• BIST 100

    11060,36%0,80
  • DOLAR

    40,70% 0,04
  • EURO

    47,27% -0,26
  • GRAM ALTIN

    4397,48% -1,05
  • Ç. ALTIN

    7050,40% -0,67

Salgını siyasileştirme girişimleri derhal durdurulmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin’in COVID-19 salgınına ilişkin bilgileri paylaşma konusunda şeffaflıktan yoksun olduğunu iddia ederek, Çin’in daha fazla bilgi paylaşması gerek

GÜNCEL 6.01.2023 12:43:30 1018
Salgını siyasileştirme girişimleri derhal durdurulmalı
Haberi Sesli Oku

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin’in COVID-19 salgınına ilişkin bilgileri paylaşma konusunda şeffaflıktan yoksun olduğunu iddia ederek, Çin’in daha fazla bilgi paylaşması gerektiğini, bunun Çin’in çıkarlarına yararlı olduğu gibi, tüm dünya ülkelerinin çıkarlarına da yardımcı olacağını kaydetti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre de yaptığı açıklamada, ABD dahil bazı ülkelerin Çin’den gelen kişilere uygulanan sağlık uygulamalarının bu ülkelerin vatandaşlarının güvenliğini korumayı hedeflediğini, dolayısıyla Çin’in misilleme yapmaması gerektiğini söyledi.

Salgının etkisinin dünya çapında korunduğu bir dönemde, dünyada salgınla mücadele konusunda en başarısız ülke olarak kabul edilen ABD, yine de salgını siyasileştirme girişimlerinden vazgeçmiyor. ABD’nin bu girişimleri, küresel salgınla mücadele iş birliğine gölge düşürdü. Nitekim, salgının meydana gelmesinden bu yana geçen süre içinde, Çin hep sorumlu bir tavırla diğer ülkelerle bilgi ve veri paylaşmakta. ABD’nin sözkonusu eleştirileri, asılsız olup, gerçekleri hiç yansıtmadı.

Çin birinci anda diğer ülkeleriyle COVID-19 virüs gen dizilimini paylaştı, bu ülkelerin aşı ve ilaç geliştirmeleri için önemli katkı sağladı. Çin, Dünya Sağlık Örgütü ile yakın iş birliği yapmakta. Özellikle DSÖ Genel Merkezi, DSÖ Batı Pasifik Şubesi ve DSÖ Çin Şubesi ile yakın temas kurmakta. Verilen resmi bilgilere göre Çin ve DSÖ salgınla mücadele, hastalara tedavi etme, aşı geliştirme, virüsün kaynağını aydınlatma gibi konularda 60’tan fazla kez değişim yaptı. 

Özellikle Çin’in salgınıyla mücadele tedbirlerini mükemmelleştirmesinden sonra, Çin DSÖ ile birçok kez değişim yaptı. Örneğin, 9 Aralık 2022 tarihinde Çin Devlet Sağlık Komitesi ve DSÖ Çin Şubesi değişim toplantısı düzenledi. 30 Aralık 2022 tarihinde Çin ve DSÖ arasında salgını önleme ve kontrol etme teknolojileri konulu değişim toplantısı düzenlendi. 3 Ocak’ta Çin Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’ne bağlı uzmanlar, DSÖ’nin davetiyle DSÖ Virüs Evrimi Teknik Danışmanlık Ekibi Toplantısı’na katıldı. Çinli uzmanlar, toplantıda Çin’de salgının en son durumuyla COVID-19 mutant suşu hakkında etraflıca bilgi verdi. Dünya genelinde varyantların yayılmasını izleyen veritabanına (GISAID) Çin’de COVID-19 vakaların virüs gen dizilimini aktardı. DSÖ birçok kez yaptığı açıklamada, Çin’in sağladığı verilerin tüm dünya ülkelerinin virüs evrimini öğrenmelerine yardımcı olduğuna işaret ederek, bunun dünya bilim çevresinin salgınla mücadele konusunda Çin’e olan güvenini pekiştirdiğini açıkladı. Tüm bu gerçekler, Çin’in öteden beri, Çin kanunları temelinde zamanında, dışa açık ve şeffaf bir şekilde dünya ile salgına ilişkin bilgi paylaştığını kanıtladı. 

Aslında, salgının meydana gelmesinden bu yana 3 yıldan fazla bir süre içinde Çin hükümeti, Çin halkının sağlık güvenliğini hep ön planda tuttu, birçok kez salgının getirdiği olumsuz etkilere etkin şekilde müdahale etti. Dünya genelinde, Çin'de durumu ağır olan vaka sayısı ve ölüm oranı hep en düşük seviyede kaldı. Çin ülkesinde salgınla mücadeleyi yürütürken, diğer ülkelerin salgınla mücadele çalışmalarına destek sağladı. Mayıs 2022 itibariyle Çin 153 ülke ve 15 uluslararası örgüte 4 milyar 600 milyon  koruyucu giysi, 18 milyar adet test reaktifi, 430 milyar koruyucu maske ve 2 milyar 200 milyon aşı sağladı. Çin, küresel salgınla mücadele iş birliğine önemli katkı sağladı. Dolayısıyla ABD’nin salgınla mücadele konusunda Çin’e yaptığı eleştiriler, asılsız ve adaletsizdir. 

Geçen yıl sonu itibariyle COVID-19 virüsünün Omicron varyantının insanlara yayılma gücünün ve etkisinin gözle görülür boyutta zayıflatığı, Çin'de bu varyanta müdahale etme kapasitesinin sürekli yükseltildiği bir dönemde Çin, mevcut koşullara ayak uydurarak, salgını önleme ve kontrol etme tedbirlerini daha da iyileştirdi, Çin ve yabancı ülkeler arasındaki personel değişimine uygulanan kolaylığı artırdı. Ancak daha önce Çin’in salgınla mücadele tedbirlerini gevşetmesi talebinde bulunan ülkeler, şimdi de sınırdan giriş konusunda Çin’den gelen turistlere kısıtlamalar uygulamaya başladı. ABD’nin salgını siyasileştirme yönündeki çirkin yüzünü uluslararası toplum bir kez daha gördü. DSÖ’nin bazı uzmanları ve çok sayıda ABD’li bilim adamı, Çin’e yönelik kısıtlamaların anlamsız olduğunu savundu. ABD’de yayın yapan The Washington Post gazetesinde yer alan haberlere göre, DSÖ uzmanı Maria Van Kerkhove basına verdiği demeçte, COVID-19 virüsünün artık dünya genelinde yayıldığına işaret ederek, dünyanın her hangi bir yerinde yeni bir virüs suşunun meydana gelme riskinin bulunduğunu savundu. ABD Columbia Üniversitesi uzmanı Jeffrey Shaman basına verdiği demeçte, Çin’e yönelik seyahat kısıtlamasının dış görünüşte virüsü önlemeyi hedeflediğine dikkat çekerek, ancak virüsün ABD’nin her yerine yayıldığı bir dönemde, bu kısıtlamaların rasyonel olmadığını vurguladı. 

Günümüzde ABD’de toplam COVID-19 vaka sayısı 100 milyonu aşarken, COVID-19 salgını kaynaklı ölüm sayısı ise 1 milyon 90 bini aştı. ABD, dünyada salgınla mücadele konusunda en başarısız ülke konumunda. Eğer başlangıçta ABD, salgını siyasileştirme girişimlerinden uzak durup, salgına Çin’in yaptığı gibi bilimsel ve sorumlu bir tavırla yaklaşsaydı, gerek ABD’de, gerekse dünyadaki salgın durumu bugünkü duruma düşmeyecekti. 

Bazı ABD’li siyasetçiler, derhal bilimsel bir tavır gösterip, salgını siyasileştiren söz ve eylemden uzak durmalı, ABD halkının sağlık güvenliğini etkin şekilde korumalı, salgınla küresel mücadele iş birliğinin pekiştirilmesine katkı sağlamalı.   

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Kaymakam Duru Mahallelerde Vatandaşla Beraber

Anamur’da İlk Kitap Festivali’nden Coşkulu Final

Bozyazı Dereköyü Sarıekinlik’te Orman Yangını: Müdahale Sürüyor

Gazipaşa’da Yayla Yolunda Şok Gasp Girişiminden Araçtan AtlayarakKurtuldu

Teksan: Enerji Çözümlerinde Lider Mühendislik ve Teknoloji Markası

Kervan: Evinize Şıklık ve Konfor Getiren Köklü Marka

Kaldırımda Görme Engelli Klavuz Şeridinin Önünü Kapatan Otomobile 913 TL Ceza 

Anamur'da Görme Engellilerin Yolu Araba ile Kapandı

Jandarmadan Silah Kaçakçılığına Büyük Darbe

Mersin'de Jandarmadan Zehir Tacirlerine Darbe: 18.400 Adet Ecstasy ile Yakalandılar

Yaz Kur’an Kursu Öğrencileri Polis Amcalarından Trafik ve Görev Bilinci Dersi Aldı

“Jandarma Erdemli’de FETÖ Terör Örgütünden Aranan Şüpheli Tutukladı”

Promosyon Ajanda ile Yıl Boyu Tanıtım Gücünden Yararlanın!

TV+, Ağustos Ayında Korkudan Aksiyona, Duygudan Maceraya Dolu Dolu Bir İçerik Listesi Sunuyor

Japonya’dan Mersin’e Anlamlı Ziyaret: 135 Yıllık Dostluk Tazelendi

20 Yaşında Kendi Ülkesini Kurdu: Verdis’in 400 Vatandaşı, Bayrağı ve Hükümeti Var

Jandarmadan Bozyazı'da Tarihi Eser Operasyonu: Osmanlı’ya Ait Sikkeler Ele Geçirildi

Anamur Belediyesi Kitap Festivali Görkemli Bir Törenle Başladı

Emekli Hava Albay Hasan Muharrem Bezirgan Hayatını Kaybetti

Kaymakam Kemal DURU, Güngören, Çamlıpınar ve Sarıdana Mahallelerinde İncelemelerde Bulundu

JASAT, Kasten Öldürme Zanlısı ve Yardımcılarını Nefes Kesen Bir Operasyonla Yakaladı Yakalandı

Necati Ayhan; ‘Egemenlik Türk Milletinindir’ 

Dünya Gündemi

İsrail Gazze 24 Saatte 119 Filistinliyi Daha Katletti Ama Bundan Çok Daha Tehlikeli Bir Şey Var:

Şehit Serkan Angay’ın Ailesine Hediye Edilen Yapay Zekâ Portresi Duygulandırdı

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Dünya Kim Milyoner Olmak İsterde ki Bu Dolandırıcılığı Konuşuyor

Mersin Jandarmasından Ormanlarda Droneli Devriyeler

CHP Anamur’dan Eyüp Can Güner’in Ailesine Taziye Ziyareti: "Olayın Takipçisiyiz"

ABD-Rusya Nükleer Geriliminde Trump’tan Stratejik Denizaltı Hamlesi

Yükleniyor

Kaldırımda Görme Engelli Klavuz Şeridinin Önünü Kapatan Otomobile 913 TL Ceza 

Jandarmadan Silah Kaçakçılığına Büyük Darbe

Mersin'de Jandarmadan Zehir Tacirlerine Darbe: 18.400 Adet Ecstasy ile Yakalandılar

Yaz Kur’an Kursu Öğrencileri Polis Amcalarından Trafik ve Görev Bilinci Dersi Aldı

“Jandarma Erdemli’de FETÖ Terör Örgütünden Aranan Şüpheli Tutukladı”

Japonya’dan Mersin’e Anlamlı Ziyaret: 135 Yıllık Dostluk Tazelendi

Emekli Hava Albay Hasan Muharrem Bezirgan Hayatını Kaybetti

Necati Ayhan; ‘Egemenlik Türk Milletinindir’ 

İsrail Gazze 24 Saatte 119 Filistinliyi Daha Katletti Ama Bundan Çok Daha Tehlikeli Bir Şey Var:

Şişelere Benzin Alırken Güvenlik Kamerasına Yakalanan İki kişi Orman Yakmak Suçundan Tutuklandı

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.