9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Hibya Haber Ajansı stüdyolarında İlkay Arıkan’ın moderatörlüğünde 'İlkay Arıkan ile Ekonomi Sohbetleri’ yayını hibya.com ve Hibya ağında gerçekleşti.
Hibya, programda A1 Portföy Yönetim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Taylan'ı stüdyosunda ağırladı.
Sohbet havasında gerçekleşen yayında, 'Borsa da neler oluyor?' konusu ele alındı.
İlkay Arıkan Taylan'a “2022’de yüzde 200 prim yapan bin 400’den endeksin 5 bin 500’e çıktığında ortamda ocak ayında ne oldu da ciddi düşüşler yaşandı.? Bugün galiba 5 bin civarı bir seviyeden kapattık bize bunu analiz edebilir misin.?' sorusunu sordu.
Mehmet Taylan “Açıkçası yılbaşından bu yana yaşananlar bence çok sağlıklı. Yüzde 20 civarında bir düzeltme yaşadık. Teknik anlamda konuşacak olursak hem 30 endekste hem 100 endekste 100 günlük ortalamada ne kadar gelindi. Bugün de tekrar toparlama eğilimine girildi. Seçimlere kadar pozitif yönlü bir trend kanalı içerisinde olabiliritesi çok yüksek olan bir piyasa yaşayacağız” dedi.
Son bir bir buçuk yıl içerisinde gelen yatırımcıların alışık olmadığı bir piyasa görüleceğini belirten Taylan, hafif pozitif eğimli ama oynaklığın çok yüksek olduğu piyasa içerisindeki hareketleri belli bir yerde kar realize edilip belli seviyelerde tekrardan pozisyona girip ama pozisyona girilmeden önce de kar kes, zarar kesin muhakkak uygulanması gerektiğini belirtti.
2022’de yüzde 200’lük bir getiri elde etmenin kendisine göre etkenlerini açıklayan Mehmet Taylan, yaşanan iki önemli konunun olduğunu söyledi. Taylan, birincisinin enflasyona karşı korunacak enstrümanın getiri vaat edecek bir enstrümanın kalmadığı, ikincisinin ise kripto tarafında yaşananlardan dolayı oradan bir kaçışla ve sektörde sağlanan dijitalleşme ile gelen kolaylıkla yatırımcı sayısının arttığını dile getirdi.
Taylan, kur korumalı mevduat üzerindeki faiz limitinin kaldırılması mevduatın cazibesinin artmasına neden olup tekrardan bazı yatırımların oraya kaymasına neden olup olmayacağına şu yanıtı verdi:
“Oradaki durum elinizde döviz varsa dövizi götürüp yatığınız KKM’deki kısım için geçerli. TL tarafındaki faizler Türk lirası mevduat toplam mevduat oranına sınırlar getirildi. O sınırların altında kalanların daha fazla 5 yıldan uzun vadeli sabit faizli hazine bonosu vermesi zorunluğu var. O sebeple özellikle yıl başı öncesi ve yıl başından bugüne kadar TL, normal TL mevduatlarda oranlarda bir yükselme oldu. Şahsi kanaatime göre bu yükselme belli bir yerde durup TCMM’nin taraf olduğu mevduat yani KKM ile birlikte TL tarafı biraz aşağıya gelip orası biraz yukarı gelip mevduat kısmını bir miktar aşağıya çekecek gibi geliyor.'
Yatırımcılara birkaç tane kural koymaları gerektiğini söyleyen Taylan, “Bugüne kadar kullandıkları borçlanarak ya da bankadan bireysel kredi çekip borsaya koyma dönemi bence bitti. Bundan sonrasında kredi ve kaldıraç kullanmak oldukça riskli. Özkaynakla devam edip bu pozitif ama çok dalgalı trend içerisinde muhakkak aşağı geldiğinde pozisyon arttırabilecek yer kalıp, yukarı gittiğinde biraz realizasyon yapıp portföyü bu şekilde yönetebileceklerse devam etsinler.” diye konuştu.
Seçimde siyasi yapının değişmesi veya devam etmesi durumunda sermaye piyasalarının nasıl etkileneceği konusunda ise Taylan, “Siyasetin hangi yapı olursa olsun sonrasında faiz artırımına gidilmesi durumunda sermaye piyasaları olumsuz etkilenecek ama ekonomideki normale doğru gitme eğilimi yabancı yatırımcıları yerine getireceği için o düşüş kompanse edilebilecek.” görüşünü savundu.
2023 yılında sektör bazında potansiyel taşıyan sektörleri A1 Portföy Yönetim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Taylan, şöyle açıkladı:
“Değerleme olarak baktığım zaman özellikle bu son dönemde ve önümüzdeki dönemde de bir miktar daha holding tarafları ve büyük holdinglerin hareketli olacağını düşünüyorum. Bankacılık tarafında risk bir soru işareti. Ama bugün bakarsan bankaların nerdeyse çoğu tavana yakın seviyedelerdeydiler bu hareket içerisinde yine bir şeyler olacaktır.”
'İlkay Arıkan ile Ekonomi Sohbetleri' yayınının tamamı ise şöyle:
Hibya Haber Ajansı