Tarih: 14.02.2023 06:28

Sabah stratejisi

Facebook Twitter Linked-in

Yurtdışı piyasalarda dün risk iştahı pozitifti. Amerikan borsaları %1,1-1,5 arasında yükseliş kaydederken Avrupa'da da borsalar artıda kapattı (Euro Stoxx 50 %+1,03). Haftanın kritik verisi olan Ocak ayına ilişkin ABD enflasyonu ise TSİ 16:30'da açıklanacak. Beklenti TÜFE'nin aylık %0,5, yıllık %6,2 artacağı yönünde (Aralık yıllık %+6,5). Veri beklentilerden düşük gerçekleşirse, Fed'in faiz artırımlarında sona yaklaştığı beklentisini artırabilir. Bugün ek olarak, FOMC üyeleri Logan, Harker ve Williams'ın konuşmaları bulunuyor. Deprem felaketi sonrası, Borsa-İstanbul'un işlemlere kapalı olduğu süre bugün tamamlanıyor. Ancak Bloomberg'te sürenin uzatılabileceğine yönelik değerlendirmeler yapıldığına dair haber akışı da mevcut. Bugün, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, TSİ 15:00'te Ankara'daki AFAD Merkez Binasında toplanacak.
 



    

  Makroekonomi

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 Kış Raporu yayınlandı. Buna göre, bölgede enerji alanında tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesinin, doğal gaz depolama seviyelerinin geçmiş yılların mevsimsel ortalamasının üzerine çıkmasının ve doğal gaz fiyatlarının savaş öncesi seviyelerin oldukça altına gerilemesinin yanında, bölgede iş gücü piyasasının güçlü performansını sürdürmesinin ve güven endekslerinin toparlanmasının etkisiyle bölge ekonomisinin daralmadan kaçınmaya hazır olduğuna işaret ettiği belirtilerek AB ve Euro Bölgesi'nin bu yıla ilişkin büyüme beklentileri sonbahar raporuna göre yukarı yönlü revize edilirken, enflasyon beklentileri ise bu yıl için aşağı yönlü revize edildi.

Bunun yanında, doğal gaz fiyatlarındaki son düşüşlerin tüketici fiyatlarına daha güçlü bir şekilde yansıması ve tüketimin daha dirençli olması durumunda iç talep görünümünün öngörülenden daha güçlü olabileceği ve Çin'in yeniden açılmasının ardından dış talep tarafının da daha güçlü olabileceği ancak bu durumun, küresel enflasyonu artırabileceği belirtildi. Ayrıca tüketicilerin ve işletmelerin yüksek enerji maliyetleriyle karşı karşıya kalmaya devam ettikleri ve çekirdek enflasyonun ocak ayında artmaya devam ederek hanehalkının satın alma gücünü daha da azalttığı belirtilirken, enflasyonist baskıların canlılığını koruduğu, parasal sıkılaştırmanın devam edeceği ve bu durumun, ticari faaliyetler ve yatırımlar üzerinde baskı oluşturacağı vurgulandı. Özellikle, enflasyonun, nominal ücret artışının üzerinde seyredeceği ve tüketimdeki zayıflığın yakın vadede devam edeceği ifade edildi. Bu kapsamda, AB ekonomisinin 2023'te %0,8 (önceki: %0,3), 2024'te %1,6 oranında (önceki: %1,6) büyümesi, Euro Bölgesi ekonomisinin ise 2023'te %0,9 (önceki: %0,3) ve 2024'te %1,5 oranında (önceki: %1,5) büyümesi öngörüldü. Enflasyon beklentileri ise büyük ölçüde enerji piyasasındaki gelişmeleri yansıtarak AB'ye ilişkin olarak 2023 yılı için %7'den %6,4'e düşürülürken, Euro Bölgesi için de %6,1'den %5,6'ya çekildi. Enflasyon 2024 yılında ise AB'de %3'ten %2,8'e ve Euro Bölgesi'nde ise %2,6'dan %2,5 seviyesine revize edildi.

Yurt içinde, TCMB tarafından aralık ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Aralık ayında dış ticaret açığının genişlemesi ve hizmet gelirlerinde aylık düşüş sonrasında cari açık artışını sürdürdü. 2022 yılında ise cari açık, turizm ve taşımacılık gelirlerinin rekor seviyeye yükselmesine karşın başta enerji ve altın ithalatı kaynaklı olmak üzere dış ticaret açığındaki genişlemeyle birlikte 2013 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

2021 yılında 7,2 milyar USD olan cari açık 2022 yılında 48,8 milyar USD'ye çıkarak OVP tahmini 47,3 milyar USD'nin hafif üzerinde gerçekleşti. Cari açık/GSYH* oranı da 2021 yılındaki %0,9 seviyesinden 2022 yılında %5,8 seviyesi ile Temmuz 2018'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı (*2022 yılı GSYH olarak 3. çeyrek gerçekleşme baz alındı, 4. çeyrekte nominal GSYH'nin artmasını beklemekteyiz, dolayısıyla cari açık/GSYH oranında nihai gerçekleşme daha düşük seviyede gerçekleşecektir). Enerji ithalatı, 2021 yılında 50,7 milyar USD iken, 2022 yılında 96,5 milyar USD'ye yükseldi. Parasal olmayan altın ithalatı da 2021 yılında 5,5 milyar USD iken 2022 yılında 20,4 milyar USD'ye yükseldi. Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise 2021 yılındaki 37 milyar USD fazlanın üzerinde fazla vererek 2022 yılında 51 milyar USD gerçekleşti. Aralık ayında ise cari açık 5,45 milyar USD olan piyasa beklentisinin üstünde 5,91 milyar USD gerçekleşti. Kasım ayına ilişkin cari açık da 3,67 milyar USD'den 4,05 milyar USD'ye revize edildi. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan dış ticaret açığı ocakta aylık %48,1 oranında artışla 14,4 milyar USD seviyesine yükselerek aylık bazda rekor seviyede gerçekleşti, 2022 yılında ortalama dış ticaret açığı 9,1 milyar USD seviyesindeydi. Dış ticaret açığındaki genişlemeyle ocakta cari açığın artış eğilimini sürdüreceğini ve geçen seneki 6,9 milyar USD'nin belirgin üzerinde kalabileceğini değerlendiriyoruz. 2023 yılında ise cari açığın 2022 yılına göre azalması beklenmekte, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 30,7 milyar USD seviyesinde bir cari açık öngörüsü bulunurken, OVP'de tahmin 22 milyar USD seviyesinde. Bununla birlikte 2023 yılına altın ithalatında rekor seviyelerle başlanması ve enerji ithalatında yüksek seviyelerin korunması cari açık üzerindeki risklerin sürmesine neden olmakta.

2022 yılında cari açığın finansmanında, portföy yatırımlarındaki çıkışa karşın başta diğer yatırımlar (muhabir hesapları) ve doğrudan yatırımlarla net yabancı sermaye girişi belirleyici olmuştur. Neticede 49 milyar USD gerçekleşen cari açığa karşılık net yabancı sermaye girişi ve NHN girişiyle birlikte rezervlerde 12 milyar USD artış gözlendi. Bu arada yıl sonu güncellemeleri neticesinde net hata ve noksan kalemi, 2018-2021 yılları arasında toplamda 585 milyon USD ve 2022 yılının Ocak-Kasım dönemi için 1,43 milyar USD yukarı yönlü güncellenmiştir.

Uzun vadeli yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak dış borç çevirme rasyosuna bakıldığında özellikle temmuz-ağustosta oldukça yüksek seyreden reel sektörün kredi kullanımının normalleşmeyi sürdürdüğü görülüyor.

Ayrıca TÜİK tarafından aralık ayı perakende satış ve ciro endeksleri verileri yayınlandı. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi kasımda aylık %1,2 artışın ardından aralıkta aylık %4,8 artış kaydetti, yıllık artış hızı ise %11,8'den %21,8 seviyesine yükseldi. Perakende satış hacmine çeyreksel bazda bakıldığında ise, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %7,2 artış gözlenmekte, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %15,2 oranında artış görülmekte. Aralıkta perakende satış hacmi endeksine alt gruplar bazında bakıldığında gıda, içecek ve tütün grubu aylık %1,9 artış sergilerken, otomotiv yakıtı ise %6,9 oranında ve gıda dışı (otomotiv yakıtı hariç) ise %5,5 oranında güçlü artışlar kaydetti. Ayrıca perakende satışların öncüsü olan haftalık kredi kartı harcamalarına bakıldığında, bu ayın ilk haftasında aralık ayında ulaşılan rekor seviyeye yaklaştığı görülmekte. Bu kapsamda veriler, iç talebin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti.

Ciro endekslerinin ise aralık ayında aylık bazda artış hızlarında hizmet sektöründeki yavaşlama hariç hızlanma gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiği görüldü, yıllık ÜFE baz alındığında reel bazda ise son yedi aydır azalış görülmekte.



Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 16.30'da Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden ocak ayı TÜFE verisi olacak. Aralık ayında TÜFE, aylık %0,1 artış sergilemişti ve yıllık bazda %7,1'den %6,5 seviyesine yavaşlayarak Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise, aralıkta aylık bazda %0,4 artış sergilerken, yıllık bazda %6'dan %5,7 seviyesine yavaşlamıştı. Ocakta ise manşet TÜFE'nin aylık bazda %0,5 artış kaydetmesi ve yıllık bazda %6,5'ten %6,2 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek TÜFE'nin ise aylık artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise %5,7'den %5,5 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca TSİ 22.05'te New York Fed Başkanı Williams'ın, TSİ 19'da Dallas Fed Başkanı Logan'ın ve TSİ 21'de Philadelphia Fed Başkanı Harker'ın konuşmaları, Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi revize verileri TSİ 13'te açıklanacak. Öncü verilere göre, geçen yılın son çeyreğinde yüksek seyreden enflasyon, devam eden enerji krizi ve ECB'nin faiz artırımlarıyla birlikte sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle Euro Bölgesi ekonomisinin çeyreksel bazda büyüme hızı %0,3'ten %0,1 seviyesine yavaşlamıştı. Bununla birlikte, son dönemde Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının gevşemesinin yanında, tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesiyle fiyat artışı baskılarının zayıflaması, enflasyonda tepe noktanın geride kaldığının değerlendirilmesi ve Çin'de birçok kısıtlayıcı tedbirin gevşetilmesinin etkisiyle bölgede olası resesyonun öngörülenden daha hafif olması beklentilerinin arttığı gözlenmekte. Nitekim, Euro Bölgesi ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde çeyreklik bazda %0,1 daralması beklentilerine karşın sınırlı da olsa büyüme kaydetmesi bu durumu teyit etmekte. ECB Başkanı Lagarde da, Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin olarak küçük bir daralmanın artık resesyondan daha olası olduğunu belirterek bu duruma işaret etmişti.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 10 Şubat haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 4 milyar USD azalışla 125,6 milyar USD seviyesine, net uluslararası rezervin ise 2,7 milyar USD azalışla 24,4 milyar USD'ye geldiğini öngörmekteyiz.

Şirket haberleri

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Aksigorta'nın 4Ç2022'deki net dönem karı (konsolide) 267,6mn TL gerçekleşmiştir. Şirket 2021 yılının son çeyreğinde 63,9mn TL zarar yazmıştı.   Ortalama piyasa beklentisi 107mn TL kar idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi ise 4Ç2022'de 340mn TL (4Ç2021: -61,2mn TL) olmuştur.  Diğer yandan, net yatırım giderleri yıllık 8,6mn TL artarak 20mn TL'ye çıkmıştır.

Son çeyrek karına karşın Şirket 2022 yılını 127,3mn TL zarar ile kapatmıştır. 2021 yılında 189,4mn TL kar yazılmıştı.

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 14,25TL brüt (12,8250TL net) kar payı dağıtımını Genel Kurula teklif etme kararı almıştır. Planlanan kar payı dağıtım tarihi 13.03.2023 olup, son hisse kapanışına göre kar payı verimi %2,9 olarak hesaplanmıştır.

Galata Wind Enerji (GWIND, Sınırlı Pozitif): Şirket bünyesinde 2012 yılından beri faaliyet gösteren Mersin ili Mut ilçesindeki Mersin Rüzgar Enerji Santrali için yapılmış olunan kapasite artış başvurusuna ilişkin talep Elektrik Piyasası Daire Başkanlığı Olur'u ile uygun bulunmuş ve Şirkete 10/02/2023 tarihinde tebliğ edilmiştir. Bu şekliyle, Mersin RES santralinin kurulu gücü 39 MW artarak 101,7 MWm / 95,85 MWe olarak tadil edilmiş ve üretim lisansına derç edilmiştir. Kapasite artırımı kapsamında Mersin RES sahasına 6 adet yeni türbin kurulması planlanmakta olup bu türbinler için gerekli ÇED izinleri de alınmıştır. Diğer izin süreçleri ise ivedilikle ilerletilmektedir. Mersin RES'e kurulması planlanan yeni türbinlerin, tüm süreçlerin tamamlandıktan sonra 2024 yılının ilk yarısında devreye alınması öngörülmektedir.

İskenderun Demir Çelik (ISDMR, Sınırlı Negatif): Ülkede 06.02.2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi nedeniyle İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'de durum tespit çalışmalarına devam edilmektedir. Çalışmalar tamamlanıncaya kadar üretime ara verilmiştir.

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 45,41TL brüt (40,87TL net) kar payı dağıtımını Genel Kurula teklif etme ve finansal piyasalardaki gelişmelere ve şirket likidite durumunun gelişimine göre yılın ikinci yarısında uygun koşullar oluşması halinde olağanüstü genel kurul kararı ile ilave kâr payı dağıtım imkanlarının ayrıca değerlendirilmesine karar vermiştir. Planlanan kar payı ödeme tarihi 10.03.2023 olup, son hisse kapanışına göre kar payı verimi %8,7 olarak hesaplanmıştır.

Sektör haberleri

Borsa İstanbul: Hazine ve Maliye Bakanlığının, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul yetkilileriyle toplantı düzenledi. Söz konusu toplantıda, Borsa İstanbul'da pay piyasalarında işlemler yeniden başladığında şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, borsaya kote şirketlerin halihazırda yüzde 15 olan stopaj vergisini ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. (Kaynak: AA)

Merkez Bankası: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle deprem bölgesinde yerleşik kişilerin, vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek kredilerinin vadesinin ötelenmesi halinde, bu kredilerin 6 ay boyunca menkul kıymet tesisi ve zorunlu karşılıklardan muaf tutulacağı, ayrıca söz konusu kredilerin aynı süre içinde harcama mukabili belge uygulamasına tabi olmayacağını bildirdi. (Kaynak: AA)

Sanayi: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde (GAOSB) yer alan fabrikalar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin çalışılabileceği yönündeki raporunun ardından, üretime yeniden başladı. Kaynak: AA


Diğer şirket haberleri

İmaş Makina (IMASM): Şirketle Türkiye'de mukim bir müşteri arasında Avrupa ve Amerika kıtasında kurulmak üzere 3mn USD toplam bedel ile imzalanan un fabrikaları kurulum ve devreye alınması sözleşmesine istinaden şirket hesabına peşinat ödemesi 10.02.2023 tarihinde ulaşmıştır. Sözleşmeye göre tesisin 2023 yılı içinde sevk edilmesi öngörülmektedir aynı zamanda Afrika'da mukim bir müşteri ile Afrika'da kurulmak üzere 2,2mn USD toplam bedel ile imzalanan tahıl depolama siloları kurulumu sözleşmesine istinaden şirket hesabına peşinat ödemesi 10.02.2023 tarihinde ulaşmıştır. Sözleşmeye göre sevkiyatın 2023 yılı içinde yapılması planlanmaktadır.

Meditera Tıbbi Malzemeler (MEDTR): T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nden komple yeni yatırımlarda kullanılmak üzere, Şirket tarafından, 735 kWp Çatı Güneş Enerji Santrali (GES) projesi yatırımı için toplam 7,6mn TL'lik Teşvik Belgesi alınmıştır. Yatırım Teşvik Belgesi, 'Çatı GES' projesi kapsamında komple yatırım olarak planlanmıştır. Bölgesel teşvik kapsamındaki söz konusu Yatırım Teşvik Belgesi'nde öngörülen destek unsurları 'KDV İstisnası', 'Gümrük Vergisi Muafiyeti', 'Vergi İndirimi' ve 'Sigorta Primi İşveren Hissesi' şeklindedir. Buna ilaveten Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı için Conseco Yatırım Enerji San. ve Tic. A.Ş. ile sözleşme imzalanmıştır.

Panelsan Çatı Cepe (PNLSN): Şirket Ankara merkezli özel bir firmadan, KDV dahil 1,6mn USD tutarında sandviç panel siparişi almıştır.

 Faiz piyasaları

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli)  haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 123 milyar TL oldu. 



Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
 

Günlük özet piyasa verileri


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —