9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, gazetecilerin seçim sürecine ilişkin sorularını yanıtladı.
Şentop’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Cumhurbaşkanlığı, seçim süreci, adalığı süreci masa meselesi konusu değil, yasa ve anayasa konusudur. Çok açık ve net olarak söylüyoruz. İki defayla seçilmeyle ilgili, iki farklı hüküm var. Birisi 2007 yılında yürürlüğe girip, 2018 yılı nisan ayında yürürlükten kalkan bir hüküm. Bir de 2018 nisan ayında seçim takviminin başlamasıyla beraber yürürlüğe giren ve o tarihten itibaren herkese iki defa aday olma ve seçilme imkanı tanıyan bir hüküm. Yeni hükümet sistemi ile beraber yeniden herkese bütün vatandaşlara iki defa seçilme imkanı tanınmıştır. Önceki dönemde cumhurbaşkanlığı yapmış olanlara da bu imkan tanınmıştır. Sadece Cumhurbaşkanımızla ilgili değil, daha önce cumhurbaşkanlığı yapanlarla ilgili olarak da yeni sistemle beraber iki defa seçilme imkanı tanınmıştır.
Konuşanların gözden kaçırdıkları birçok şey var. Bize cevap vermek için faili meçhul bazı makaleler yazdırıyorlar. 101’inci madde değiştirildi. 2017 Anayasa değişikliğiyle beraber 101’inci madde ve 102’nci madde birleştirilerek tek bir maddede yazıldı.
Cumhurbaşkanı aday gösterilmeyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Daha önce 2018’deki yeni sistem döneminden önce 2007’de son seçimlerde ayrı olarak ya da birlikte olarak yüzde 10 oy alan partilerin de aday gösterileceği vardı, 2018’de yeni düzenlemeyle bu yüzde 10, yüzde 5’e indirildi.
Daha önce hiç olmayan 100 bin imzayla vatandaşlar tarafından aday gösterme eklendi sisteme. Dolayısıyla sistemin sadece cumhurbaşkanı kavramının içeriği, kapsamı, yetki alanları değil, 2018’de yapılan yeni anayasa çalışmasında cumhurbaşkanı seçim süreciyle ilgili de değişiklikler var. Bütün bunları dikkate aldığımızda hukukta itibar kelimelere ve lafızlara değildir. İtibar, amaçlara ve manayadır. Dolayısıyla hukuk kavramların içeriğini, kapsamını değerlendirir ve ona göre karar verir.
Yeni sistemde cumhurbaşkanı, eski sistemdeki cumhurbaşkanıyla aynı değildir. Ayrıca 2018’den itibaren bütün vatandaşlara yeniden iki defa seçilme hakkı tanınmıştır.
Sayın cumhurbaşkanımızın bu birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur. Meclis’in karar almasına bu anlamda bir gerek yok.
Meclis’in feshi bizim sistemimizde hiçbir zaman olmamıştır. Meclis seçimlerin yenilenmesi vardır zaten hukuki tabir olarak da öyledir. Yeni meclis göreve başlayana kadar göreve devam eder.
Meclis feshedilmiş olmuyor. Meclis, yeni meclis göreve başlayana kadar görevine devam eder. Cumhurbaşkanı için de aynı şey geçerli, yenisi seçilip göreve başlayana kadar göreve devam eder. Bizim sistemimizde bu konuda hiçbir boşluk yok.”
Hibya Haber Ajansı