• BIST 100

    10871,45%-0,39
  • DOLAR

    42,10% 0,04
  • EURO

    48,39% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5369,74% 0,75
  • Ç. ALTIN

    8805,48% -0,20

Türkiye: Enflasyon yüksek ve geniş tabanlı

Ekim enflasyonunda muhtemelen yıllık zirveyi göreceğiz, ardından işlemeye başlayan baz etkisiyle beraber yıllık enflasyonda geri çekilme süreci yaşanacak.

GÜNCEL 2.11.2022 11:17:57 730
Türkiye: Enflasyon yüksek ve geniş tabanlı
Haberi Sesli Oku

Ekim enflasyonunda muhtemelen yıllık zirveyi göreceğiz, ardından işlemeye başlayan baz etkisiyle beraber yıllık enflasyonda geri çekilme süreci yaşanacak. Ancak bu etkinin baz etkisi dışında bir dezenflasyonist sürece işaret edeceğini düşünmek zor. Enflasyonun, baz etkileri nedeniyle yavaşlamadan önce, Eylül ayındaki %83,5 oranından yükselerek Ekim ayında %87,4 ile zirve yapmasını (dönemsel tahminimiz %4,6) bekliyoruz. Bu oran TCMB’nin %5’lik orta vade hedefinin tam 17,5 katı olacak.

Enflasyon yüksek ve geniş tabanlı bir seyir içindedir. Ekim ayında da hem volatil kalemlerde, hem de çekirdek gruplarda genele yayılan yükseliş etkisinin devamını bekleriz. Bu tabii hem gıda ve enerji fiyatlarından gelen etkiyle katlanacak, hem de enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma devreden bir etki görülmesine neden olacaktır. Tabii enflasyon ataletine neden olan bu fiyatlama ve beklenti bozulması dezenflasyonun sanılandan daha yavaş ve geç işlemesine neden olacak en başta gelen risktir.

Ekim ayı itibariyle emtia fiyatlarında bir süredir gözlemlenen düşüşler, manşet TÜFE açısından rahatlatıcı bir alan açabilirdi. Buna karşılık, Brent petrol fiyatı Ekim döneminde de yüksek kalmaya devam ediyor ve Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya alması da gıda fiyatları açısından küresel risk oluşturmaktadır. Arz tabanlı belirsizlikler halen çok fazla ve bu elbette küresel fiyatlardan kaynaklı bir enflasyonun dış dünyadan ithal edilmesine önümüzdeki dönemde neden olabilir. Küresel emtia fiyatlarında düşüş beklentisine temel oluşturabilecek faktör ise elbette resesyondan kaynaklı düşen talep etkisidir, ki düşen üretimin de aslında talep eğrisine paralel bir etki yapabileceğini belirtmekte fayda var. Burada denge noktasının hangi arz-talep seviyesinde oluşacağı ve fiyatları ne yönde dikte edeceği halen belirsizdir.

Öncü alabileceğimiz enflasyon göstergelerinde de gıda fiyatları etkisi öne çıkmaktadır. Dün açıklanan İTO verileri İstanbul’da fiyatların Ekim ayında %3,96 yükseldiğini ve yıllık perakende fiyatları artışının %118,8 olduğunu ortaya koydu. İstanbul, Türkiye’nin ticari başkenti olarak nitelendirilebileceği için fiyatların genel Türkiye seviyesinden daha yüksek seyretmesi normaldir. 2004’ten gelen serilerde ise İTO ve TÜİK yıllık enflasyon verilerinde 0,98’lik bir korelasyon katsayısına ulaşılmaktadır. Bu kapsamda bizim Ekim ayında beklediğimiz aylık %4,6 ve yıllık %87,4 enflasyon oranlarının bu göstergelerle uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Sapma ise gıda fiyatlarından gelebilir, çünkü İTO verilerinde Ekim ayında %5,5lik bir aylık artış (manşetten yukarıda) görülmekte. Bir diğer özel enflasyon göstergesi olan Türk-İş verilerinde ise bu gıda enflasyonu aylık %2,5 olarak verilmişti. Biz gıda enflasyonu risklerini küresel tahıl fiyatlarındaki olumsuz gelişmeler ve kış mevsimi şartları itibariyle ilerleyen aylarda yukarı olarak değerlendiriyoruz.

Ana harcama grupları ve manşet TÜFE karşılaştırması. Kaynak: Bloomberg, TÜİK, Tera Yatirim

Enflasyonu geniş tabanlı olarak görüyor ve değerlendiriyor ve kalıcı hale gelmesinin de en önemli risk olduğunu düşünüyoruz. TÜFE bazında hemen hemen hiçbir ürünün fiyatı son aylarda gerileme göstermemektedir. Fiyat artışları muhtemelen özellikle tarım ve enerji grubunda dönemsel bazda gerçekleşmeye devam edecek ve bunda hem global arz belirsizliklerinin etkisi, hem de yerel ekonomi/para politikalarının etkisi olacaktır. ÜFE’de biriken maliyet etkileri, Brent petrol fiyatlarının akaryakıta geçiş etkisi, bozulan enflasyon beklentileri ve stabil olmayan fiyatlamalar nedeniyle devam eden talep etkisi genele yayılan enflasyon artışlarının açıklayıcı değişkenleri olacaktır. Biz sadece manşet bazında değil, çekirdek bazında da enflasyon genel eğilimlerini yukarı olarak değerlendiriyoruz.

Ekim ayında zirve yapmasını beklediğimiz enflasyon, bu dönemden sonra 2021 sonundaki lira krizi ve 2022’nin ilk yarısındaki enerji krizinden kaynaklı yüksek gerçekleşmelerin oluşturduğu baz etkisiyle yıllık oranlar bazında ivme kaybedecektir. TCMB'nin 27 Ekim'de açıkladığı %65,2'lik projeksiyona kıyasla yılsonu enflasyonunu %77,6 olarak görüyoruz. Ocak 2023 ile beraber yine baz etkisiyle %66,9’a düşmesini beklediğimiz enflasyonu gelecek yılın sonunda %37,9 olarak hesap ediyoruz (TCMB 2023 öngörüsü %22,3). Bu projeksiyonlar bizim daha yavaş işleyecek bir dezenflasyon öngörmemizle alakalıdır.

TCMB açısından bakacak olursak; Merkez Bankası, yüksek enflasyona rağmen son üç toplantısında faiz oranlarını toplam 350 baz puan indirdi. Merkez bankası bir sonraki toplantısında da yeni bir faiz indirimi sinyali verdi. Uygulanan gevşek zeminli para ve maliye politikalarının lirayı zayıflatıcı ve enflasyonu artırıcı etkileri olabileceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle baz etkileri kaynaklı enflasyon ivme kaybı gerçekleştikten sonraki dezenflasyon alanını limitli görüyor ve katı bir enflasyon görünümünün geçerliliğini koruyabileceğini düşünüyoruz.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Dr. Ayşe Nur Şen'in Turunç Çiçeği Kadınları Konuşuyor

Deniz'den , Kuzeyhan Dahın, 1 Dönümden 1 Dal Muz Ver, DMD hastalığı, Anamur muz kampanyası

AKOM, ‘Uzaktan İzleme Sistemi’ ile Müdahale Gücünü Artırdı

MERCEK’TE SAÇ RENKLENDİRME KURSU HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Ankara Konut Piyasasında Çarpıcı Artış: Satılık Stok 90 Bini Geçti

Ünal'ın AN Kitabı Googlenin Yapay Zekasında

Anamur’un Yer Altı Sırları: Nevzat Çağlar Karstik Şekillerin İzinde

Koyu Lacivert Jean Kombinleriyle Göz Kamaştırın

Pasyone ile Sneaker Modasına Ayak Uydurun

BIST 100 Günü Düşüşle Kapattı: Piyasalarda Temkinli Bekleyiş Sürüyor

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Büyükşehir’in Çocuk Kampüsleri Cumhuriyet Coşkusunda Tek Yürek Oldu

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

Cumhuriyetimizin 102. Yılı Anamur’da Coşkuyla Kutlandı

Neden Bazı Türk Erkekleri Eskortlara Gidiyor? İşin Aslı.

Mide Balonu Nedir? Kimlere Uygun, Nasıl Uygulanır ve Ne Beklemeli?

Türkiye Beşik Gibi Sallanıyor: Mersin ve Çanakkale Peş Peşe Sarsıldı

ANAMUR BAĞIMLILIKLA MÜCADELE VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ, TROPİKAL VE TARIM FUARI’NDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Başkan Deniz'den Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Anamur Kaşdişlende Feci Kaza Öğretmen Yaşamını Yitirdi, Bir kişi Ağır Yaralı

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Anamur Tarım ve Tropikal Ürünler Fuarı Coşkuyla Sona Erdi

Müftülerden Gazipaşa Müftüsü Başar'a Taziye Ziyareti

HSK Adayları Seçim Süreci Tartışılıyor

Yüzyılın Konut Projesi Açılıyor

Meteorolojiden Sarı Kod Hava Durumu Uyarısı

İmamoğluna Casusluk Soeruşturması

Siber Suçlarla Mücadelede Büyük Başarı: Son 1 Haftada 189 Şüpheli Yakalandı

Yükleniyor

Deniz'den , Kuzeyhan Dahın, 1 Dönümden 1 Dal Muz Ver, DMD hastalığı, Anamur muz kampanyası

AKOM, ‘Uzaktan İzleme Sistemi’ ile Müdahale Gücünü Artırdı

Türkiye Beşik Gibi Sallanıyor: Mersin ve Çanakkale Peş Peşe Sarsıldı

Başkan Deniz'den Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Anamur Tarım ve Tropikal Ürünler Fuarı Coşkuyla Sona Erdi

Müftülerden Gazipaşa Müftüsü Başar'a Taziye Ziyareti

HSK Adayları Seçim Süreci Tartışılıyor

Meteorolojiden Sarı Kod Hava Durumu Uyarısı

İmamoğluna Casusluk Soeruşturması

Siber Suçlarla Mücadelede Büyük Başarı: Son 1 Haftada 189 Şüpheli Yakalandı

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
14.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
16.GENÇLERBİRLİĞİ 11 2 7 2 -6 8
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.