9659,96%1,15
34,59% 0,16
36,29% 0,82
2928,96% -2,53
4950,44% -1,62
Başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı.
Başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. 5 ay boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Stanley Kubrick’in kızı Katharina Kubrick, yapımcı/yönetmen Jan Harlan ve Nulook Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Yıldırım’ın katıldığı basın toplantısında anlatıldı.
New Yorklu yönetmen Stanley Kubrick'in (1928-1999) tüm çalışmalarına kronolojik bir bakış sunan Stanley Kubrick Sergisi, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamındaki ilk etkinlik olarak kapılarını açtı. Kubrick'in sıra dışı dünyasına yakından tanıklık etmesini sağlayan sergi, çoğu yayınlanmamış belge, obje, senaryo, kamera, lens ve orijinal kostümleriyle sanatçının sinema kariyerine derinlemesine bir bakış sunuyor.
Serginin açılış gününe özel düzenlenen basın toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Stanley Kubrick’in kızı Katharina Kubrick, yapımcı/yönetmen Jan Harlan ve Nulook Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, serginin Kültür Yolu Festivali kapsamındaki öneminden bahsettiği konuşmasında “Atlas Sineması’nın benim için ayrı bir yeri var. Burası İstanbul’daki sayılı değerli yapıdan biri. Kültür Bakanlığı bu yapının gerçek güzelliğinin keşfedilmesini ve Türkiye’nin yıllardır ihtiyacı olan ilk sinema müzesinin vücut bulmasını sağladı. Dünyanın sayılı sinema müzelerden birinin değerli bir içerikle desteklenmesi gerektiğine inanarak Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Sinema Müzesi’nin de etkin bir şekilde kullanılmasını sağladık. Kültür Yolu Festival’inin en önemli sergisi Stanley Kubrick Sergisi. İstanbul Sinema Müzesi hak ettiği değerde bir sergi ile buluşuyor. Kubrick ailesine, Muzaffer Yıldırım’a sergiyi İstanbul’a getirdikleri için teşekkür ediyorum. Muzaffer Yıldırım gibi sektörden birinin bakanlıkla iş birliği yaparak bu sinema hazinesini sahiplenmesi çok önemliydi. Misafirler bu sergi sayesinde Kubrick filmlerinin yapımcısı Jan Harlan’ın bu filmleri nasıl yaptığını daha iyi anlayabilecekler” dedi.
Stanley Kubrick’in kızı Katharina Kubrick de serginin açılışına, Stanley Kubrick filmlerinin yapımcısı Jan Harlan ile katıldı. Kubrick, “24 saat önce İstanbul'a geldim. Burada olduğum için çok heyecanlıyım. İstanbul'un farklı stilleri içinde barındıran atmosferi gerçekten büyüleyici. Aynı zamanda şu an içinde olduğumuz bina şahane. Sinema ve filmler hayatımızın bir parçası. Bu bilince sahip olarak devletin bu tür sanatsal çalışmaları destekliyor olması muhteşem. Kubrick sergisi şu an 22’nci durağında ve 1 buçuk milyon izleyiciye ulaştı. Daha çok gezmesi için şans diliyorum.” diyerek serginin anlamına değindi.
“A Clockwork Orange”, “The Shining”, “Full Metal Jacket”, “Eyes Wide Shut” ve Steven Spielberg’in “A.I. Artificial Intelligence” filmlerinin yapımcısı Jan Harlan sergiyi gezerken duygu dolu anlar yaşadı. Harlan, “Sergiyi gezdiğimde gözümde anılar canlandı. Kubrick’in el yazısını görmek bile beni etkiliyor. Ne kaybettiğimizi bir kez daha anlıyorum” dedi.
Sergiyi Türkiye ile buluşturan Nulook Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Yıldırım, “Stanley Kubrick Sergisi, geçen yıl açılışını yaptığımız yenilenen Atlas 1948 Sineması’nın da dahil olduğu İstanbul Sinema Müzesi için büyük bir anlam taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un destekleriyle böyle kapsamlı bir sergide sanatçıyı çevreleyen dünyayı tanımak, deneyimlemek ve en önemlisi bir dahiyi İstanbullu sinemaseverlerle buluşturmak mutluluk verici. Sergide, Kubrick’in heyecan veren sinematografisinde yer alan filmlerin yapılış sürecine ilişkin birçok belge, mektup ve senaryolar var. Filmlerine ait dekor, kostüm ve belgenin yanı sıra “2001: A Space Odyssey” filmine ait özel tasarlanan kat bizi oldukça etkileyen unsurlar arasında. Bu sergi sahip olduğu arşiv ve içerikle film sektörünün en kapsamlı yönetmen sergisi. Benim için bugünün bir diğer anlamı da Kubrick ailesinin de burada bizlerle olması” diye konuştu.
İstanbul Sinema Müzesi'nin sergiye özel tasarlanmış 3. ve 4. katlarında özel efektler, modeller ve etkileşimli alanlarıyla sanatçının mekan ve sinema bağlamında yaratıcılığını gözler önüne seriyor. Kubrick'in 1940'larda Look dergisiyle başlayan ilk sanatsal adımlarından son filmi olan Eyes Wide Shut'a kadar 16 filmini kronolojik bir sunumla izleyiciyle buluşturan sergi, sanatçının hiç çekilmemiş veya başka yönetmenler tarafından çekilen Yapay Zeka, Napoleon ve Savaş zamanı Yalanları projelerini de ilk kez İstanbul izleyicisiyle bir araya getiriyor. Kubrick'in başyapıtı sayılan 2001:Space Odyseey filminin özgün tasarımından esinlenilmiş deneyim alanında orijinal aygıt, giysi ve modeller de sergi kapsamında sunuluyor.
Stanley Kubrick sergisinin küratörlüğünü, İstanbul Sinema Müzesi Küratörü Zihni Tümer ve Alman Film Müzesi Küratörleri Hans-Peter Reichmann & Tim Heptner yapıyor. “Stanley Kubrick” sergisi, Alman Sinema Müzesi (Deutsches Filmmuseum) tarafından Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi (University of the Arts London) Stanley Kubrick Arşivi iş birliğiyle gerçekleştirilecektir. Warner Bros. Entertainment Inc., Sony-Columbia Pictures Industries Inc., Metro Goldwyn Mayer Studios Inc., Universal Studios Inc., and SK Film Archives LLC. destekleriyle hayata geçiriliyor.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Sinema Müzesi tarafından gerçekleştirilen sergi, 1 Ekim-1 Mart 2023 tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak.