Siber güvenlikte 2023 trendleri açıklandı

Siber güvenlikte 2023 trendleri açıklandı

Dünyanın farklı yerlerinden bilişimden güvenliğe uzmanların yer aldığı BeyazNet Strateji Kurulu, 2023 yılında öne çıkacak trendleri ve siber güvenlik tehditlerini açıkladı.

Dünyanın farklı yerlerinden bilişimden güvenliğe uzmanların yer aldığı BeyazNet Strateji Kurulu, 2023 yılında öne çıkacak trendleri ve siber güvenlik tehditlerini açıkladı.

Türkiye'de siber güvenlik alanında ciddi bir iyileşme görülmesine rağmen, yetersiz kalındığının altını çizen BeyazNet Genel Müdürü Fatih Zeyveli, 'Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nin doğru bir şekilde uygulanması, dijital dönüşüm konusunda zaten iyi bir noktada olan Türkiye'yi siber güvenlik alanında da çok daha iyi bir noktaya getirebilir. Kurumlar ve şirketler bu rehbere uyum sağladıkları oranda kurumlarının siber güvenlik risklerini azaltmış, en ideal önlemleri almış olacaktır. Bununla birlikte, Türkiye'nin de bilgi ve iletişim teknolojilerindeki güvenliğini böylece birlikte yükseltmiş olacağız. Rehbere uyum bir kere ile bitmiyor. Düzenli takip ile sürdürülebilir kılındıkça ülkemiz de, kurumlarımız da daha güçlü olacaktır.' şeklinde konuştu.

İşte 2023 yılında öne çıkacak siber güvenlik trendleri

'Uzaktan çalışma siber güvenliği yeniden tanımlıyor'

Uzaktan çalışabilir olmanın önemi ve değeri pandemiyle arttı. Önümüzdeki yıllarda mekân bağımsız çalışma oranlarındaki artışın süreceğini öngören BeyazNet uzmanları, saldırganların erişim için kullanacağı potansiyel giriş kapılarının arttığına bir başka deyişle saldırı yüzeyinin genişlediğine dikkat çekiyor.

2023 yılında nesnelerin İnternet’i (IoT) bağlantılı cihaz sayısının 50 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. Bu nedenle, her bir noktanın güvenliğinin sürekli güncellemelerle öncekinden zor ancak, düzenli yapıldığında daha güvenli olacağı vurgulanıyor. Bu noktada iki risk öne çıkıyor.

Çok katmanlı şifrelemeye geçmeyenler: Çok katmanlı şifreler ile klasik şifre döneminin özellikle iş alanında neredeyse kalmadığına dikkat çekiliyor.

Kişisel bilgisayarlardan erişimin riski: Uzaktan çalışırken kişisel cihazların güvenliğinin yeterince güçlü olup olmadığı önem taşıyor. Kimlik saldırıları ve bilgi ifşaların şirketleri daha sıkı önlemler almaya yöneltmesi bekleniyor.

'Uluslararası devlet destekli saldırılar artmaya devam edecek'

Dünyanın dijitale evirilmesinden itibaren her geçen gün kızışan gizli siber saldırılar, bugün devletler veya istihbarat birimleri arasında alenen yapılmaya kadar ulaştığı görülüyor. Bu savaşın sadece devletler bazında değil, hemen hemen tüm ticaret hayatını etkileyecek saldırılara dönmesi şirketler açısından önemi bir kat daha artırıyor.

Türkiye'de özellikle Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin (DDO) devlet kurumları ve kritik sektörlerden itibaren zorunlu kılmaya başladığı İletişim ve Bilgi Güvenliği Rehberi'ne (BİGR) uyum çok önemli hale geliyor. BİGR denetmeni olan BeyazNet uzmanları, kurumların ve ilgili şirketlerin zorunluluk zamanını, yaptırımları beklemeden Rehber’e uyumunun ulusal güvenlik açısından çok önemli olduğunun altını çiziyor.

'Yapay Zeka siber güvenlikte olmazsa olmaz'

Yapay zeka, makine öğrenme gibi trendler siber güvenlik için benzersiz kolaylık sağlarken, bu teknolojileri kullanmayanlar, saldırganlar için de fırsat oluşturuyor. Saldırı yüzeyi büyüyen şirketlerin ve kurumların, akan verilerini anlık kontrol edecek yapay zekâ destekli güvenlik araçlarıyla donatmaması durumunda ciddi zararlara uğrama başladığı görülüyor. Korsanlar da, yapay zekayı zayıf alanları bulmak için kullandıklarını dikkate alırsak siber güvenliğin önemi daha da artıyor.

Yapay zeka ile üretilmiş sesler iş dünyasında daha çok öne çıkmaya başladı. Siber güvenlik tarafında ise, bu yeni iş yapış şekillerinin gerekli önlemleri almayan şirket ve kurumlar açısından ciddi zararlara uğratabileceği tahmin ediliyor.

'Siber güvenlik okur yazarlığı eğitimleri artacak'

Çalışma alanında kimsenin siber güvenlik uzmanı olması beklenmez. Ancak, siber güvenlik okuryazarlığı basit seviyede güvenlik bilincinin kültüre dönüşmesini sağlayacaktır. Bilgi işlem ya da bilgi teknolojileri departmanlarının özellikle siber saldırılar için sınırlı kaldığına dikkat çekiliyor. Tehditlere karşı kurumu sürekli bilgilendirecek ve düzenli eğitimlerle farkındalığı en azından okuryazarlık seviyesine çıkarılması gerektiği üzerinde duruluyor. 2023 yılında şirketler, daha çok bu alana yatırım yaparak çalışanlarda farkındalığı artırmaya, bir bölümünü de öncelikle siber güvenlik okuryazarı haline getirmek için eğitimler almak üzere hazırlık yaptıkları görülüyor.

'Veri ihlalleri cezalara rağmen devam ediyor'

'İçerik kraldır' sözüyle başlayan çok sayıda makale duymuşuzdur. Veri, artık şirketlerin en değerli hazinesi haline geldi. Bu nedenle, yüzlerce şekliyle siber saldırı ile oluşan veri ihlalleri artık kurumların en büyük tehditlerinin başına doğru yükseliyor.

Türkiye’de KVKK ile veri ihlallerinin en azından kullanıcılar için azaltılması hedefleniyor. Ancak, şirketlerin veri ihlalleri karşısında zayıf kaldığı ve yeterli ciddi önlemleri almadığı göze çarpıyor. KVK Kurumunun verdiği yüksek cezalara rağmen, özellikle kurumlarda kullanıcı hatası kaynaklı veri ihlalleri dikkat çekiyor. Bu sebeple, 2023 yılında kurumların siber güvenlik kapsamında daha fazla veri korumaya odaklanması bekleniyor.

Hibya Haber Ajansı



Anahtar Kelimeler:

Başkan Deniz; "Memurumuzu Enflasyona Ezdirmedik"

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Büyükşehir Belediyesi Anamur ve Bozyazı’da Yol Konforunu Artırıyor

Z Kuşağı Argo Terimleri ve TikTok Trendleri Sosyal Medyada Gündemi Sarstı!

Müftü Fidan, Engelli Bireylerle Buluştu

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Muhtar Bolluk’un Hizmetlerini Dinleyen Kaymakam Dereköyün Fahri Hemşerisi Oldu

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nun Anamur Gezisine Anamur AGC Ev Sahipliği Yapacak

Traktörle Çarpışan Motosiklet 3 Can Aldı

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz

MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal

Aksa Doğal Gaz

Bozyazı CHP Baykal Arıdeniz

Esnaf Kefalet Kooperatifi

Osman Kahvecioğlu

Erdal Karan

Kılıç Tarım

Asil Gayrimenkul

Çözüm Akademi

Anamur 7/24

Motorcu Küçük Dayı

Özgüven Bayram Mesajı

ANTSO Başkanı Tuna’dan: Mesajında, Bayramı'nızın Huzur İçinde Geçmesi Temenni Etti

Başkan Deniz; "Memurumuzu Enflasyona Ezdirmedik"

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

AK Parti Anamur İlçe Başkanı Burak Bulutun Kurban Bayramı Mesajı

Ukrayna'dan Rusya'ya Derinlikli İHA Saldırısı: Stratejik Hava Üsleri Hedef Alındı

Gaziantep'te Hava Durumu: Sıcaklık 32°C'ye Ulaştı

Resmi Gazete'de Bugün: Yeni Yönetmelikler ve Atamalar Yayımlandı

Hollandalı Aşırı Sağcı Lider Wilders, Koalisyondan Çekildiklerini Duyurdu

Milli Savunma Üniversitesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Bayram Öncesi Ulaşım Tedbirlerini Açıkladı

Ticaret Bakanı Bolat, OECD Bakanlar Konseyi Toplantısı'na Katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Dünya Gıda Güvenilirliği Etkinliği'ne Katıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Grup Toplantısında Konuştu

Mayıs Ayı Enflasyonu Açıklandı: Yıllık %35,41

Marmaris'te 5,8 Büyüklüğünde Deprem: 14 Yaşındaki Afra Nur Hayatını Kaybetti

Gaziantep'te Hava Durumu: 28°C, Yer Yer Bulutlu

3 Haziran 2025 Gazete Manşetleri

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.