9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Silikon kalıplama, hızlı imalat yöntemleri arasında yer alır.
Silikon kalıplama, hızlı imalat yöntemleri arasında yer alır. Seri imalata geçmeden önce gerekli analizlerin yapılabileceği, saha testlerinin uygulanabileceği yüksek kalite malzemeler ve yüzey işlemleri ile yapılan az adetli hızlı imalat ve prototipleme yöntemidir.
Silikon kalıplama işlemi sayesinde düşük hacimli üretimler için pahalı ve uzun süren metal kalıp imalatı yerine master model üretimi yapılarak belirli adetlerde daha uygun fiyatlarla hızlı bir şekilde plastik parçalar imal edilebilir. Direkt tasarım dosyasından(CAD) az adetli parça üretimine imkan sağlayan sistemler yardımı ile üretilen bir prototip master model olarak kullanılabilir. Elde edilen silikon kalıplarda hızlı bir şekilde parça üretimi gerçekleştirilebilir. Silikon kalıplar yüksek sıcaklığa, seri üretime ve basınca dayanıklı olmadığı için bu kalıplara ancak poliüretan malzemeler ya da hassas döküm uygulanabilir Bu yöntemle üretilen parçalar çarpışma testleri, fonksiyonellik testler gibi ürün geliştirme işlemlerinde rahatlıkla kullanılabilecekleri gibi fuar ve sunumlarda pazarlama aracı olarak da değerlendirebilirler. Daha da önemlisi müşterilerin farklılaşan beklentilerinin en kısa zamanda ürün revizyonları ile karşılaşması gereken durumlarda günümüzün rekabet koşullarında birçok ürünün piyasaya hızlı bir şekilde sevk edilebilmesi için her yer elverişli araçlardan biri olma özelliği taşır. Projeye başlangıç onayı verildikten sonra parça büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 7 gün içerisinde silikon kalıptan ilk baskılar alınabilir.
Silikon Kalıplamada Master Model Üretimi Neden Yapılır?
Üretan döküm (silikon kalıplama) yöntemiyle üretilmesi istenen parçalar, parçaya benzeyen (her zaman benzemeyebilir) malzemenin döküldüğü kalıp boşluğunu yaratmak adına kullanılan kalıplama elemanlarına model denir. Kalıplamanın ilk adımı master model üretimidir. Master model genellikle farklı yöntemlerle üretilen modeller veya numune parçalardır.
Master model, görünüş olarak üretilecek parçanın tasarımına benzemese bile aynı parça üretilebilir. Bu durumun sebebi genellikle modelin maçalarla oluşturulmuş olmasıdır. Master modelin asıl amacı kalıbın şeklini ince detaylarıyla oluşturabilmektir. Fakat eğer pahalı kalıp maliyetlerinden kaçınmak isterseniz az adetli üretimler ve hızlı prototipleme için direk model kalıbını kullanabilirsiniz. Tabii ki bu durumda istenmeyen tasarım hataları, kaba kusurlar ve fonksiyon bakımından yetersiz parçalar elde edebileceğinizi unutmamanız gerekir.
Master model talaşlı imalat veya eklemeli imalat teknolojileri kullanılarak üretilebilir. Kalıplanmaya hazır hale gelmek üzere birtakım yüzey işlemleri uygulanır ve vakumlu ortamda istenilen malzeme dökülerek parça üretimi başlatılır.
Silikon kalıplamada hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için https://www.tridi.co/ adresini ziyaret edebilirsiniz.