9549,89%1,94
34,53% 0,17
36,00% -0,63
3009,75% 1,62
5006,70% 1,01
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tatar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Özellikle yine çok kısa bir süre içerisinde 6.6 büyüklüğünde iki ayrı depreminde olduğunu da biliyoruz. Bu depremlerin oluş mekanizmalarının biz ne anlam ifade ettiğini ilerleyen günlerde daha iyi anlayacağız. Şu bir gerçek, bu deprem dünyada karasal ortamlarda meydana gelen en büyük depremlerden bir tanesi. Bu deprem ülkemizin en önemli aktif fay zonlarından bir tanesi olarak bildiğimiz Doğu Anadolu Fay zonunun birbirinden farklı kolları üzerinde meydana gelen bir deprem.
Bu deprem sonrasında bahsettiğimiz Doğu Anadolu Fay zonunun değişik fay kolları üzerinde şu anda yer kabuğu yaklaşık 400 kilometrelik bir hat boyunca ve kabaca yaklaşık 8-10 kilometrelik bir derinlik boyunca özellikle 3-4 metre bir deformasyona uğradığını görüyorsunuz. Sahada çalışan birçok arkadaşımız var. Artık dünden itibaren sahadan da birtakım bilimsel veriler gelmeye başladı. Baktığınızda karayollarının, demiryollarının 3-4 metreye varan şekilde deformasyona uğradığını görüyoruz. Bu gerçekten büyük bir deprem.
İki büyük depremin oluşumundan sonra şu ana kadar bin 400’ün üzerinde artçı deprem meydana geldi. Bu tabi çözümleyebildiğimiz miktardaki deprem sayısı. Bunun çok daha üzerinde olduğunu da biliyoruz. Bu tür depremlerin sonrasında artçı sarsıntıların çok uzun süre devam edeceğini öngörüyoruz. Belli bir büyüklüğe kadar artçı sarsıntıların da oluşacağını söyleyebiliriz.
Hasarlı binalardan belli bir süre uzak durmamız gerekiyor. Dünden itibaren başlayan hasar tespit çalışmalarının sonucunda eğer oturulabilir raporu alındıysa binalara girmekte yarar var.
Bugün aramızda birbirinden değerli 7 hocamız var. Bu hocalarımızın dışında şu anda sahada aktif olarak sağlıklı ve değerli bilimsel bilgiyi üreten hocalarımız da var. Bu hocalarımızın bir bölümüne TÜBİTAK’da ciddi destekler veriyor. AFAD ile birlikte TÜBİTAK Başkanlığımız son iki büyük depremden bu yana uygulamaya koyduğu Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Destek Programı kapsamında halihazırda 14 araştırma grubuna dahil 28 farklı kurumdan 69 araştırmacı şu anda sahada görev yapıyor.”
Hibya Haber Ajansı