-
BIST 100
15736,71%-0,86
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,30% 0,09
-
GRAM ALTIN
6321,36% 1,21
-
Ç. ALTIN
10554,54% -0,56
Türkiye 4 bini endemik 12 binden fazla bitki çeşidi ile göz kamaştırıyor
Türkiye son 20 yılda süs bitkileri üretim alanını 2.5 kat artırırken, bu artışın meyvelerini de almaya başladı.
Türkiye son 20 yılda süs bitkileri üretim alanını 2.5 kat artırırken, bu artışın meyvelerini de almaya başladı. Yaklaşık 500 bin kişinin istihdam edildiği sektörün ihracatı, 137 milyon doları aştı. Türkiye şimdi 43 milyar dolarlık dünya süs bitkileri pazarından daha fazla pay almanın yollarını arıyor.
16-18 Kasım 2023’te İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) düzenlenecek LANDSCAPE ISTANBUL FAIR 2023 / 2. İstanbul Peyzaj, Peyzaj Malzemeleri, Süs Bitkileri, Park ve Bahçeler Fuarı, dünyanın önde gelen satın alma profesyonelleri ile üreticileri bir araya getirecek. Fuarın, sektörün büyümesine en az yüzde 10’luk katkı vermesi bekleniyor.
12 Eylül 2023, İstanbul,
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan LANDSCAPE ISTANBUL FAIR 2023 (LIF) / 2. İstanbul Peyzaj, Peyzaj Malzemeleri, Süs Bitkileri, Park ve Bahçeler Fuarı, yurt içinden ve yurt dışından binlerce satın alma profesyoneli ile üretici şirketleri bir araya getirecek. Açık yaşam alanlarının düzenlenmesine ihtiyaç duyan oteller, gayrimenkul projeleri, endüstriyel alanlar, kamusal açık alanlar ve belediyeler gibi satın alma hacimleri büyük kurumların da katılım sağlayacağı fuarın, sektörün büyümesine yüzde 10’luk bir katkı sağlaması bekleniyor.
43 milyar dolardan daha fazla pay almalıyız
Yaklaşık 145 ülkede süs bitkileri üretimi yapılmakta. Dünyada sektörün büyüklüğü 43 milyar dolar olarak hesaplanırken, ihracata konu olan rakam ise yaklaşık 23 milyar dolar. Kolombiya, Ekvador, Etiyopya ve Kenya gibi ülkeler, düşük maliyet ve uygun iklim koşulları nedeniyle önemli üretim alanları haline gelirken Hollanda dünya süs bitkileri üretim ve ticaretinde dünyada ilk sırada yer alan ülke.
Türkiye’de ise sektör çok uzun bir geçmişe sahip olmamasına rağmen son yıllardaki performansıyla dikkat çekiyor. Türkiye son 20 yılda süs bitkileri üretim alanını 2.5 kat artırarak, 5.687 ha’ya (Hektar) çıkarırken, bu artışın meyvelerini de almaya başladı. Sektördeki istihdam sayısı 500 bini aşarken, ihracatı 2022 yılında 137 milyon doların üzerine çıktı. Süs bitkileri üretimi, özellikle atıl alanların kullanımı ile ekonomiye kazandırılması, yerel işgücünün istihdama katılımının sağlanması ve geleneksel tarımsal üretimin dışında ihracata dönük birim alanda yüksek değerli ürünlerin sağlanıyor olmasıyla kendisini diğer sektörlerden ayrıştırıyor.
LANDSCAPE ISTANBUL FAIR (LIF) 2023’ün organizatörü ve Athena Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültekin Gökgül, Türkiye’nin son yıllardaki atağına rağmen dünya ihracat listesinde hala 20. sırada olduğuna dikkat çekerek ‘Ülke olarak dünyada her iklim koşuluna uygun bitki üretebilme yeteneğimiz ve rekabet gücümüz ile küresel pazardan pay alma ve daha yüksek üretim rakamlarına ulaşabilme potansiyeli taşıyoruz. Yakın pazarlarımızda hızla büyüme imkânımız olsa da, özellikle Avrupa’da yükselen üretim maliyetleri ve üretim adetlerindeki azalma sebebiyle, ihracatta bu yüksek değerli pazara yönelerek kıtanın ana tedarikçisi olma potansiyelimiz daha fazla. Çünkü artık altyapımız hazır. Bu nedenle fuarın Avrupalı profesyoneller ile üreticilerimizi bir araya getirerek sektörün büyümesine en az yüzde 10’luk bir katkı yapmasını bekliyoruz’ dedi.
Kamu, sektörü desteklemeli
Türkiye’de 4 bini endemik (bulunduğu yere özgü) olmak üzere 12 binden fazla bitki türü var. Bu açıdan Türkiye dünyanın en zengin bioçeşitliliğe sahip ülkelerinden biri durumunda. Gökgül, ‘’Dünyada en fazla ihracat yapılan ürün grubu, canlı bitkiler ve kesme çiçekler. Ülkemiz iklim koşulları açısından üretime oldukça uygun ve çeşitlilik çok fazla. Bu alanda sektörümüz büyümeye devam ediyor. Sektördeki ithalat kalemini ise, yine sektörün en büyük alıcısı konumunda olan kamu ve belediyelerin zamanı satın alma tercihleri sebebiyle ‘’çok yıllık, boylu büyük ağaçlar’’ oluşturuyor. Bir ağacın projelerde kullanılabilir yaşa gelmesi için en az 5 yıl gerekiyor. Kamu ve belediyeler bu konuda üreticiye destek vermeli ve ülkemizde üretim stoklarında bulunan ağaç türleri ve boylarını öncelikli tercih olarak tercih etmeli. Öte yandan sektör geniş üretim alanlarına ihtiyaç duyduğu için, üretim alanlarının tahsisi, üretim girdileri ile son üründe farklı uygulanan KDV sorununun giderilmesi gibi sektöre özel sorunların giderilmesi de yüksek ihracat potansiyelinin hızla hayata geçmesini sağlayacaktır.” dedi
Peyzaj İstanbul 2023'e katılım rekoru bekleniyor
LIF 2023 için erken rezervasyonların beklentilerinin çok ötesinde olduğunu ifade eden Gökgül, Türkiye pazarının yeteneklerini daha geniş bir uluslararası izleyici kitlesine sunacaklarını ifade etti. Fuarı yaklaşık 40 ülkeden 5 binin üzerinde peyzaj ve süs bitkileri profesyonelinin ziyaret etmesinin beklendiği ifade eden Gökgül, ‘’ 2022 yılındaki stant sahibi katılımcıların yüzde 90'ı bu yıl da fuarda ziyaretçilerini ağırlayacaklar. Fuarda ilk kez ziyaretçiler ile buluşacak olan firmalar ise toplam alanın yüzde 40’ını oluşturuyor. Ayrıca fuarda, Türkiye’de başka hiçbir etkinlikte bulunmayacak, sadece LIF 2023’te katılacak, konusunda önde gelen dünyaca ünlü çok sayıda marka ve üretici de yer alacak. Sektörün potansiyeli bizleri daha yukarı taşıyor. En önemlisi B2B görüşmelerden en az 1 milyar TL’lik iş hacminin oluşmasını hedefliyoruz’’ dedi.
MHA
Kandilli’nin 115 Yıllık İklim Arşivi Yapay Zeka ile Dijital Dünyaya Taşınıyor
Anamur’un Sultanları Değil, Efeleri Tarih Yazıyor: Yücelen Anamurspor Play-Off Yolunda!
Anamur’da "Geleceğe Nefes" Seferberliği: Orman Haftası Coşkuyla Kutlandı
MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki
Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!
Yörünge Olmasaydı Güneş sistemimiz Ne Olurdu?
Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Yükleniyor


