-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,15% -0,13
-
EURO
50,75% 0,65
-
GRAM ALTIN
7118,25% -0,24
-
Ç. ALTIN
11534,35% -0,30
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi sonuçları açıklandı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekim ayı sonuçları açıklandı.
Endeks, alınan ihracat siparişlerindeki sert düşüşün etkisiyle ekim ayında pandemi sonrasının en düşük seviyesine geriledi. İhracat pazarlarındaki küçülme, siparişlerde önemli oranda gerilemeye neden oldu. Rapora göre, son çeyrekte iç ve dış talepte görülen daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de sert düşüşler olabileceğinin sinyallerini veriyor.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekim ayında 0,64 puanlık kayıpla 69,78 puana indi. Bileşik endeks pandemi sonrasındaki toparlanmanın önemli kısmını geri vererek 2022 yılının en düşük seviyesine geriledi. Mevsimsellik etkilerinin yanı sıra pazarlardaki koşulların bozulması, Bileşik Endeks’te düşüşün nedenleri arasında yer aldı.
Ekim ayında faaliyetlerde sınırlı artış oldu, ihracat artışı durdu
Eylül ayında zayıflayan inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ekim ayında sınırlı da olsa yeniden artış gösterdi. Yüksek mevsimin sonuna yaklaşılırken iç pazardaki yavaşlama etkisi, faaliyetleri sınırlamaya başladı. Bu dönemde dış pazarlardaki yavaşlama, finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etkili oluyor.
Faaliyet Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 0,1 puan artış gösterdi. Alt faaliyet gruplarında ise farklı eğilimler ortaya çıktı. İç pazarda hareketlilik sürerken yurtiçi satışlar ekim ayında sınırlı ölçüde arttı. İhracat seviyesi ekim ayında değişmedi. İç pazardaki geri dönüş dikkat çekerken dış talepteki yavaşlama belirgin hale geldi.
İç ve dış pazardaki bu gelişmelerle birlikte finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler, faaliyetler üzerinde baskı oluşturuyor.
Güven Endeksi yılın son çeyreğinde kırılgan ve zayıf kaldı
Güven Endeksi ekim ayında da düşüş kaydederken özellikle dış pazarlardaki faaliyetlerde yaşanan düşüş güven kaybına neden oldu. İç pazardaki satışlarda gerçekleşen artış ise güveni destekledi. Yüksek inşaat maliyetleri ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar güveni baskılıyor. Yeni başlayan sosyal konut ve işyeri projesinin de Güven Endeksi’ne etkileri sınırlı kaldı.
Güven seviyesi bu dönemde bir önceki aya göre 0,35 puan azaldı. Türkiye ekonomisine yönelik güven seviyesi sınırlı ölçüde geriledi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde ise güven sınırlı düşüşler kaydetti. Yurtiçi pazarlarda güven sınırlı ölçüde azalırken ihracat pazarlarına yönelik geriledi.
Güven yılın son çeyreğinde kırılgan ve zayıf kalmaya devam etti. Pazarlardaki yavaşlamanın yanı sıra finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etken güveni sınırladı.
İhracat siparişlerindeki sert düşüş, üretim ve istihdam beklentilerini de düşürdü
Beklenti Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 1,2 puan geriledi. Böylece Beklenti Endeksi son altı ay boyunca düşüş kaydetti. Pazar koşullarındaki zayıflama, özellikle de ihracat siparişlerinde yaşanan sert düşüş gerilemede etkili oldu. İç ve dış pazara ilişkin göstergelerde sert düşüşler kaydedilirken buna bağlı olarak üretim ve istihdam beklentileri de zayıfladı.
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş kaydedildi. Yüksek maliyetler, enflasyon ve finansmana erişimdeki zorluklar ekonomik beklentileri zayıflatıyor. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler azalmaya devam ederken ihracat siparişleri sert düşüş kaydetti. İhracat pazarlarındaki daralma bu dönemde daha belirgin hissedilmeye başlandı.
Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi, iç ve dış talepteki düşüşe bağlı olarak ekim ayında sert düşüş gösterdi. İç talepteki yavaşlama ve dış talepteki daralma, beklentileri önemli ölçüde zayıflattı. İhracat pazarlarına ve iç pazara ilişkin beklentiler, faaliyetlerde de daralma olacağına işaret ediyor.
Hibya Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


