelidir. Üst organizasyonun faaliyetlerinde hayati önem taşımayan kararlarla ilgilenmesi gerekir.
3-Turquality Stratejik Amaç Birliği İlkesi: Turquality yönetiminde açıkça belirlenmiş bir stratejik amacı bulunmaktadır. Bu stratejik amaç belirledikten sonra, tüm faaliyetler bu amaca göre gerçekleştirilir.
4-Turquality Tek Amir ile İletişim İlkesi: Turquality organizasyonlarında çalışan personelin sadece bağlı olduğu bir üst ile iletişime girer. Eğer birden fazla yöneticiye bağlı olursa ilk önce hangi işi bitirmesi gerektiğini ve hangi işi yerine getirmesi gerektiğini bilemediği için, büyük sorunlar yaşanır.
5-Hiyerarşik Yapı İlkesi: Turquality yönetiminde yetki ve sorumluklar yukarıdan aşağıya doğrudur. Ast üstünün kim olduğunu ve kendisinden neler beklediğini bilir. Böylece örgütte hiyerarşik bir uyumluluk ve koordinasyon oluşur.
6-Yetki ve Sorumluluğun Denkliği İlkesi: Turquality yönetiminde personele verilen yetkilerle sorumlulukları denk olmalıdır. Personelin Turquality için verilmiş görevleri örgütte sorumluluklarını oluşturur. Her personelin sorumluluklarını yapacak kadar yetkiye sahip olması gerekir.
7-Yetki Devri İlkesi: Yöneticiler, Turquality yönetiminde işlerin planlanması ve astların gelişmesi için devrettikleri yetkiler sayesinde, stratejik amaç birliğine daha hızlı ulaşabilmektedir.
8-Denge İlkesi: Turquality organizasyondaki bölümler arasındaki yetkiler, görevlere göre dağıtılır. Böylece hiyerarşik ganobet giriş yapı ilkesi de korunmuş olur.
9-Açıklama İlkesi: Turquality organizasyondaki her bir personelin görev, sorumluluk ve yetkileri açık ve net olarak yazılı bir şekilde belirtilir. Ayrıca, her bir personel için iş planı oluşturulur ve kontrol edilir.
10-Basitlik ve Anlaşılırlık İlkesi: Turquality organizasyonu kurulurken, örgüt yapısı basit ve anlaşılırdır. Ast ve üstlerin ilişkileri, iş akışları örgüte uyumludur.
11-Esneklik İlkesi: Turquality organizasyonları, yakın çevre ve dış çevre etkisi altındadır. Turquality organizasyonları, bu değişimlere karşılık verebilmek ve değişimlere ayak uydurabilmesi için dinamik yapıya sahiptir.
12-Süreklilik İlkesi: Değişimlere ayak uyduran Turquality Yönetiminin dinamik yapısının yanında personelinde değişimi takip eder, geleceği görebilecek şekilde yetişir.
13-Yönetim Alanı İlkesi: Turquality yönetiminde bir yöneticiye bağlı ast sayısı, süreç yönetimine göre belirlenir.
MHA