9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Global olarak tüm ekonomilerde enflasyon tırmanırken finansmana ulaşmak zorlaşıyor. Tüketici satın alma gücü de hem gelişmiş hem gelişmekte ülkelerde önemli bir düşüş yaşıyor.
Global olarak tüm ekonomilerde enflasyon tırmanırken finansmana ulaşmak zorlaşıyor. Tüketici satın alma gücü de hem gelişmiş hem gelişmekte ülkelerde önemli bir düşüş yaşıyor. Türkiye’nin ödeme sistemlerindeki öncü şirketi Paynet de birçok ödeme çözümüyle tüketiciye alternatif finansman sağlayarak satın alma gücünü artırıyor.
Tüm dünyada yükselen enflasyon en çok tüketicilerin satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. Bu yıl Dünya Ekonomi Forumu sonrasında yayınlanan raporda da en çok dikkat çekilen gelişme buydu. Rapor, “Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla birlikte arz ve talep dengesindeki bozulmanın ülke ekonomilerinde küçülmeye, enflasyonda da tırmanmaya ve satın alma gücünde düşüşe neden olduğunu” vurguluyor.
Bunu Avrupa’nın en büyük ekonomilerinde görmek mümkün. İngiltere pazarı için Deloitte Tüketici Güven Endeksi tüketicinin harcama gücünün düştüğünü net olarak ortaya koyuyor. Endekse göre geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayan düşüş, bu yılın üçüncü çeyreğinde de devam etti ve eksi yüzde 20’ye ulaşarak yeni bir rekor kırdı. GfK’nın Almanya için yaptığı benzer çalışmada da Ekim 2022’de tüketici güveni eksi 42,5’e düştü. Avrupa’nın en büyük ekonomisinde satın alma güven endeksi düşerken gelir beklentileri de azalıyor. Uluslararası kurumlar ve araştırma şirketleri enflasyondaki yükselişin devam edeceğini, satın alma gücü ve güven endeksindeki düşüşün 2023 ilk yarısına kadar düşeceğini tahmin ediyor.
Daha uzun vade talepler için alternatif ödeme
Küresel olarak enflasyonun yükseldiği, satın alma gücünün düştüğü ve finansmana ulaşımın zorlaştığı bir dönemde ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü şirketi Paynet de çözümleriyle tüketicilerin satın alma gücünü artırıyor.
Paynet’in kredi ile ödeme alma çözümü olan PayKredi, kart limiti yetersiz kaldığı için alışverişini tamamlayamayan, kart limitini doldurmak istemeyen veya daha uzun vade talep eden tüketicilere alternatif bir ödeme yöntemi sunuyor. Paynet üye iş yeri, kredi ile ödeme yapmak isteyen müşterisinin cep telefonuna alışveriş tutarını içeren bir link gönderiyor. Linke tıklayan müşteri, kendisine uygun olan bankayı seçiyor ve banka sayfasına otomatik olarak yönlendiriliyor. Ardından vade sayısını belirliyor. Böylece tüketiciler alışveriş sırasında kart limitlerini doldurmadan dakikalar içinde kredi ile ödemesini yapabiliyor.
Birden fazla kartla kolay ödeme
Paynet Çoklu Ödeme hizmetiyle de müşterilere aynı alışverişte birden fazla karttan ödeme seçeneği sunuyor. Bu şekilde müşteriler kredi veya tek bir banka kart limitinin yetersiz kaldığı durumlar için bu yöntemle birden fazla karttan kolayca ödeme yapabiliyor. Böylece müşteriler kart limitlerini istedikleri gibi değerlendirebiliyorlar.
“Alışverişi kesintisiz tamamlama ayrıcalığı sunuyoruz”
Ödeme teknolojilerinde ortaya koydukları yenilikçi ürün ve çözümlerle tüketiciyi sadece güvenlik ve kullanım kolaylığı anlamında değil aynı zamanda satın alma gücüyle de desteklemeye odaklandıklarını belirten Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Paynet olarak biz işletmelerin ana işlerine odaklanmalarını hedeflerken tüketicilerin de sorunsuz bir ödeme deneyimi yaşaması için ürün ve çözümlerimizi hayata geçiriyoruz. Özellikle global olarak yaşanan zorlu dönemde tüketiciyi finansal olarak desteklemenin öneminin giderek arttığını da görüyoruz. Örneğin online kart ödemeleri sırasında müşteriler sıklıkla limit sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Ya da kredi kartı limitlerinin tamamını kullanmaktan kaçınıyor. Hem e-ticaret hem fiziksel ticarette kullanılan PayKredi ürünümüzü bu sorunları giderip tüketicinin satın alma gücünü artırmak için geliştirdik. Bu ürünle tüketicilere ödeme anında kredi kullanarak alışverişlerini kesintisiz şekilde tamamlama ayrıcalığı sunuyoruz. Benzer şekilde PayKredi ve Paynet Çoklu Ödeme de tüketiciye alternatif ödeme fırsatları yaratıyor.”