• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,90% 0,05
  • EURO

    41,06% 0,14
  • GRAM ALTIN

    3766,88% 0,98
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 1,51

Salgını siyasileştirme girişimleri derhal durdurulmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin’in COVID-19 salgınına ilişkin bilgileri paylaşma konusunda şeffaflıktan yoksun olduğunu iddia ederek, Çin’in daha fazla bilgi paylaşması gerek

GÜNCEL 6.01.2023 12:43:30 837
Salgını siyasileştirme girişimleri derhal durdurulmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin’in COVID-19 salgınına ilişkin bilgileri paylaşma konusunda şeffaflıktan yoksun olduğunu iddia ederek, Çin’in daha fazla bilgi paylaşması gerektiğini, bunun Çin’in çıkarlarına yararlı olduğu gibi, tüm dünya ülkelerinin çıkarlarına da yardımcı olacağını kaydetti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre de yaptığı açıklamada, ABD dahil bazı ülkelerin Çin’den gelen kişilere uygulanan sağlık uygulamalarının bu ülkelerin vatandaşlarının güvenliğini korumayı hedeflediğini, dolayısıyla Çin’in misilleme yapmaması gerektiğini söyledi.

Salgının etkisinin dünya çapında korunduğu bir dönemde, dünyada salgınla mücadele konusunda en başarısız ülke olarak kabul edilen ABD, yine de salgını siyasileştirme girişimlerinden vazgeçmiyor. ABD’nin bu girişimleri, küresel salgınla mücadele iş birliğine gölge düşürdü. Nitekim, salgının meydana gelmesinden bu yana geçen süre içinde, Çin hep sorumlu bir tavırla diğer ülkelerle bilgi ve veri paylaşmakta. ABD’nin sözkonusu eleştirileri, asılsız olup, gerçekleri hiç yansıtmadı.

Çin birinci anda diğer ülkeleriyle COVID-19 virüs gen dizilimini paylaştı, bu ülkelerin aşı ve ilaç geliştirmeleri için önemli katkı sağladı. Çin, Dünya Sağlık Örgütü ile yakın iş birliği yapmakta. Özellikle DSÖ Genel Merkezi, DSÖ Batı Pasifik Şubesi ve DSÖ Çin Şubesi ile yakın temas kurmakta. Verilen resmi bilgilere göre Çin ve DSÖ salgınla mücadele, hastalara tedavi etme, aşı geliştirme, virüsün kaynağını aydınlatma gibi konularda 60’tan fazla kez değişim yaptı. 

Özellikle Çin’in salgınıyla mücadele tedbirlerini mükemmelleştirmesinden sonra, Çin DSÖ ile birçok kez değişim yaptı. Örneğin, 9 Aralık 2022 tarihinde Çin Devlet Sağlık Komitesi ve DSÖ Çin Şubesi değişim toplantısı düzenledi. 30 Aralık 2022 tarihinde Çin ve DSÖ arasında salgını önleme ve kontrol etme teknolojileri konulu değişim toplantısı düzenlendi. 3 Ocak’ta Çin Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’ne bağlı uzmanlar, DSÖ’nin davetiyle DSÖ Virüs Evrimi Teknik Danışmanlık Ekibi Toplantısı’na katıldı. Çinli uzmanlar, toplantıda Çin’de salgının en son durumuyla COVID-19 mutant suşu hakkında etraflıca bilgi verdi. Dünya genelinde varyantların yayılmasını izleyen veritabanına (GISAID) Çin’de COVID-19 vakaların virüs gen dizilimini aktardı. DSÖ birçok kez yaptığı açıklamada, Çin’in sağladığı verilerin tüm dünya ülkelerinin virüs evrimini öğrenmelerine yardımcı olduğuna işaret ederek, bunun dünya bilim çevresinin salgınla mücadele konusunda Çin’e olan güvenini pekiştirdiğini açıkladı. Tüm bu gerçekler, Çin’in öteden beri, Çin kanunları temelinde zamanında, dışa açık ve şeffaf bir şekilde dünya ile salgına ilişkin bilgi paylaştığını kanıtladı. 

Aslında, salgının meydana gelmesinden bu yana 3 yıldan fazla bir süre içinde Çin hükümeti, Çin halkının sağlık güvenliğini hep ön planda tuttu, birçok kez salgının getirdiği olumsuz etkilere etkin şekilde müdahale etti. Dünya genelinde, Çin'de durumu ağır olan vaka sayısı ve ölüm oranı hep en düşük seviyede kaldı. Çin ülkesinde salgınla mücadeleyi yürütürken, diğer ülkelerin salgınla mücadele çalışmalarına destek sağladı. Mayıs 2022 itibariyle Çin 153 ülke ve 15 uluslararası örgüte 4 milyar 600 milyon  koruyucu giysi, 18 milyar adet test reaktifi, 430 milyar koruyucu maske ve 2 milyar 200 milyon aşı sağladı. Çin, küresel salgınla mücadele iş birliğine önemli katkı sağladı. Dolayısıyla ABD’nin salgınla mücadele konusunda Çin’e yaptığı eleştiriler, asılsız ve adaletsizdir. 

Geçen yıl sonu itibariyle COVID-19 virüsünün Omicron varyantının insanlara yayılma gücünün ve etkisinin gözle görülür boyutta zayıflatığı, Çin'de bu varyanta müdahale etme kapasitesinin sürekli yükseltildiği bir dönemde Çin, mevcut koşullara ayak uydurarak, salgını önleme ve kontrol etme tedbirlerini daha da iyileştirdi, Çin ve yabancı ülkeler arasındaki personel değişimine uygulanan kolaylığı artırdı. Ancak daha önce Çin’in salgınla mücadele tedbirlerini gevşetmesi talebinde bulunan ülkeler, şimdi de sınırdan giriş konusunda Çin’den gelen turistlere kısıtlamalar uygulamaya başladı. ABD’nin salgını siyasileştirme yönündeki çirkin yüzünü uluslararası toplum bir kez daha gördü. DSÖ’nin bazı uzmanları ve çok sayıda ABD’li bilim adamı, Çin’e yönelik kısıtlamaların anlamsız olduğunu savundu. ABD’de yayın yapan The Washington Post gazetesinde yer alan haberlere göre, DSÖ uzmanı Maria Van Kerkhove basına verdiği demeçte, COVID-19 virüsünün artık dünya genelinde yayıldığına işaret ederek, dünyanın her hangi bir yerinde yeni bir virüs suşunun meydana gelme riskinin bulunduğunu savundu. ABD Columbia Üniversitesi uzmanı Jeffrey Shaman basına verdiği demeçte, Çin’e yönelik seyahat kısıtlamasının dış görünüşte virüsü önlemeyi hedeflediğine dikkat çekerek, ancak virüsün ABD’nin her yerine yayıldığı bir dönemde, bu kısıtlamaların rasyonel olmadığını vurguladı. 

Günümüzde ABD’de toplam COVID-19 vaka sayısı 100 milyonu aşarken, COVID-19 salgını kaynaklı ölüm sayısı ise 1 milyon 90 bini aştı. ABD, dünyada salgınla mücadele konusunda en başarısız ülke konumunda. Eğer başlangıçta ABD, salgını siyasileştirme girişimlerinden uzak durup, salgına Çin’in yaptığı gibi bilimsel ve sorumlu bir tavırla yaklaşsaydı, gerek ABD’de, gerekse dünyadaki salgın durumu bugünkü duruma düşmeyecekti. 

Bazı ABD’li siyasetçiler, derhal bilimsel bir tavır gösterip, salgını siyasileştiren söz ve eylemden uzak durmalı, ABD halkının sağlık güvenliğini etkin şekilde korumalı, salgınla küresel mücadele iş birliğinin pekiştirilmesine katkı sağlamalı.   

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur Ramazan Bayramına Kalplerde Sevgi Yüzlerde Tebessümle Girdi

Başkan Deniz Tüm Halkımızı Atatepede Bayram Boyunca Çaya Davet Ediyor

Kaymakam Bilal Bozdemir’in Ramazan Bayramı Mesajı

Ak Parti İlçe Başkanı BulutBayram Mesajında Birlik ve Beraberlik Vurgusu Yaptı

ANTSO  Başkanı Tuna’dan, Ramazan  Bayramı Mesajı

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

Anamurda Yüzlerce Kişi Sakal-ı Şerif İçin Akın Etti

Anamur Müftülük Personeli Bayramlaştı: Birlik ve Beraberlik Vurgusu

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersinde Jandarmadan Teknololik Ürün Operasyonu

Anamur Ekspres Gazetesi Ramazan Bayramı Mesajları

Orman Ekosistemi Sergisi Anamur’da Büyük İlgi Gördü

Kızılay Anamur’dan İhtiyaç Sahiplerine İftar Sofrası

Başkan Deniz’den Ramazan Bayramı Mesajı

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Başkan Deniz’den Özel Gereksinimli Gençlere İftar Yemeği

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Mersin Barosundan Özel Gereksinimli Öğrenci İstismarın Davasını Takip Etti

Yapay Zeka teknolojileri bir miladmı?

ÇOCUKLAR NEDEN YALAN SÖYLER ?

2025'te Takip Edilmesi Gereken 9 Kripto Para

CHP'den Cumhuriyet ve Demokrasi Yürüyüşü

Trump ve Erdoğan'ın Telefon Görüşmesi: İkili İlişkilerde Dönüm Noktası​

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı​

New Regulations on Mobile Phone Use in Schools in Hesse, Germany

Almanya'nın Hessen Eyaletinde Okullarda Cep Telefonu Kullanımına Yeni Düzenleme

EU Unveils New Strategy to Enhance Defense Capabilities by 2030​

France Distributes Survival Guide to Prepare Citizens for Potential Emergencies

Germany Seizes Russian 'Shadow Fleet' Oil Tanker Adrift in Baltic Sea

World Meteorological Day 2025: Closing the Early Warning Gap Together​

Yükleniyor

Anamurda Yüzlerce Kişi Sakal-ı Şerif İçin Akın Etti

Anamur Müftülük Personeli Bayramlaştı: Birlik ve Beraberlik Vurgusu

Mersinde Jandarmadan Teknololik Ürün Operasyonu

Orman Ekosistemi Sergisi Anamur’da Büyük İlgi Gördü

Başkan Deniz’den Özel Gereksinimli Gençlere İftar Yemeği

Mersin Barosundan Özel Gereksinimli Öğrenci İstismarın Davasını Takip Etti

CHP'den Cumhuriyet ve Demokrasi Yürüyüşü

Trump ve Erdoğan'ın Telefon Görüşmesi: İkili İlişkilerde Dönüm Noktası​

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı​

Almanya'nın Hessen Eyaletinde Okullarda Cep Telefonu Kullanımına Yeni Düzenleme

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

BOZYAZI’DA FUTBOL ŞÖLENİ! BELEDİYESPOR TARİHİ BİR MAÇA ÇIKIYOR

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Ünal, “AN” Kitabı İçin İlk İmza Gününü Bu Cuma Yücelen Vakfı’nda Gerçekleştirecek

Öğrenci Kimlik Kartı Kayıp İlanı

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Öğretmenler günü öncesi çocukların öğretmenlerine olan sevgi ve özgüven bağlarını arttıralım

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Göztepe 27 10 9 8 10 38
7.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
8.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
9.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
10.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.