9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Sivas, Türkiye’de İç Anadolu bölgesinde yer alan ve özellikle Cumhuriyetin kuruluş sürecine tanıklık eden bir şehir olarak yıl içerisinde birçok ziyaretçiyi ağırlar.
Sivas, Türkiye’de İç Anadolu bölgesinde yer alan ve özellikle Cumhuriyetin kuruluş sürecine tanıklık eden bir şehir olarak yıl içerisinde birçok ziyaretçiyi ağırlar. Her yıl yüzlerce turiste kapılarını açan Sivas, heybetiyle anılıyor. Eski çağlarda kervanların geçtiği İpek yolu şehrin içinden geçiyor. Bu nedenle günümüzde de hala tarihin izlerini barındırırken ticarete ve turizme büyük oranda katkı sağlıyor. Tarihin yanı sıra yörenin tadılması gereken meşhur lezzetleri bulunuyor. Usta eller tarafından geçmişten günümüze kadar uzanan Sivas yöresi yemekleri tadanları kendine hayran bırakmayı başarıyor. Doğu Anadolu’ya yakın konumda bulunduğundan lezzetleri birbirini anımsatıyor. Etleri, sebzeleri, çorbaları ve tatlıları ile zengin bir mutfağa sahip. Şehrin belirli konumunda yer alan lokantalarında yöresel yemekler tadılabiliyor. En meşhur 5 harika lezzet şu şekilde sıralanıyor;
Sivas’a kendi aracı rahatlığında giderek bu lezzetleri tatmak isteyen bireyler yer alıyor. Ayrıca Obilet araç kiralama ile hizmetten yaralanarak da gidilebiliyor. Gitmek isteyenler firmalar ile iletişime geçebilir.
Sivas’ın Meşhur Yöresel Yemekleri
Kent merkezinde ve ilçelerinde yer alan meşhur restoranlarında, tarihi yerlerde birbirinden lezzetli yemekler yapılıyor. Şehrin kendisi kadar mutfağı da meşhur. Sivas’ta hiç duyulmayan lezzetlere rastlamak mümkün. Birçok damak tadına hitap eden mutfağı ile hem şehirde bulunan yerleşik insanların hem de turistlerin lezzetleri tatması sağlayacak mekanlar bulunuyor. Restoranlarda yapılan lezzetlerin yanı sıra ev yemekleri de ilgi çekmeyi başarıyor. Yolu Sivas’a düşen insanlar yöresel yemekleri tatmadan şehirden ayrılmak istemiyor.
Sivas’ın en meşhur yemekleri şu şekilde sıralanıyor;
Meşhur yöresel yemeklerin ilk 10 sırasında bulunan bu lezzetlere şehrin kent merkezinde ulaşmak mümkün oluyor. Kahvaltılarda, öğle yemeklerinde ve akşam yemeklerinde tercih edilen daha pek çok sayıda lezzet bulunuyor. Et ve et ürünlerinden hoşlanan bireyler köfte ve kebapları tercih ederken ot yemekleri ile arası iyi olanlar Madımak, Sivas çöreği, yaprak sarması gibi lezzetleri tercih ediyor. İç Anadolu’da seyahat ederken Sivas’a gitmek isteyen bireyler otobüs, uçak gibi ulaşım yollarını tercih edebiliyor. Ankara Adana otobüs bileti ile önce Adana’yı gezip görüp dönüşte Sivas’a uğramak da bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Sivas’ta Nereler Gezilir?
Sivas’ın yöresel yemeklerinin ardından gezilip görülmesi gereken yerleri de şehrin dikkat çeken başka bir tarafı. Sivas'ta hem tarihi hem de doğal çok sayıda güzellik bulunuyor. Dört mevsim boyunca turist eksik olmayan Sivas şehrinde gün geçtikçe turizm gelişiyor. Sivas’ta ilk olarak gidilmesi gereken yer Divriği ulu cami olarak biliniyor. Zengin el mimarisi ve heybetli yapısıyla görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Sivas arkeoloji Müzesi ve yanında bulunan Mustafa Kemal Atatürk anıtı şehrin geçmişte yaşadığı olayları yansıtıyor ve araştırma yapmayı seven bireylerin gezdiği noktalar arasında yer alıyor. Sivas’ı simgeleyen bir diğer yapı ise Kale Camii’dir. Birbirlerine yakın yerlerde olan bu tarihi mekanlar sayesinde turistlerin bilgi haznesi genişliyor.
Tarihi güzelliklerin yanı sıra yüzölçümü oldukça büyük olan bu şehirde çok sayıda doğal güzellik de bulunuyor. Hafik Gölü, Zara Tödürge Gölü, Gemerek Sızır Şelalesi, Gürün Şuğul Vadisi, Gökpınar Gölü, Ethem Bey Parkı, Eğriçimen Yaylası, Koyunkaya Mesiresi, Kızılırmak, Paşabahçe mesire alanı gibi güzel yerler dinlenmek isteyen bireylerin uğradığı noktalar arasında yer alıyor. Uçak yolculuğu ile Sivas'a gitmek isteyen bireyler Sivas Antalya uçak bileti fiyatları çerçevesinden yararlanarak uygun fiyata uçuş yapabiliyor.
Sivas’ta Yer Alan Tarihi Mekanlar
Türkiye’de tarih boyunca önemli roller üstlenmiş çok sayıda şehir var. Sivas Selçuklu ve Osmanlı döneminden sonra Cumhuriyetin kurulması için ilk adımların atıldığı bir şehir olarak tanınıyor. Bu nedenle doğal güzelliklerden çok tarihi mekanlara sahip olan şehirde genel kültürü arttırmak mümkün oluyor. UNESCO tarafından koruma altına alınan pek çok tarihi mekan günümüze kadar ulaşmış. Şifaiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Şehitler Anıtı, Ulu Cami, Terzioğlu Konağı, Sivas Kalesi, Abdi Ağa Konağı gibi sayısı oldukça fazla tarihi mekan yer alıyor.
Tarihi mekanların çoğu kentin merkezinde yer alırken bazıları ise 3-4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Şehrin halk otobüsleri, kiralık araç ve kişisel araçlarla gezilecek yerlere kısa sürede ulaşım sağlanıyor. Her tarihi mekanın kendine özgü bir hikayesi bulunuyor. Turlarla gezilen şehirde bu mekanların hikayeleri anlatılıyor. Şehrin her yerine kolay ulaşım sağlandığından turist sayısında herhangi bir azalma meydana gelmiyor. Her geçen yıl artan turist sayısının önümüzdeki yıllarda daha fazla artması bekleniyor.