Tarih: 01.07.2023 11:32

Suat Köçer ile ″Sanat İçin Ben De Varım″

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından özel gereksinimli bireylere yönelik hayata geçirilen ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesi kapsamında Sinema Eğitsel Atölyesinde sinema eleştirmeni ve yazar Suat Köçer konuk edildi. İzmit Tarihi Tren Gar binasında gerçekleşen eğitimde Köçer, öğrencilere ‘Hikâye Nasıl Senaryolaştırılır?’ konusunda çeşitli bilgiler aktardı.

 

HİKÂYELER SENARYOLAŞIYOR

“Sanat İçin Ben de Varım” projesi kapsamında edebiyat, dijital medya ve sinema alanlarında eğitim alan öğrenciler Sinema Eğitsel Atölyesine katıldı. Sinema alanının son atölyesinde çeşitli kurumlarda sinema alanında danışmanlık ve televizyon kanallarında sinema programı hazırlayan Suat Köçer, yazılan hikâyenin senaryolaştırılması ve film okumalarının önemi hakkında konuştu. Senaryo unsurları hakkında öğrencileri bilgilendiren sinema eleştirmeni Köçer, program sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

 

“ÇOKÇA ROMAN OKUYUN”

Sinema eleştirmeni ve yazar Suat Köçer, senaryo yazımının en önemli aşamasının fikir ve hikâye olduğuna dikkat çekerek, fikir ve hikâyesi güçlü senaryoların büyük handikaplar taşımadığını ifade etti. Diğer sanat dallarında olduğu gibi sinemanın da temelde kişisel tecrübelerden önemli ölçüde beslendiğini belirten Köçer, senaristlerin kendi yaşam öykülerini senaryolaştırmada daha başarılı olduğunu vurguladı. Hayal kurmanın, iyi gözlemciliğin ve farklı sanat dalları ile ilişkinin senaryo yazımını beslediğini söyleyen Suat Köçer, gençlere kendi yaşamlarını bu açıdan değerlendirmeleri, çokça roman okumaları ve diğer sanat dallarıyla daha sıkı bir ilişki içinde olmaları tavsiyesinde bulundu. Ayrıca Köçer önemli yönetmenlerden Quentin Tarantino'ya da atıfta bulunarak, iyi filmler izlemelerinin sinema estetiği ve senaryo yazımı konusunda kendilerine büyük yarar sağlayacağını hatırlattı.

 

SANAT İÇİN BEN DE VARIM PROJESİ

“Sanat İçin Ben de Varım Projesi’nde” 16-29 yaş aralığındaki engelli bireyler görsel sanatlar, geleneksel el sanatları, edebiyat, sinema, tiyatro, müzik ve dijital medya alanlarında eğitimler alıyor. 2 aşamalı olan projede bireylerin aldıkları eğitimlerin sonucunda ortaya çıkaracakları eserler kültür endüstri ürünlerine dönüşmesini sağlayacak. Kültür-sanat alanlarında yenilikçi bir anlayışla özel bireyleri sanat dalları ile buluşturan proje Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından destekleniyor. Proje ile özel gereksinimli bireylerin yetenek ve davranışlarının değişmesine ve ilerlemesine yardım ederek, içinde yaşadığı toplumda birliktelik bilinci kazanmasına hizmet ettiği belirtiliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —