-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,25% 0,15
-
GRAM ALTIN
6257,38% 0,19
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00
Siber saldırı yöntemleri değişiyor
Bir sabah bilgisayarınızı açtığınızda verileriniz kilitlendiğini anlatan sürpriz bir mesaj ya da uyarı yazısıyla karşılaşabilirsiniz. Yahut, siz çalışırken bir anda bir şeylerin yanlış gittiğini öğrenebilirsiniz.
Bir sabah bilgisayarınızı açtığınızda verileriniz kilitlendiğini anlatan sürpriz bir mesaj ya da uyarı yazısıyla karşılaşabilirsiniz. Yahut, siz çalışırken bir anda bir şeylerin yanlış gittiğini öğrenebilirsiniz.
Dünyada her gün yüzlerce kurum, binlerce kişi bu senaryoyu ya da benzerini yaşıyor. Türkiye'de ise, birçok kuruluş gerekli güvenlik önlemlerini almadığı için verilerine erişemediklerini fark ediyorlar ya da yıllardır verileri aslında başkalarının da okuduğunu görüyorlar.
Verileri kitlenenler, bilgilerini tekrar görebilmek için ciddi yüksek ödemeler yapmak zorunda kalabiliyorlar.
'Fidye suçları azaldı ama suç çeşitleri arttı'
Blok zincir analiz şirketi Chainalysis, 2022'de fidye yazılım saldırganlarının kurbanlarından zorla 456,8 milyon dolar aldığını tespit etti. Bu rakam, 2021'de 756 milyon dolardı. Bu fideyede yüzde 40 düşüşe işaret ediyor. Siber saldırganlar şimdi saldırı ve ödeme alma şekillerini çeşitlendirerek çalışmalarını sürdürüyor.
Dünyda 70'ten fazla ülkede devlet kurumlarına, borsalara, finansal kurumlara ve sigorta ve siber güvenlik şirketlerine veri, yazılım, hizmetler ve araştırma sağlayan blok zinciri veri platformu olan Chainalysis tarafından yapılan araştırmalardaki yeni bulgularını paylaştığı raporunda, fidye yazılımı suçlarının 2022 yılında, 2021 yılına göre %40'ın üzerinde düştüğünü ve Siber korsanların yönlerini küçük küçük veri sızdırma çevirdiklerini anlatıldı.
Eğer baştan güvenlik önlemlerinizi almadıysanız, sizin ya da bir çalışanınızın ilgi çekici bir reklam ya da linki tıklayarak veya bir yazılımı “bedava” kullanabilmek adına “Crack” yazılımlarını yüklemeye çalışırken fidye yazılımlarından birisini sisteminize ya da sunucularınıza yüklemiş olabilirsiniz. Bilmeden yüklediğiniz bu yazılımlar sisteminize sızmıştır bir kere. Artık verileriniz akmaya başlamış ya da kilitlenmiş olabilir.
Devletlerin de fidye ödemelerini yasadışı sayması nedeniyle oluşan farkındalığa, Sigorta şirketlerinin fidye ve saldırı gibi durumları kapsamak için kapsamlı yedekleme ve bir dizi önlem almasını istemesinin önlemleri arttırdığının görüldüğü anlatılıyor.
Bu nedenlerle siber suç çeteleri, ele geçirdikleri sistemlerde verileri şifrelemedikleri için anlaşılmıyor ve verilere sürekli erişimi elde tutuyorlar. Bu sayede ele geçirdikleri verileri parça parça servis ederek, küçük ama sürekli kazanç sağlıyorlar.
Fortinet'in 2022 yılında yayınladığı “2022 Cloud Security Report” adlı raporunda benzersiz fidye yazılım suçlarının sayısının arttığını ortaya koymaktadır. Raporda; yapılan araştırmalar, siber suçun adının “veri sızdırma, fidye ya da farklı bir isim” hangi isim ile anılırsa anılsın, veri hırsızlığının çeşitliliğinin arttığını gösterdiği belirtiliyor.
'Çözüm Bigrehber'e tavizsiz uyum'
Veri hırsızlığının çeşitlenerek artacağı gerçeğinin artık değişmez gerçek olduğunu vurgulayan Türkiye’nin dijital dönüşüm danışmanı BeyazNet CEO'su Fatih Zeyveli, Türkiye'nin bu konuda şanslı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
“Veri hem en önemli değer, hem de mahremimiz. Dünyada veriyi korumak için birkaç standart var. Ancak, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yayınladığı, şimdilik kamu kurumları ve kritik sektörlerdeki şirketleri zorunlu kıldığı Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi (BİGREHBER) dünyanın en iyi standartlarından biri. Verimizi korumak istiyorsak, BİGREHBER uyumunun her kurum ve şirket için olmazsa olmaz altın standart haline getirmemiz gerekiyor. Bu standarda ulaşmak yeterli değil, sürekli bu standardı korumak ve geliştirmek gerekiyor.”
Hibya Haber Ajansı
Anamur’un Sultanları Değil, Efeleri Tarih Yazıyor: Yücelen Anamurspor Play-Off Yolunda!
Anamur’da "Geleceğe Nefes" Seferberliği: Orman Haftası Coşkuyla Kutlandı
MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki
Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!
Yörünge Olmasaydı Güneş sistemimiz Ne Olurdu?
Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yükleniyor


