Tarih: 06.09.2022 06:31

Sabah stratejisi

Facebook Twitter Linked-in

Dün OPEC+ üreticilerinin Ekim'de arzı günde 100bin varil azaltma kararını alması petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ek olarak, Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz durdurma kararının etkisiyle doğalgaz ve kömür fiyatlarında da sert yükselişler gözlendi. Labor Day nedeniyle Amerikan borsalarının kapalı olduğu günde Avrupa endeksleri genel olarak olumsuz bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi %2,2 geri çekildi. İngiltere'de ise yeni başbakanın belli olmasıyla FTSE kısmen olumlu ayrıştı ve yatay kapattı. Dolar endeksi (DXY) gün içinde 110'un üzerini test ederken kapanış ise 109,4'den gerçekleşti. EURUSD gün içinde 0,9878 seviyesine kadar düşüş kaydetti. Kapanış seviyesi 0,9933 oldu. Yurtiçi tarafta ise 3.367 seviyesine kadar yükseliş kaydeden BİST-100'de kapanış 3.358 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %4,2 yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 105,3 milyar TL ile rekor kırdı. Bankacılık hisselerine ek olarak, demir çelik hisseleri ve ulaştırma hisseleri yükselişe öncülük etti. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri artıda seyrediyor. Çin tarafında dün ekonomiyi desteklemek için yeni adımlar atılacağının duyurulmasının olumlu etkisi gözleniyor. Asya'daki diğer endekslerde ise karışık bir görüntü var. Shanghai Composite %1,1 artıda seyrederken Nikkei yatay seyrediyor. Hang Seng ise %0,3 ekside. Yurtiçinde BİST100 endeksinde Avrupa vadelilerindeki olumsuz görüntüye karşın alıcılı bir açılış bekliyoruz. TCMB bugün TSİ 10:00'da Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini yayımlayacak, TSİ 14:30'da ise reel efektif döviz kuru verisini açıklayacak. Yurtdışında ise ABD'de PMI verilerini, Almanya'da ise fabrika siparişleri verisini izleyeceğiz.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içinde, TÜİK tarafından ağustos ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Ağustos ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %2 seviyesinin altında aylık %1,46 arttı, yıllık bazda %79,60'tan %80,21'e yükseldi. Son 2 aydır TÜFE'de artışın enerji kalemindeki (benzin ve motorin fiyatları) belirgin düşüş nedeniyle yavaşladığını görüyoruz. Ağustosta ayrıca gıda kalemindeki ılımlı artış da TÜFE'nin sınırlı kalmasını sağlamış. Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE olan çekirdek C endeksi ise geçen aya benzer şekilde manşet TÜFE'nin üzerinde aylık %3,1 arttı ve yıllık %61,69'dan %66,08'e yükseldi.


     Kaynak: TÜİK.


      Kaynak: TÜİK.
Avrupa genelinde ağustos ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Hizmet PMI'lar, ağustosta Almanya'da daralma bölgesinde kalmaya devam ederken, Euro Bölgesi genelinde daralma bölgesine geçti, diğer ülkelerde ise büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürdü. Bu kapsamda, ağustosta hizmet PMI'lar, Almanya'da 48,2'den 47,7'ye aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralmanın hızlandığına, Euro Bölgesi'nde ise 50,2'den 49,8'e aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektörünün büyümeden daralmaya geçtiğine işaret etti. Buna karşın, hizmet PMI'lar İngiltere'de 52,5'ten 50,9'a revize edilerek sektörde büyümenin kısmi yavaşladığına ve Fransa'da ise 51'den 51,2'ye revize edilerek sektörde büyümenin hafif hızlandığına işaret etti.

Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni, -25,2'den -31,8 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti ve böylece Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi Ağustos 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, beklentiler endeksi de küresel finans krizinin etkili olduğu dönem olan Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Özellikle, bölge genelinde son açıklanan PMI verileri, imalat ve hizmet sektörlerinde gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergeleri ve tüketici güveni endeksi gibi göstergelerin, bölgede yılın ikinci yarısında resesyona işaret etmesiyle birlikte yatırımcı güvenindeki zayıf seyrin sürmesi beklenmekte.

Diğer yandan, Euro Bölgesi'nde iç talebin seyrine ilişkin perakende satışlar, haziran ayındaki %1'lik düşüşün ardından temmuz ayında %0,3 oranında sınırlı artışla kısmi toparlandı, yıllık bazda ise temmuzda %0,9 gerileyerek düşüşünü sürdürdü. Bununla birlikte, tüketici güvenindeki rekor düşük seviyelerin de işaret ettiği üzere bölge genelinde artan enflasyonist baskıların tüketici harcamalarını baskı altında bırakması beklenmekte.

Bunun yanında dün gerçekleştirilen OPEC+ Grubu toplantısında alınan karara göre, petrol üretimi ekim ayında günlük 100 bin varil kesintiyle ağustos ayı seviyesine çekilecek. Bu kapsamda söz konusu adımla, ABD Başkanı Biden'ın çağrısının ardından eylül ayı için planlanan üretim artışı ekim ayında geri alınacak. 

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45'te ekonomik faaliyetlerin seyrine ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global hizmet PMI nihai verisi ve TSİ 17'de ISM imalat dışı PMI endeksi verisi takip edilecek. Ağustos ayı S&P Global hizmet öncü PMI, 47,3'ten 44,1'e gerileyerek hizmet sektöründe daralmanın hızlandığına ve Mayıs 2020'den bu yana en keskin daralmaya işaret etmişti.

Bunun yanında, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 09'da temmuz ayı fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Temmuz ayında Almanya'da fabrika siparişleri, enflasyonist baskılar, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, enerji arz güvenliğine ilişkin artan endişeler ve zayıf küresel görünümün etkisiyle aylık bazda %0,5 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da TCMB tarafından reel efektif döviz kuru endeksi yayınlanacak. Endeks, iki aylık düşüşün ardından temmuz ayında aylık %1,8 artışla 54,01'e yükselerek kısmi toparlanma kaydetmişti.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 2 Eylül haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,4 milyar USD artışla 112,1 milyar USD'ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin de 2,1 milyar USD artarak 14,7 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

ARD Bilişim (ARDYZ, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Şekerbank T.A.Ş. arasında e dönüşüm platformu (e-Fatura, e-Arşiv, e-SMM vb.) olan 'Şekerbank ŞEF' ürünlerininn şirket tarafından banka müşterilerinin kullanımına uyumlu hale getirilip geliştirilmesi, Satış ve satış sonrası desteği verilmesi ve Şef Sisteminin Banka tarafından müşterilerine tanıtımının sağlanması amacıyla 'ŞEF' Yazılımı Geliştirme ve İş Birliği Sözleşmesi 05.09.2022 tarihinde imzalanmıştır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 13 adet Migros, 10 adet Migros Jet ve 1 adet Toptan formatında toplam 24 satış mağazası Ağustos ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Ağustos 2022 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.725'tir.


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kimteks Poliüretan (KMPUR): Şirketin Ceo'su Cavidan Karaca, Bloomberg HT'ye verdiği röportajda finansman maliyetlerinin rekabette üstünlük sağladığını belirtirken döviz açık pozisyondan korunmak için türev işlemlere devam ettiklerini belirtti. Piyasada fiyat yapıcı olduklarını, ve bu sayede hammadde fiyatlarındaki değişimleri piyasaya yansıtabildiklerini söyleyen Karaca, Düzce'deki yatırımları için 12 bin malan daha aldıklarını iletti.

Kron Telekomünikasyon (KRONT): Şirket'in ABD'de kurulu olan %100 bağlı ortaklığı Ironsphere,  PEGA Systems Inc'den 690bin USD tutarında yeni sipariş almıştır.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): Şirket, Medical Park Elazığ Hastanesi'ni devretme kararı almıştır. Devir kararı alınan hastanenin 1Y2022'de konsolide hastane hasılatındaki payı %2,2 ve konsolide FAVÖK'teki payı ise %0,1'dir.

Orge Enerji (ORGE): 09.08.2022 tarihli açıklamasında, Şirketin, İstanbul ilinde inşası devam etmekte olan Folkart Nefes Projesi'nin Elektrik Tesisat İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 325.400,28 EUR+KDV ve 889.174,60 USD+KDV ve 22.109.505,72 TL+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak, İşveren Folkart Yapı San. Tic. A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin 30.07.2023 tarihinde bitirilmesi planlanmaktadır.
 
Suwen (SUWEN): Şirket, 2 Haziran 2022 ve 5 Eylül 2022 tarihleri arasında; Alanya ve Isparta'da 2 yeni mağaza açılışı gerçekleştirmiştir. Açılan bu mağazalar ile birlikte Şirket yurtiçinde 148, yurtdışında 3 olmak üzere toplam 151 mağazaya ulaşmıştır.

VerusaTürk GSYO (VERTU): Şirketin %50 oranında pay sahibi olduğu girişim şirketi Core Engage Yazılım A.Ş.'nin 05.09.2022 tarihinde (bugün) yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında; Şirketin mevcut 7,5 mn TL olan sermayesinin 2,5mn TL nakit artırımla 10mn TL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir.
     

FAİZ PİYASALARI


Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 40 milyar TL'lik (%13'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 320 milyar TL oldu.


Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükseliş gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 125 baz puana varan düşüşler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —