Tarih: 23.11.2022 07:34

Forex gündem

Facebook Twitter Linked-in

Küresel piyasalarda, Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) üyelerinin faiz konusundaki mesajları, risk iştahının seyrinde belirleyici olmaya devam ediyor. Fed üyeleri, ilerleyen süreç için faiz artış hızının yavaşlayabileceğine değinirken, AMB üyeleri ise aralık ayındaki AMB toplantısı için 50-75 baz puanlık ihtimalleri değerlendiriyorlar. Bugünde üyelerin konuşmalarının yanında 1-2 Kasım tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları ve ABD verileri takip edilebilir. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    17:45 ABD – İmalat/Hizmetler PMI Önem: Yüksek

•    22:00 ABD – FOMC Toplantı Tutanakları Önem: Yüksek

Türkiye

 

Suudi Arabistan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda 5 milyar dolarlık mevduat hesabı açmak için nihai görüşmelerde olduğu belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde 5 milyar dolarlık mevduat hesabında nihai aşamaya gelindiğini doğruladı. TCMB nezdinde daha önce Azerbaycan Devlet Fonu 1 milyar euroluk mevduat hesabı açmış ve bu hesabı Ağustos 2023 tarihine kadar 1 yıl daha uzatmıştı. TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi Kasım ayında bir yılın zirvesine çıkarak 76,6 oldu. Endeks Ekim ayında 76,2 olarak kaydedilmişti. Küresel ekonominin artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten OECD, küresel ekonomik büyümenin 2023'te %2,2 seviyesine yavaşlayacağını öngördü. OECD Türkiye ekonomisi için 2023 büyüme hedefini %3 seviyesinde korudu. Yurt içinde bugün açıklanacak önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edilebilir.

 

Euro Bölgesi

 

Dün Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin açıklamaları takip edildi. AMB Yönetim Konseyi Üyesi Gediminas Simkus, rekor enflasyonla mücadele için Aralık’ta da en az 50 baz puan faiz artırılması gerektiğini savundu. Viyana’da konuşan Simkus “en az 50 baz puanlık artış zorunlu görünüyor, çünkü enflasyonist baskılar hala çok güçlü ve bunu hızlı biçimde düşürmemiz gerekiyor. Bu nedenle 75 baz puanlık artış da mümkün” değerlendirmesini yaptı. Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, vadeli doğalgaz fiyatında megavatsaat başına 275 euro tavan fiyat uygulanmasını teklif etti. AB Komisyonu'nun hazırladığı teklife göre, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören kasım vadeli gaz kontratına tavan fiyat uygulanacak. 

 

ABD

 

Cleveland Federal Rezerv Bankası Başkanı Loretta Mester ve Kansas City'deki meslektaşı Esther George faiz değerlendirmesinde bulundu. Mester, yetkililerin tamamen enflasyonu düşürmeye odaklandıklarını söylerken, George, bol miktarda ABD tasarrufunun talebi soğutmak için daha yüksek faiz oranlarını gerektirebileceği konusunda uyardı. Fed, bu ay üst üste dördüncü kez faiz oranlarını 75 baz puan artırarak, gösterge faiz oranındaki hedefi yüzde 3,75 ila yüzde 4 aralığına getirdi. Hem Mester hem de George bu yıl FOMC seçmeni. Yatırımcılar, vadeli işlem piyasalarındaki sözleşmelerin fiyatlamasına göre, Fed'in 13-14 Aralık'taki toplantısında daha küçük, yarım puanlık bir artışa geçmesini ve gösterge faizin gelecek yıl yaklaşık yüzde 5'te zirve yapmasını bekliyor.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —