• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Sokak emekçileri Sokak İktisadı Çalıştayı’nda buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi işbirliğiyle düzenlenen Sokak İktisadı Çalıştayı, sokak ekonomisinin farklı alanlarda çalışan aktörlerini buluşturdu.

GÜNCEL 4.03.2023 17:03:48 887
Sokak emekçileri Sokak İktisadı Çalıştayı’nda buluştu
Haberi Sesli Oku

Çalıştayda sokak emekçilerinin hakları, yaşadıkları problemlerin ekonomik ve sosyal kaynakları, bu alanda yapılması gereken hukuki düzenlemeler gibi birçok konu tartışıldı.

Çalıştay, sokak iktisadının kuramsal çerçevesi, sokak iktisadının medya, hukuk ve politika açısından değerlendirilmesi, sokak emekçilerinin deneyimleri ve forum olmak üzere üç ana bölümde gerçekleşti. Çalıştayda tartışmaya açılan konular ve bunlara karşı geliştirilen çözüm önerileri, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin 21 Mart’ta tüm Türkiye ve dünyaya duyurulacak nihai bildirgesine katkı sağlayacak.

Geniş bir temsiliyet sağlandı

Sokak İktisadı Çalıştayı, bugünün ekonomik koşullarının yarattığı olumsuzlukları en ağır şekilde hisseden seyyar esnaf, sanatkar ve güvencesiz çalışanları odağına aldı. Bu grupların daha demokratik, adil ve eşit ekonomik koşullarda yaşama ve çalışmaları için politikalar üretmeyi amaçlayan çalıştay, geniş bir katılımla düzenlendi.

Çalıştaya akademisyen, hukukçu, araştırmacı, medya mensubu ve siyasetçilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşu, seyyar esnaf ve sanatkarlar derneği ile kooperatif temsilcileri katılım gösterdi.

Buluşmaya Dr. Osman Sirkeci, Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Prof. Dr. Nurseren Tor, İstanbul Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Av. Emin Vahap Şimşek, İstanbul Roman Topluluğu’nu temsilen Bahattin Turnalı, Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi’ni temsilen Evren Laçin, Ege Geri Dönüşüm Kooperatifi’ni temsilen Erhan Laçin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amiri Turgay Günay, Eski İzmir İl Kültür Müdürü Yusuf Ziya Ulusoy, İz Medya Genel Koordinatörü Özgür Coşkun, Sosyal Demokrat Yerel Yönetimler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özer Doğan, emekli öğretmen ve ikinci el eşya satıcısı Servet Sabak ve İzmir Seyyar ve Suriyeli Göçmenler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh katıldı.

Prof. Dr. Huriye Toker, Ulusal Hindistan Sokak Satıcıları Konfederasyonu Kurucu Başkanı Arbind Singh ve avukat Nandita Haksar ise video mesaj yoluyla buluşmaya katkılarını sundu.

“Sokak ekonomisi girişimcilik ikliminin doğum yeridir”

Sokak ekonomisti Dr. Osman Sirkeci, Sokak İktisadı Çalıştayı için kapsamlı bir sunum yaparak sokak ekonomisi kavramı, sokak ekonomisinin tarihsel süreci ve ülke ekonomisine katkısı gibi alanlara değindi. Sirkeci, “İkinci yüzyılın iktisat politikalarında ‘sokak emekçileri olmazsa olmaz’ diyen bir İzmir Büyükşehir Belediyesi var.

Milyonlarca kişiyi kapsayan ve milyonlarca liralık değerler yaratan bir kümeyi şu anda İzmir’de ele alıyoruz” diyerek sokak ekonomisi kavramını şu cümlelerle tanımladı:

“Sokak ekonomisi günlük yaşamın ve geleceğin de ayrılmaz parçasıdır, piyasa ekonomisinin aksaklıklarının tamircisi, noksanlıklarının gidericisidir. Sokak ekonomisi düşük maliyetli birincil istihdam kaynağıdır ve düşük maliyetli, mikro ölçekli kütlesel ürün üretiminin güvencesidir. Sokak ekonomisi en yaygın girişimcilik okuludur. Sokak ekonomisi, serbest piyasanın sıfır bürokrasi ile en kolay girişimcilik sektörüdür. Sokak ekonomisi girişimcilik ikliminin doğum yeri ve yaşam alanıdır.”

“Sanatı araç olarak kullanmaya karar verdim”

Prof. Dr. Nurseren Tor, 2019 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrencileriyle yaptığı çalışmayı anlattı. “Uray Art” isimli çalışmanın eskiden Mersin’in en işlek yerlerinden biri olan Uray Caddesi’nin tekrar bilinir olması ve tarihinin yaşatılması için yapıldığını belirten Tor, projeyi şöyle açıkladı:

“Proje kapsamında tüm resimlerimizi caddede artık kullanılmayan eski binalara, sokaklara yerleştirdik. Amacımız Uray Caddesi’ni tekrar görünür hale getirmekti, kent hafızasını canlandırmaktı. Tarihi binaların kurtarılması gerekiyor, sosyal alanlar oluşturulursa bu evler kullanılmaya ve canlanmaya başlayacak. Sanatı, sokaklar için bir araç olarak kullanmaya böyle karar verdim.”

“Hukuki düzenleme gerekiyor”

Toplantıya İstanbul Roman Topluluğu’nu temsilen katılan Bahattin Turnalı, sokak emekçilerinin çalışma yaşamlarının hukuki olarak düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Kumar oynayana da, çekçeği ile sokakta çalışan emekçiye de idari para cezası yazılıyor. Yoksul olmak suç mudur? Bu noktada hukuki bir düzenleme yapılması gerekiyor.”

“İzin kavramı netleştirilmeli”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amiri Turgay Günay, mevzuatta yer alan “izin” kavramındaki boşluğun yarattığı problemi şu sözlerle anlattı:

“Belediye zabıtasının birçok görevi var. Bunlardan biri de ‘izinsiz' seyyar satıcıları faaliyetten men etmek. Önemli olan burada ‘izinsiz’ ibaresi. Neye göre izin veriyoruz, kim izin veriyor, burada bir boşluk var. Kimin izin vereceği belirtilmemiş. Bunun çözüm noktası mevzuatta yapılacak değişikliktir. İzin kavramını düzenlersek satıcıyı denetleme mekanizması iyileşir, satıcının ekonomik kazancı iyileşir, zabıta ve seyyar satıcı arasındaki tartışmalar son bulur ve en önemlisi de toplumsal barış sağlanmış olur.”

“Bu toplantı bizi umutlandırdı”

Toplantıya Ege Geri Dönüşüm Kooperatifi’ni temsilen katılan Erhan Laçin, “Bugün burada tüm Türkiye’ye ilham olması gereken bir toplantıdayız. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi vesilesiyle sokak emekçilerinin seslerini, düşüncelerini ve beklentilerini dile getiriyoruz. Bu toplantı bizi bir kez daha umutlandı. Milyonlarca güvencesiz sokak emekçisi olarak ülke ekonomisine sunduğumuz istihdam ile biz varız, buradayız. Ülke ekonomisinin yüzde onunu oluşturan sokak ekonomisine dair mali ve ekonomik politikalar oluşturulmalı ve bunlar ikinci yüzyılın iktisat politikaları arasında yerini almalıdır” dedi.

12 maddelik talep listesi sunuldu

Sokak İktisadı Çalıştayı’na Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi’ni temsilen katılan Evren Laçin, “Dünya değişiyor sokaklar neden değişmesin? Eskiden sokakta çalışanlar suç işliyormuş gibi görülürdü, biz tam tersi suç işlemiyor ekonomiye katkı sağlıyoruz. Burada alınan kararlar cumhuriyetin ikinci yüzyılında bizim hayatlarımızı değiştirecek, bu yüzden birçok talebimiz var” diyerek 12 maddelik bir liste sundu.

Listede Esnaf Bakanlığı kurulması, dijital kayıt sistemi, sağlık ve sosyal güvence, ikinci el ürün satanlar için kapalı pazar yerlerinde satış izni, geri dönüşüm sektöründe sokakların daha aktif kullanımı için öneriler, insan onuruna yaraşır çalışma hakkı, oda ve birlik kurma yetkisi, sosyal güvenceye sahip olmak, eğitim hakkının sokakta çalışan esnafa göre düzenlenmesi, mali destek programı, oda ve aidat borçları için sicil affı, kesilen tüm cezaların ve vergi borçlarının affı gibi birçok madde yer aldı.

“Sokak ekonomisinden geçinen insanlara kulak verilmeli”

İstanbul Şişli Belediyesi Meclis Üyesi avukat Emin Vahap Şimşek, yeni politikalar belirlenirken geçimini sokaktan sağlayan emekçilerin taleplerinin dinlenmesi gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Sokakta çalışan vatandaşlar için hukuki düzenleme yapılmalı, ama neye göre yapılmalı? Devletler, yerel yönetimler faaliyetlerini yürütürken doğru sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklere göre politikalar belirlemeli. Yapılacak stratejik planlamayı ancak toplumdaki doğru verileri toplayarak oluşturabiliriz. Yoksa yaptığımız düzenlemeler hiçbir derde çare olmaz. Bugün nasıl bu toplantıda sokak ekonomisinden geçim sağlayan insanlar buradaysa ve biz onları dinleyerek çözüm bulmaya çalışıyorsak politikalar belirlenirken de bunun yapılması lazım.”

Kongre 15-21 Mart’ta

Sivil, şeffaf ve tam katılımcı bir girişim olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, 15-21 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenecek. Yedi gün sürecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin programında ana oturumlar, delege buluşmaları, forumlar ve sanatsal faaliyetler bulunuyor.

6 Şubat 2023'te yaşanan büyük deprem felaketinin ardından 15-21 Mart tarihlerine ertelenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin programına depreminin yarattığı yıkımın uzun vadeli sonuçları hakkında kapsamlı müzakereler dahil edildi. Programa doğayla uyumlu ve afetlere dirençli kentlerin yaratılması, afet yönetimi gibi birçok farklı oturum eklendi.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Kaymakam Kemal Duru, Mahallelerde Vatandaşla Buluşmaya Devam Ediyor

Bulut: 'Yerli Üretim Güçlenecek, Üreticimizin Yüzü Gülecek"

Jandarmadan DEAŞ'ın Finans Kaynaklarına Büyük Darbe: 7 Tutuklama!

Hz.Osman Camisi yeni çehresine kavuştu!

Mersin Merkezli 9 ilde 37,7 Milyarlık Vurguna Derin Operasyon

Anamur Belediyesi'nden Sosyal Belediyecilikte Öncü Adım: Kent Lokantası Çok Yakında Açılıyor!

Gülnar’da Nar Ekşisinin Kadınların El Emeği ile Yoğurulmuş Doğal Yolculuğu

Defîne Avcıları Suçüstü Yakalandı: 4 Şüpheli Gözaltında!

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL “HAYIRLI GÜNLER KOMŞUM” ZİYARETLERİNE DEVAM EDİYOR

Büyükşehir'den Kapsamlı Asfaltlama Atağı

Üretici Anamur Muzu İçin Koruma Kalkanı' İstiyor, Bakan Takipçisiyiz diyor

​Fırtınanın Vurduğu Bozyazı'da Muz Serası Kül Oldu

Güneş Sistemi Yanında Yıldız Patladı

Dağdaki Ceylan ile Kurdun İlginç Sohbeti: Doğanın Kalbinde Saklı Bilgelik

Kalp Sağlığını Korumak İçin Bilimsel Temelli Öneriler: Uzmanlar Uyarıyor

Yeni Neslin Yaşama Bakışı ve Değişen İnsan Modeli

Yaşam Döngüsünün Gizemi: Doğanın Kendini Sürekli Yenileyen Bilimsel Düzeni

Deniz Hareketlerinin Sırları Çözülüyor: Küresel İklim İçin Kritik Veriler Ortaya Çıktı

Asteroitlerin Gizemli Yolculuğu: Bilimin Uzaya Açılan Penceresi

Aklın Gücü: İnsan Zihninin Bilimsel Temelleri ve Sınırları

Kızılay Anamur Şubesi, Üstün Kan Bağışçılarına Altın, Gümüş ve Bronz Madalyalarını Törenle Takdim Etti

AGF'de Gaye Coşkun Güven Tazeledi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Erkek Gizli Topuk Ayakkabı

MHP’Lİ UYSAL’DAN TBMM’DE ÖĞRENCİ AFFI ÇAĞRISI: “4 MİLYON GENÇ UMUT BEKLİYOR”

Ticaret Bakanlığı'nda Bölgesel Üretici İstişaresi: Hükümet Üreticinin Yanında

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yerli Muz ve Çilek Üreticilerinin Sorunlarını Dinledi

BALSÜT SONDAJ’DAN GÜLNAR’DA BİR İLK: KAYALI ZEMİNLERDE HAVALI SONDAJ DÖNEMİ BAŞLADI

Haşere İlaçlama Nedir ve Neden Gereklidir?

Kaymakam Duru, “Geleceğe Nefes” Etkinliğinde Fidan Dikerek Anamur’un Yeşiline Umut Oldu

Yükleniyor

Kaymakam Kemal Duru, Mahallelerde Vatandaşla Buluşmaya Devam Ediyor

Jandarmadan DEAŞ'ın Finans Kaynaklarına Büyük Darbe: 7 Tutuklama!

Mersin Merkezli 9 ilde 37,7 Milyarlık Vurguna Derin Operasyon

Anamur Belediyesi'nden Sosyal Belediyecilikte Öncü Adım: Kent Lokantası Çok Yakında Açılıyor!

Gülnar’da Nar Ekşisinin Kadınların El Emeği ile Yoğurulmuş Doğal Yolculuğu

Defîne Avcıları Suçüstü Yakalandı: 4 Şüpheli Gözaltında!

Büyükşehir'den Kapsamlı Asfaltlama Atağı

AGF'de Gaye Coşkun Güven Tazeledi

Kaymakam Duru, “Geleceğe Nefes” Etkinliğinde Fidan Dikerek Anamur’un Yeşiline Umut Oldu

Mersin Büyükşehir’den Lösemili Çocuklara Moral Desteği

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.