• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Tunç Soyer: Bu tarihsel bir sorumluluk ve geleceğe bırakacağımız ortak iz

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Yüksek İstişare Kurulu ilk toplantısını yaptı

GÜNCEL 12.12.2022 11:52:03 1164
Tunç Soyer: Bu tarihsel bir sorumluluk ve geleceğe bırakacağımız ortak iz
Haberi Sesli Oku

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Yüksek İstişare Kurulu ilk toplantısını yaptı
 

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi etkinlikleri kapsamında uzman toplantılarının içeriğini ve ana kongrenin programını belirlemek için oluşturulan Yüksek İstişare Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ev sahipliğinde ilk toplantısını yaptı. Başkan Soyer, “Birbirimizi duyup dinlemeye başladığımız andan itibaren tekrar zenginleştiğimizi ve engelleri aşmaya başladığımızı görüyoruz. Bu tarihsel bir fırsat ve tarihsel bir sorumluluk. Geleceğe bırakacağımız ortak iz” dedi.



Şubat 2023’te “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla 100 yıl sonra yeniden İzmir’de düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için yapılan paydaş buluşmalarının ardından Yüksek İstişare Kurulu ilk toplantısını İstanbul’da düzenlendi. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi etkinlikleri kapsamında uzman toplantılarının içeriğini ve ana kongrenin programını belirlemek oluşturulan Yüksek İstişare Kurulu’nun toplantısı yaklaşık 6 saat sürdü.



“İzmir kuruluşun ve kurtuluşun şehri”
Toplantının açılışını, Yüksek İstişare Kurulu’nun moderatörlüğünü de üstlenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi çalışmalarını yapma gerekçelerini anlatan Başkan Tunç Soyer, “Bizim bu yola çıkışımızın çok temel bir nedeni var. Biz İzmir'e 'kuruluşun ve kurtuluşun şehri' deriz. Çünkü 9 Eylül sadece İzmir'in değil aynı zamanda Türkiye'nin kurtuluşuna tekabül eder. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin her yerinden bin 1135 delegeyi İzmir’de bir araya getirip, yeni kurulacak Cumhuriyet’in iktisat politikalarının belirlenmesi için büyük bir kongre düzenledi. Bu kongrede çok önemli kararlar alındı. Bu nedenle Cumhuriyet’in kuruluşunun en temel köşe taşlarından biri İzmir İktisat Kongresi’dir. Biz de bugün çok katma nlı küresel krizlerin etkisiyle içeride yaşanan siyasal, finansal ve sosyal sorunlarla mücadele etmek için gelecek dönemin iktisat politikalarını tartışmak ve buradan ışık tutmak istedik” dedi.



“İzmir Türkiye'deki birçok ilke ev sahipliği yapmış”
İzmir'in tarih boyunca ilklere imza attığını belirten Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bugünün Türkiyesi’nde sahip olduğumuz potansiyelle uyumlu bir yaşam kalitesine sahip değiliz. Bunun değiştirilmesinin mümkün olduğunu biliyoruz. Bu bir kader değil. Bunu değiştirmek için de İzmir şehri inisiyatif aldı. İktisat Kongresi’nden çıkan kararların da takipçisi olacağız. Bu konuda emek veren, kafa yoran, fikir koyan herkesin düşüncelerinin takipçisi olacağız. Ve uygulanması için nerede bulunmamız gerekiyorsa orada olacağız. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile yapmak istediğimiz en temel işlerden biri birbirimizi duyup dinleme, anlamaya çalışma hasretimizi yeniden hatırlamak. Çünkü bunu kaybettiğimizi görüyoruz. Birbirimizi duyup dinlemeye başladığımız andan itibaren tekrar zenginleştiğimizi ve engelleri aşmaya başladığ ımızı görüyoruz. Bu tarihsel bir fırsat ve tarihsel bir sorumluluk. Ve geleceğe bırakacağımız ortak iz.”



“Siyaset çözüm bulmak zorunda”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmayı çok önemsediğini söyleyerek “Burada yerine gelemeyeceğini düşündüğümüz bir takım talepler olabilir ama bu talepler gerçek talepler. Bu talepleri yerine getirecek sistemi oluşturmak da bir anlamda siyasetçinin görevi. Siz bu talepleri dile getirdiniz, siyaset de buna çözüm bulmak zorunda” diye konuştu.



“Bu çalışma tarihsel bir anda yapılacak”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise çalışmanın 85 milyon için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Geleceğe dair önemli bir adım. İşçi deklarasyonundaki temel maddelerin her biri kitap değerinde. Bundan sonraki sürece ışık tutuyor. Burada çok büyük bir emek var. Tunç Başkan bütün toplantılara katılarak süreci yürütüyor. Bu çalışma hem Türkiye hem de dünya açısından tarihsel bir anda gerçekleşecek. Türkiye'nin ikinci yüzyılını tartıştığımız bir dönemde ve seçimlere gittiğimiz süreçte yapılıyor. Neoliberal iktisat politikalarının tümüyle iflas ettiği görüldü. Dünya açısından da çok tarihsel bir an” dedi.



“Ülkenin buna ihtiyacı var”
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez de “Başkanımız bizi davet ettiğinde çok heyecanlandık. Biz 26 bölgeden onlarca iş insanı ile katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu çalışmanın siyaset üstü olması önemli. Ülkenin buna çok ihtiyacı var” diye konuştu.



Katılımcılar çalışmayı değerlendirdi
Gazeteci-yazar Nur Batur İzmir'in her zaman Türkiye'nin aydınlık yüzü olduğunu belirterek “Aylardır devam eden ön çalışmalarla ortaya çıkan raporlar, ülkeye bir vizyon getirebilecek nitelikte. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin lokomotif gücü durumunda. Sadece belediye değil, İzmir halkı olarak bir lokomotif görevi görüyorlar. İzmir'in kurtuluşunun yüzüncü yılındaki kutlamalar bunu gösterdi. Türkiye'ye bir umut ışığı yaktı. Bu büyük çalışmayla yeniden o umudu güçlendirecek mesajlar verilecek” dedi.



“Türkiye şimdi yeni yüzyılını tartışıyor”
Ekonomi yazarı Uğur Gürses de şunları söyledi: “Bu tür çalışmaların çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Sadece İzmir için değil Türkiye için önemli. Dinamik bir süreç. 50-100 yıl sonrasını planlamak mümkün değil ama toplumun çeşitli kesimlerinin ne istediği ile ilgili bir arama çalışması bu. Çok değerli buluyorum. Bu çalışmanın parçası olduğum için çok memnunum.”



“100 yıl sonrasına bakma meselesi çıkacak”
İletişim uzmanı Salim Kadıbeşegil de çalışmanın önemine değinerek, “100 yıl sonra yeniden İktisat Kongresi’nin düzenleniyor olmasının anlamı var. Ama bence bunun da ötesinde bir anlamı var. O da dünya önemli değişim ve dönüşümden geçiyor. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu çalışmanın anlamı ve önemi büyük. Nasıl bir vizyon içerisinde bu yürüyüş yapılacak? Türkiye bu yürüyüşü yaparken dünya nereye doğru gidiyor olacak? Bu entegrasyon nasıl sağlanacak, hangi alanlarda bizim kendi öz kalkınmamızı gerçekleştirmemiz lazım? Bu toplantının içinden çıkacak ana meseleler bunlar diye düşünüyorum” diye konuştu.



1989-1993 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan, geçmişte SHP Genel Başkanlığı’nın yanı sıra Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üstlenen Murat Karayalçın da toplantıya çevrim içi olarak katıldı, önerilerini paylaştı.



10 Aralık’taki toplantıya aşağıdaki Yüksek İstişare Kurulu üyeleri katıldı:
Prof. Dr. Ali Yaycıoğlu, Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan, Alphan Manas, Arzu Çerkezoğlu, Prof. Dr. Ayşe Buğra, Bekir Ağırdır, Prof. Dr. Bülent Gültekin, Prof. Dr. Çağlar Keyder, CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Dr. Gülfem Saydan Sanver, Prof. Dr. Güven Sak, İzlem Erdem, Dr. Murat Kubilay, M. Salim Kadıbeşegil, İzmir Ticaret Odası adına Mustafa Tanyeri, Dr. Mehmet Aktaş, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu adına Şenol Köksal, Murat Karayalçın, Nur Batur, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği adına Feyyaz Ünal, Önder Türkkanı, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Selçuk Sarıyar, Dr. Serdar Şahinkaya, Sıtkı Şükürer, Süleyman Sönmez, Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Uğur Gürses, Yusuf Işık, Yusuf Kanlı.



Kurul üyeleri olan Ali Rıza Ersoy, Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Fikret Bila, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Korkut Boratav, Soli Özel, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Şükrü Ünlütürk, Prof. Dr. Taner Timur, Prof. Dr. Taşansu Türker, Tuncay Özilhan mazeretleri nedeniyle 10 Aralık'ta düzenlenen yüksek istişare kurulu toplantısında yer alamadı.

 

 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Mehmet Kına'nın Sanatı İle Keçilerin Sessiz Hikâyesi Taşlarda Can Buldu

Başarır’dan Anamur’da Birlik Mesajı: ‘Bundan Sonra Ben Değil, Biz Varız’

Mustafa Kaya Hocadan Doktor Murat Kemal Gökyar'a

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Anamur’da Yaşlı Kadını 3 Milyon Lira Dolsndıran Sahte Polisler Tarsus’ta Gerçek Polise Yakalandı

Fırat Yılmaz Çakıroğlu Anamur’da Dualarla Anıldı: "Fıratlar Yetiştirmeye Devam Ediyoruz"

Rüzgarın Fısıldadığı Kent: Anamuryumda 2500 Yıl Öncesinden Sanal Bir Nostalji

Dolar Endeksi Haftalık Kazançta %1’e Ulaştı

MERSİN SİLİFKE'DE ZEHİR TACİRİNE KELEPÇE: ADLİ SÜREÇ VE İMHANIN DETAYLARI BELLİ OLUYOR!

Kıyı Bölgelerinde Yerel İşletmelerin Dijitalleşmesi

Usta oyuncu Metin Akpınar’a Kızından 6 Milyon Liralık Tazminat Davası

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Ay'a Büyük Çarpışma Kapıda: 2032 Yılında 60 Metrelik Asteroid Alarmı!

2026 Emekli Bayram İkramiyesi Ne Kadar Oldu? Ödeme Tarihleri ve Zamlı Liste Açıklandı!

Anamur’da Spor Rüzgarı

Anamur'da Haftalık Hava Durumu

Anamur Ekonomisinde 2026 Rüzgarı: Muz, Çilek ve Konut Üçgeninde Son Durum

Kaymakam Kemal Duru'dan Ramazan Ayı Mesajı

Ören Halk Kafe Ramazan Bayramı’nda Açılıyor.

Side Otelleri

Anamur’da Basın ve Esnaf El Ele: Başkan Özkan Poçulu’ya Hayırlı Olsun Ziyareti

Altın Fiyatlarında Rekor: Gram Altın 7.000 TL Sınırında!

Çiftçiye Dev Müjde: SGK ve Vergi Borcu Şartı Kalktı! Tarımsal Kredide Yeni Dönem

2026 Ekonomi Gündeminde Bugün İçin Borsa İstanbul'da Rekor Seviyeler ve Altın Piyasasında Son Durum

Güncel Hurda Fiyatları İle Bakır Satışında Yeni Dönem: KabloHurdaFiyatlari.com

Kaymakam Kemal Duru, Kükür Mahallelerine Vatandaşın Sesini Yerinde Dinledi

Murat Kemal Gökyar için Gazetemizin Yazarı Mustafa Kaya Hoca’dan Bir Nostalji Yazı

TCG Anamur, NATO Görevi İçin Yunanistan Sularında

Anamur’da Bağımlılıkla Mücadele İçin Güç Birliği: “Ben Feryat Ederken Hepiniz Sağırdınız”

Doktor Murat Kemal Gökyar Son Yolculuğuna Dualarla Uğurlandı

Yükleniyor

Anamur’da Yaşlı Kadını 3 Milyon Lira Dolsndıran Sahte Polisler Tarsus’ta Gerçek Polise Yakalandı

MERSİN SİLİFKE'DE ZEHİR TACİRİNE KELEPÇE: ADLİ SÜREÇ VE İMHANIN DETAYLARI BELLİ OLUYOR!

Usta oyuncu Metin Akpınar’a Kızından 6 Milyon Liralık Tazminat Davası

Anamur’da Basın ve Esnaf El Ele: Başkan Özkan Poçulu’ya Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Kemal Duru, Kükür Mahallelerine Vatandaşın Sesini Yerinde Dinledi

Murat Kemal Gökyar için Gazetemizin Yazarı Mustafa Kaya Hoca’dan Bir Nostalji Yazı

TCG Anamur, NATO Görevi İçin Yunanistan Sularında

Doktor Murat Kemal Gökyar Son Yolculuğuna Dualarla Uğurlandı

JANDARMA HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİNİ YAKALADI

Kaymakam Duru Vefat Eden Doktor Gökyar İçin Bir Taziye Mesajı Yayınladı

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 23 14 3 6 18 48
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.