9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
10 Temmuz’da Peugeot, ezberleri bozan tasarımıyla motor sporlarına yeni bir anlayış getiren 9X8 Le Mans Hypercar (LMH) ile İtalya'da ilk çıkışını yaptığında, ünlü dayanıklılık yarışları tarihinde tamamen yeni bir sayfa açmıştı
10 Temmuz’da Peugeot, ezberleri bozan tasarımıyla motor sporlarına yeni bir anlayış getiren 9X8 Le Mans Hypercar (LMH) ile İtalya'da ilk çıkışını yaptığında, ünlü dayanıklılık yarışları tarihinde tamamen yeni bir sayfa açmıştı. Homologasyonu tamamlanmış bir otomobilin potansiyelinden cesaret alan iki ekip, gerçek yarış ortamına alıştı ve 9X8'i şampiyonadaki diğer Hypercar yarış otomobilleriyle karşılaştırdı.
Peugeot Total Energies takımı İtalya'daki on dakikalık sıralama turlarından tam olarak yararlanamadı ve Peugeot 9X8 potansiyelini gerçek anlamda gösteremedi. Olivier Jansonnie o tarihten bu yana otomobildeki çalışmaları optimize etmek için ekibiyle daha da fazla ayrıntıya odaklandı. Monza ve Fuji arasında gerçekleştirilen iki özel test sırasında özellikle bu konunun üzerinde durdular. Ekip, Japonya’da pisti ilk kez keşfedecek ve bu sebeple cuma sabahından pazar öğleden sonrasına kadar her pist oturumunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyor.
“O ilk yarışa ihtiyacımız vardı” sözleriyle değerlendirmesine başlayan Peugeot Sport Teknik Müdürü Olivier Jansonnie sözlerine şöyle devam etti, “Testlerde elimizden gelenin en iyisini elde etmiştik. Hazırlıklarımızı ve gelişimimizi hızlandırmak için, gerçek bir yarış-hafta sonunda doğrudan rakibimizle karşı karşıya kalmanın zamanı gelmişti. Araç ve takım ile ilgili çok fazla bilgi topladık. Ayrıca, testlerde daha önce karşılaşmadığımız birkaç sorunla da karşılaştık. Bunların bazılarını o an yerinde düzelttik. Bazılarının üzerinde ise Monza’dan bu yana çalışmaya devam ediyoruz. Bu, motor sporlarında denenmiş ve test edilmiş bir süreç. Yarış stratejilerini geliştirmek yerine güvenilirlik ve performansa daha fazla odaklandık” dedi. Jansonnie aracın gelişim sürecinin devam ettiğinin altını çizerek, “10 yıldan daha uzun süreli deneyime sahip rakipler karşısında bu tarz yeni bir projede bu süreçleri normal karşılamalıyız. Team Peugeot Total Energies ekibi olarak hepimiz son derece iddialıyız ve hem otomobilin hem de ekibin gelişim evresinde olduğunun bilincindeyiz. Ancak henüz çözemeyeceğimiz herhangi bir sorunla karşılaşmadık” diyerek sözlerini tamamladı.
2022 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nın beşinci ayağı ve Team Peugeot Total Energies için sezonun ikinci gövde gösterisi olan 6 Saatlik Fuji yarışı, birçok yönden Monza’ya kıyasla tamamen farklı bir zorluk seviyesine sahip. Olivier Jansonnie ve ekibi de bunun bilincinde. Ekip Fuji gibi uzun mesafeli yarışlar için kendisini hazırlaması gerektiğini biliyor. Avrupa'da yarışırken kullanılan karavan ve tır gibi düzenli tesislere sahip değiller.
Pist ve bölgenin öngörülemeyen hava koşulları, muhtemelen yoğun ve uzun süreli sağanak yağışlar, tüm ekip için olmasa da Team Peugeot Total Energies için birçok bilinmeyeni bünyesinde barındırıyor. Jean-Éric Vergne ve Gustavo Menezes de dahil olmak üzere, bazı pilotlar geçmişte Fuji'de yarıştı. Loïc Duval ve James Rossiter ise kariyerlerinin bir kısmını Japonya'da geçirdi. Elbette bu deneyimler önemli kazanım sağlıyor. Bu deneyim, ikonik Japon pistinin benzersiz taleplerine iyi hazırlanmaya çalışan ekiplerin ve mühendislerin simülatördeki çalışmalarda elde ettikleri verileri tamamlıyor.
2022 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nın beşinci ayağı olan Fuji Speedway, 4,56 km uzunluğa, 16 viraja ve 1,5 km ile uzun bir ana düzlüğe sahip.
Zaman çizelgesi:
9 Eylül Cuma: 1. serbest antrenman, 05:00 TSİ
9 Eylül Cuma: 2. serbest antrenman, 09:30 TSİ
10 Eylül Cumartesi: 3. serbest antrenman, 04:20 TSİ
10 Eylül Cumartesi: Sıralama turu 1, yerel saatle 08:40 TSİ / Sıralama turu 2, yerel saatle 09:00 TSİ
11 Eylül Pazar: 6 Saat Fuji, yerel saatle 05:00 TSİ
Hibya Haber Ajansı