• BIST 100

    9724,50%-0,42
  • DOLAR

    35,19% 0,30
  • EURO

    36,73% 0,92
  • GRAM ALTIN

    2968,28% 1,32
  • Ç. ALTIN

    4806,92% 0,71

Sabah stratejisi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dünkü toplantısında da beklentilerle uyumlu olarak 75 baz puan artırdı.

GÜNCEL 28.10.2022 06:10:31 561
Sabah stratejisi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dünkü toplantısında da beklentilerle uyumlu olarak 75 baz puan artırdı. Karar sonrasında konuşan ECB Başkanı Lagarde, faiz artış patikasının verilere bağlı olacağını belirtmekle birlikte, daha fazla faiz artışının olası olduğunu ancak zamanının ve sıklığının henüz belirsiz olduğunu vurguladı. Amerikan borsaları ise karışık bir görüntü sergiledi.  Dow Jones %0,6 yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %0,6 ve %1,6 düşüş kaydetti. Avrupa'da piyasalar karışık seyretti. Euro Stoxx 50 endeksi yatay bir görüntüyle günü tamamladı. Dolar endeksi (DXY) yükselişteydi ve kapanış 110,6'dan gerçekleşti. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 endeksi 3.906 - 3.990 seviyeleri arasında işlem gördü. Kapanış 3.935'den gerçekleşirken günlük geri çekilme %1,1 oldu. İşlem hacmi de 67,3 milyar TL oldu. Bankacılık hisselerine ek olarak EREGL, SISE ve SAHOL hisselerindeki aşağı yönlü hareketler endekste baskı oluşturdu. Bugüne bakıldığında ABD vadelileri teknoloji şirketlerinin son çeyrek öngörülerinde enflasyon endişelerinin etkisinin görülmesiyle (dün Amazon ve Apple 3. çeyrek finansalları ile birlikte yılsonu tahminlerini açıkladılar) ekside seyrediyor. Asya'da da negatif bir görüntü var. MSCI Asya Pasifik endeksi %1 civarında satıcılı. Yurtiçinde Avrupa vadelilerindeki negatif görüntüye de paralel endekste hafif satıcılı bir açılış bekliyoruz. Borsa İstanbul bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı arifesi sebebiyle yarım gün işleme açık olacak. Makro tarafta ise ABD'den PCE deflatör (çekirdek dahil) verileri ve kişisel gelirler/harcamalar ile Michigan tüketici güven endeksini takip edeceğiz. Almanya'da enflasyon ile büyüme verileri açıklanacak diğer veriler arasında.  Ek olarak, Rusya Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek.


    


MAKROEKONOMİ

   
TCMB tarafından yılın son Enflasyon Raporu yayınlandı. TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %60,4'ten %65,2 (%62,8-%67,6 tahmin aralığı) seviyesine çekti. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcıların 2022 yıl sonu TÜFE beklentisi %67,8 idi.) 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %19,2'den %22,3 seviyesine çekti (Orta noktası %22,3 olmak üzere %17,7-%26,9 tahmin aralığı).


5 soruda Enflasyon Raporu'nu özetlemeye çalıştık.

Ayrıca TÜİK tarafından eylül ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre eylülde ihracat aylık %0,8 artarak 2022 yılı ortalamasının sınırlı üzerinde gerçekleşti, enerji ve altın ithalatındaki artışın sürmesiyle ithalat ise yüksek seviyelerini koruyor, bununla birlikte ithalat ağustostaki rekor seviyesinden sınırlı geriledi. İthalatta mart ayından bu yana ilk kez aylık düşüş görüyoruz. Arındırılmış verilere göre dış ticaret açığı ağustostaki rekor seviye olan 10,7 milyar USD'den eylülde 10,1 milyar USD'ye geriledi.

  • Arındırılmamış verilere göre ise dış ticaret açığı 9,6 milyar USD gerçekleşti. DHMİ verilerine göre dış hat yolcusu eylülde yıllık güçlü artışını sürdürdü, bu durum da turizm gelirlerinde toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor, dolayısıyla eylülde cari açığın yaklaşık 3,5 milyar USD civarında gerçekleşmesi beklenebilir. İlk 9 ayda ihracat 188 milyar USD, ithalat ise 271 milyar USD gerçekleşti, OVP'deki tahminlerin gerçekleşmesi için yılın geri kalanında ihracatta aylık ortalama 22,3 milyar USD, ithalatta ise 29,6 milyar USD bir gerçekleşme gerekiyor.
  • Toplam ithalatın aylık bazda en çok İsviçre, BAE, ABD ve Hindistan kaynaklı arttığı görülmekte. İthalatı başta enerji ve altın ithalatı yukarı çekmeyi sürdürüyor. Geçen sene ortalama 4 milyar USD olan enerji ithalatı bu sene eylülde 8,9 milyar USD ile rekor seviyede. Altın ithalatı da 2 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda ve özellikle mayıs ayından bu yana ortalama 2 milyar USD civarında güçlü seyretmekte.
  • Eylülde özellikle Almanya başta olmak üzere AB ülkelerine ihracat artışının diğer ülkelere nazaran daha belirgin olduğunu görüyoruz. Almanya'daki aylık artışı Rusya, Romanya ve İngiltere izlemekte. İhracatta en yüksek aylık azalışlar ise BAE ve ABD'ye olmuş. Diğer ülkelere ihracat ise Diğer Avrupa, Yakın ve Orta Doğu ve Diğer Asya kaynaklı artışını sürdürse de özellikle Diğer Afrika'ya ihracatın azalışı diğer ülkelere ihracattaki artışı sınırlamış. Fasıllar bazında aylık miktarsal değişim olarak baktığımızda ihracatın başlıca motorlu kara taşıtları, mineral yakıtlar, kazanlar ve makinalar, elektrikli makina ve örme giyim eşyasındaki artış kaynaklı toparlandığı görülmekte.


 Kaynak: TÜİK.

Ayrıca ABD tarafında, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi takip edildi. ABD'de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi %2,6 oranında gelerek beklentilerin (%2,4) üzerinde gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte GSYH büyümesi; net ihracat, tüketici harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet ve yerel yönetim harcamalarındaki artışları yansıtırken, konut sabit yatırımları ve özel stok yatırımlarındaki düşüşler büyümedeki artışı sınırlandırdı. Bununla birlikte, yüksek seyreden enflasyon ve Fed'in kararlı faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle ABD ekonomisinin bu yıl yavaşlaması beklenmekte. Nitekim Fed'in yayınlanan eylül toplantısının ardından paylaştığı yeni makroekonomik projeksiyonlarına göre, ABD ekonomisinin bu yılki büyüme tahmini %1,7'den %0,2'ye sert bir şekilde aşağı yönlü revize edilmişti.

Bunun yanında, ABD'de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü verileri açıklandı. Buna göre, yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, ikinci çeyrekte %7,3'ten %4,2'ye gerilerken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %4,7'den %4,5'e hafif geriledi.

Öte yandan, ABD'de dayanıklı mal siparişleri eylül ayı öncü verisi, aylık %0,4 artışla beklentilerin (%0,6 artış) altında artış kaydetti. Buna karşın yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise ağustosta aylık %0,8 artışın ardından eylül ayında aylık %0,7 düşüşle zayıflama işareti sundu.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 22 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 217 bin kişi seviyesine hafif yükseldi. Özellikle, ABD'de son haftalarda bazı büyük teknoloji ve sanayi firmalarının işten çıkarmalara gitmesi, yeni işsizlik maaşı başvurularının dalgalı bir seyir izlemesine neden olmakta.

Avrupa tarafında ise, ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edildi. ECB, faizleri temmuz ayında 50 baz puan ve geçen ay 75 baz puan artırmasının ardından dünkü toplantısında da beklentilerle uyumlu olarak 75 baz puan artırdı. Böylece ECB, temel refinansman faiz oranını %1,25'ten %2'ye, marjinal borç verme faiz oranını %1,50'den %2,25'e ve mevduat imkanı faiz oranını ise %0,75'ten %1,50'ye yükseltti. Bu kapsamda ECB, artan resesyon endişelerine karşın rekor seviyelere ulaşan enflasyonu kontrol altına almak için son iki ayda 75 baz puanlık agresif faiz artışına gitti ve enflasyonist baskıların son aylarda arttığını, enflasyonun halen çok yüksek seviyelerde olduğunu ve uzun bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğini belirterek, faizleri daha da artırmayı öngördüğünü ve kararların toplantı bazında alınacağını vurguladı.

  • ECB Başkanı Lagarde, faiz kararının ardından yaptığı konuşmada, bölge ekonomisinin üçüncü çeyrekte kaydadeğer şekilde yavaşladığını, son çeyrekte ve gelecek yılın ilk çeyreğinde muhtemelen daha da yavaşlayacağını belirterek, ekonomiye yönelik risklerin 'açık şekilde' aşağı yönlü, enflasyon görünümüne ilişkin risklerin ise yukarı yönlü olduğunu vurguladı. Özellikle, enerji ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin devam ettiği durumda orta vadede enflasyonun beklenenden yüksek gelebileceğini ve tedarik darboğazları hafiflese de fiyatların, özellikle hizmetler sektöründe yükselmekte olduğunu söyledi. Bunun yanında Lagarde, para politikasında normalleşmenin henüz tamamlanmadığını, faiz artış patikasının verilere bağlı olacağını belirtmekle birlikte, daha fazla faiz artışının olası olduğunu ancak zamanının ve sıklığının henüz belirsiz olduğunu vurguladı. Diğer yandan Lagarde, artan enflasyon sürecinde TLTRO aracını kullanarak normalleşme sürecini kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini de ifade etti. Ayrıca ECB, TLTRO olarak adlandırılan ve bankalara sağlanan 2 trilyon euro'yu aşan ucuz maliyetli pandemi dönemi kredilerinin şartlarını sıkılaştırdığını, bu kapsamda TLTRO faizlerinin 23 Kasım'dan itfa tarihine kadar ortalama politika faizi seviyesinde olacağını açıkladı.

 Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) eylül ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar eylül ayı verileri TSİ 15.30'da takip edilecek. Bunun yanında, ABD'de TSİ 17'de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren eylül ayı bekleyen konut satışları verisi takip edilecek. Öncesinde açıklanan eylül ayı ikinci el konut satışları ve konut başlangıçları gibi veriler de konut piyasasındaki zayıflamayı teyit etmişti. Ayrıca ABD'de tüketici güveni göstergelerinden Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ekim ayı nihai verisi takip edilecek. Öncesinde açıklanan ekim ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 58,6'dan 59,8'e yükselerek beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşmişti ve böylece son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bunun yanında, tüketicilerin enflasyon beklentilerinde de yükselişler gözlenmişti. Bu kapsamda, tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri %4,7'den %5,1'e yükselirken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %2,7'den %2,9'a yükselmişti.

Diğer yandan, Almanya'da ekim ayı öncü TÜFE verisi TSİ 15'te takip edilecek. Almanya'da eylül ayında TÜFE, özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların öncülüğünde aylık %1,9 artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda ise %7,9'dan %10 seviyesine yükselerek çift haneli seviyelere gelmiş ve 1951'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Rusya'nın Kuzey Akım 1 hattı üzerinden Avrupa'ya doğal gaz akışını eylül ayının başlarında süresiz olarak durdurma kararını almasıyla yoğunlaşan enerji krizinin enflasyonist baskıları önümüzdeki aylarda artırması bekleniyor. Bu kapsamda, ekimde yıllık TÜFE'nin %10,1 seviyesine yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşması beklenmekte.

Ayrıca Almanya'da yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri TSİ 11'de açıklanacak. Almanya ekonomisi çeyreklik bazda yılın birinci çeyreğinde %0,2 oranında ve ikinci çeyreğinde ise %0,1 oranında oldukça sınırlı büyüme kaydetmişti. Birinci ve ikinci çeyrekte ılımlı büyüme gözlense de PMI'lar, yatırımcı ve tüketici güveni gibi öncü göstergelerin de işaret ettiği üzere, özellikle ülkede yılın ikinci yarısına yönelik resesyon olasılığı artmakta. Bu kapsamda, ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda %0,2 oranında daralması ve yıllık büyüme hızının da %1,7'den %0,7'ye yavaşlaması bekleniyor.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Akçansa (AKCNS, Sınırlı Pozitif): Akçansa'nın 3Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 825,4mn TL gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 35,5mn TL ana ortaklık karı açıklanmıştı. Bizim beklentimiz Şirket'in bu çeyrekte 385mn TL kar elde edebileceği yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 394mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada vergi gelirlerinin beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur.

Şirket'in satış gelirleri 3Ç2022'de 2.586mn TL (Beklenti: 2.534mn TL) gerçekleşerek yıllık %244 oranında büyürken, yurtiçi satışlar aynı dönemde %295 artış göstererek 1.757mn TL olmuştur. Yurtdışı satış gelirleri ise %169 artarak 825,7 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, brüt kar 3Ç2022'de 421,1mn TL olmuş ve yıllık %309,6 oranında artış göstermiştir. Faaliyet giderleri 59,6mn TL gerçekleşen Şirket'in FAVÖK'ü ise 393,6mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 394mn TL) aynı dönemler itibarıyla %280 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %15,2 olmuştur. (3Ç2021: %13,8) Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 72,6mn TL net finansman gideri yazarken, 521,9mn TL'lik vergi geliri yazmıştır.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Akçansa'nın 9A2022'deki ana ortaklık net dönem karı 1.159mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 128,8mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti.

Alarko Carrier (ALCAR, Pozitif): Şirket'in 3Ç2022'deki net dönem karı 56,3mn TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki net dönem karı 4,5mn TL idi. Satış gelirleri 2022 yılı 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %70,1 artarak 519,4mn TL'ye yükselirken, brüt kar %181,1 büyüyerek 143,6mn TL olmuştur. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %97,6 artarak 88mn TL'ye yükselmiştir. 25,8mn TL'lik diğer faaliyetlerden net gelir ile birlikte faaliyet karı da 81,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde Şirket'in FAVÖK'ü ise geçen senenin aynı dönemine göre 50,8mn TL artışla 61mn TL olmuştur. FAVÖK marjı da 8,4 puan artışla %11,8'i göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden net 5,9mnTL gelir, finansman tarafında 30,9mn TL net gider kaydedilmiştir. 0,1mn TL net vergi gideri sonrası Şirketin net dönem karı da 56,3mn TL olmuştur.

3. çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak - Eylül 2022 dönemindeki net karı yıllık 196,8mn TL artarak 228,5mn TL'ye yükselmiştir.
 
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 3Ç2022'deki net dönem karı (konsolide) 411,8mn TL gerçekleşerek yıllık %138,2 oranında artış göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 334mn TL kar idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %22,4 oranında artış göstererek 3Ç2022'de 210,1mn TL'ye yükselmiştir. Diğer yandan, net yatırım gelirleri 302,1mn TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 63,3mn TL'nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak - Eylül 2022 dönemindeki net karı yıllık %83,6 oranında artarak 784,4mn TL'ye yükselmiştir.

Borusan Mannesmann Boru (BRSAN, Sınırlı Pozitif): Şirket 2022 yılının 3. çeyreğinde 169mn TL net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 64mn TL net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %266,4 oranında artmış ve 6.289mn TL olmuştur. Aynı dönemde brüt kar 686,7mn TL'yi göstermiştir. 3Ç2021'deki brüt kar 195,3mn TL idi. Borusan'ın operasyonel giderleri aynı dönemde %175 oranında artmış ve 274,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 147,7mn TL net gelirin ardından faaliyet karı 560mn TL'yi göstermiştir. 3Ç2021'deki faaliyet karı 128,3mn TL idi. Şirket'in FAVÖK'ü de 3Ç2021'de 169,5mn TL'den 3Ç2022'de 562,7mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı da %8,9'u (3Ç2021: %9,9) göstermiştir. Ek olarak, Şirket'in net finansman giderleri yıllık 262,1mn TL artışla 313,6mn TL olmuştur. 80,4mn TL'lik net vergi gideri sonrasında net dönem karı 169mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Borusan Mannesmann'ın 2022 yılı 9 aylık net dönem karı 554,3mn TL'yi göstermiştir. 2021 yılının aynı döneminde 211,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Brisa Bridgestone (BRISA, Pozitif): Şirket'in 3Ç2022 net dönem karı 552,8mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 396mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 3Ç2021'de 170,3mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 3. çeyrekte 2021'nin aynı dönemine göre %136,5 oranında artmış ve 3.623mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %135,6 oranında artan şirketin brüt karı %138,7 oranında artmış ve 1.049mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 0,3 puan artarak %28,9 olmuştur. Operasyonel giderleri %128,8 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 162,7mn TL net gider ve 2mn TL'lik diğer kazanç kaydetmiştir. Bunlara bağlı olarak, faaliyet karı 485,3mn TL'yi göstermiştir. Şirket'in FAVÖK'ü 719,4mn TL ile yıllık %122,7 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 1,2 puan azalışla 3Ç2022'de %19,9 olmuştur. Şirketin finansman giderleri ilgili dönemde 58,9mn TL olmuştur. Vergi öncesi karı 486,6mn TL olan şirketin 70,6mn TL vergi geliri sonrası 3. çeyrek net dönem karı 552,8mn TL olmuştur.

3. çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak - Eylül 2022 dönemindeki net dönem karı 1.471mn TL'ye yükselmiştir. 2021'in aynı döneminde 669,9mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Carrefoursa (CRFSA, Nötr): Şirket'in 2022 yılı 3. çeyrek net dönem zararı 30,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 103,7mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket'in 3Ç2022'deki satış gelirleri yıllık %121,8 oranında artarak 5.386mn TL'ye yükselirken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %102,8 oranında artış kaydetmiş ve 1.363mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 2,4 puan azalışla %25,3 olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %94,7 artışla 1.060mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 167,3mn TL net gider yazan şirketin faaliyet karı 135mn TL'yi göstermiştir. 3Ç2021'deki faaliyet karı 9,9mn TL idi. Şirket'in FAVÖK'ü ise 431,4mn TL ile yıllık %92,6 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 1,2 puan düşüşle 3Ç2022'de %8 olmuştur. Şirket finansman tarafında 169mn TL net gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem zararı 34,2mn TL olan şirketin 4mn TL vergi geliri sonrası net dönem zararı 30,2mn TL olmuştur.

3. çeyrek zararı sonrasında Şirket'in Ocak - Eylül 2022 dönemindeki net dönem zararı 184,5mn TL'yi göstermiştir. 2021'in aynı dönemindeki net dönem zararı 311,9mn TL idi.
 
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Garanti BBVA'nın 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %35,9 oranında artarak 17.511mn TL'ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 17.174mn TL hem de piyasa beklentisi olan 17.049mn TL'nin biraz üzerinde gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Garanti BBVA'nın 2022 yılı Ocak - Eylül dönemi net dönem karı 38.607mn TL'ye yükselmiştir. Banka, geçen yılın aynı döneminde 9.541mn TL kar açıklamıştı. Ayrıntılar için tıklayınız…
 
İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 3Ç2022'de 44,8mn TL net dönem karı yazmıştır. Bizim kar beklentimiz 35mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi de 35mn TL idi. Şirket bir önceki yılın üçüncü çeyreğinde 15,4mn TL kar açıklamıştı.

İş GYO'nun satış gelirleri 3Ç2022'de 212,3mn TL gerçekleşerek yıllık %76 oranında büyüme kaydetmiştir. Bu gelirlerin 93,1mn TL'si kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), 113,1mn TL'si konut satışlarından oluşmuştur. Kira gelirleri yıllık %43,3, konut satışları %108,8 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK ise 82,5mn TL ile (Beklenti: 84mn TL) yıllık %31,9 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %38,8 (3Ç2021: %51,8) olmuştur. Öte yandan, Şirket yılın üçüncü çeyreğinde 71mn TL net finansman gideri kaydederken, yatırım faaliyetlerinden 14,7mn TL gelir yazmıştır.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında İş GYO'nun 9A2022'deki net dönem karı 177,9mn TL'ye yükselmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 10,8mn TL kar yazmıştı.

Aydem Enerji (AYDEM, Nötr): Yönetim Kurulunun 11 Mayıs 2022 tarihinde almış olduğu geri alım kararı kapsamında; toplam 2mn USD nominal değerde Şirket Eurobond'ları geri alınmış olup, işlemin toplam tutarı 1,5mn USD'dir

Ereğli Demir Çelik (EREGL, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'nin Uzun Vadeli Ulusal  Notunu en yüksek yatırım yapılabilir düzey olan 'AAA (tr)', Kısa Vadeli Ulusal Notunu 'J1+ (tr)' ve  notlara ilişkin  görünümleri ise 'Stabil' olarak  teyit etmiştir.

İskenderun Demir Çelik (ISDMR, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'nin Uzun Vadeli Ulusal Notunu 'AA+ ( tr)' den en yüksek yatırım yapılabilir düzey olan 'AAA (tr)'ye yükseltmiş, Kısa Vadeli Ulusal Notunu 'J1+ (tr)' olarak belirlemiş ve  notlara ilişkin görünümleri  ise 'Stabil' olarak teyit etmiştir.



DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Hidropar Hareket Kontrol (HKTM): Şirketin 2022 yılı 3. çeyrek net dönem karı 7,9mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %300 oranında artarak 96,8mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %318 oranında artan Şirket'in 3Ç2022'deki brüt karı da geçen yılın 3. çeyreğine göre %268 oranında artmış ve 33,2mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı 2,9 puan düşüşle %34'ü göstermiştir. Operasyonel giderleri %250 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 1,2mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı 13,6mn TL olmuştur. FAVÖK ise %283 artışla 13mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da yıllık olarak 0,6 puan gerilemeyle %13,4 olmuştur. Faaliyet dışı finansal giderler tarafında ise 7,8mn TL gider kaydedilmiştir. 3Ç2021'de de 2,4mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar 13mn TL olmuştur. 500 bin TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 7,9mn TL olmuştur. İlgili dönemin net kar marjı da %8,1 olarak gerçekleşmiştir.

3. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı 14,6mn TL'ye ulaşmıştır.

Frigo-Pak Gıda (FRIGO): 2023 yılında yurt dışına sevk edilmek üzere 1,9mn Euro tutarında ilave satış kontratı imzalanmıştır, Bu kontrat ile birlikte 2023 yılında yurt dışına sevk edilecek kontrat tutarı 5mn Euro'ya ulaşmıştır.
 
Tuğçelik Alüminyum (TUCLK): Şirketin Kocaeli'de yeni satın aldığı fabrikasına makina teçhizatı yatırımı yapılması amacıyla T.C.Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı'na Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu onaylanmıştır. Söz konusu Yatırım Teşviki belgesinin toplam tutarı 1mn TL tutarında olup 22.09.2025 tarihine kadar devam edecek ve gerekli görülmesi halinde uzatılabilecektir. İlgili karar kapsamında şirket;
-Vergi İndirimi
-Gümrük Vergisi Muafiyeti
-Faiz Desteği
-KDV Desteği ve
-Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği elde etmiştir.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket ile bir müşterisi arasında çatı üzeri güneş enerjisi santrali (GES) kurulması kapsamında sözleşme imzalanmıştır. Tüm mühendislik, projelendirme, elektrik ve mekanik işler şirket tarafından anahtar teslim yapılacaktır. Sözleşme bedeli 950.000 USD'dir.

FAİZ PİYASALARI


Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,77'den %10,50 seviyesine geriledi. TCMB dün 10 milyar TL'lik (%10,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 211 milyar TL oldu.



Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Bu Pelikan Amatör Balıkçıların Peşini Bırakmıyor

Sokak Klarnetçisi Depremzede Genç, Haluk Leventle Sahne Aldı

Çinli Astronotlar, 9 Saatlik Uzay Yürüyüşüyle Tarihi Rekor Kırarak ABD'yi Geride Bıraktı

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak İşte Hesabı

Husilerden İsrail'e İHA ve Füze Saldırısı

Dreksiyona Bile Uyuşturucu Saklamışlar

EYT’de Yeni Dönem: Mağduriyetler Son Buluyor!

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Süper Lig'de Kıyasıya Mücadele: Galatasaray Zirvede, Fenerbahçe Takipte

Mersin Gümrüğü Mercek Altında

Anamur’da Ekoturizmin Büyümesi: Yeni Fırsatlar ve Sektördeki İş Gücü İhtiyacı

Uysal: Ülkemiz Savunma Alanında Büyük Yol Kat Etti

Tarsus’ta Nefes Kesen Operasyon: Firari Şahıs Özel Harekat Ekiplerince Yakalandı

39 Yıl Hapis Cezasıyla Aranan Şahıs Tarsus Havalimanı'nda Yakalandı

Fazla Kömür Tehlikesi: Sobada Patlama Yangına Yol Açtı

Hafızlar Yarıştı, Anamur'un Gururu Yusuf Elhalid Oldu

Borsa, Döviz ve Altın Gününü Nasıl Kapattı? Finans Piyasalarındaki Son Durum!

Evrenin Kaderi: “Büyük Yırtılma” Teorisi

Galatasaray’ın Hedefinde Premier Lig Yıldızı: Ocak Ayı Bombası!

Beşiktaş, Adana Demirspor Deplasmanından 2-1'lik Mağlubiyetle Döndü

Filenin Efeleri Avrupa Şampiyonası’nda Çeyrek Finalde

Devrik Esed İlk Kez Konuştu, Kaçış hikayesini anlattı

Jandarma'dan Mersin'de Kaçak Makaron Operasyonu

MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal: “İsrail'in Soykırımlarında Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 45 Bine Dayandı”

Tunceli ve Kahramanmaraş'ta Deprem

İnsan Nasıl Genç Kalır? Bilimsel Gerçeklerle Gençliğin Sırrı

Ekonomide Güncel Durum

Kızılay Anamur Şubesi'nden Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu’nda Kan Bağışı Faaliyeti

Cihankar Koop-İş Üyeleri İçin ANAMED ile Yüzde 20 İndirim Anlaşması Yaptı

Haydi Bozyazı, Takımına Destek Ol

Yükleniyor

Sokak Klarnetçisi Depremzede Genç, Haluk Leventle Sahne Aldı

Husilerden İsrail'e İHA ve Füze Saldırısı

Dreksiyona Bile Uyuşturucu Saklamışlar

Uysal: Ülkemiz Savunma Alanında Büyük Yol Kat Etti

Tarsus’ta Nefes Kesen Operasyon: Firari Şahıs Özel Harekat Ekiplerince Yakalandı

Hafızlar Yarıştı, Anamur'un Gururu Yusuf Elhalid Oldu

Devrik Esed İlk Kez Konuştu, Kaçış hikayesini anlattı

Jandarma'dan Mersin'de Kaçak Makaron Operasyonu

MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal: “İsrail'in Soykırımlarında Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 45 Bine Dayandı”

Tunceli ve Kahramanmaraş'ta Deprem

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

Süper Lig'de Kıyasıya Mücadele: Galatasaray Zirvede, Fenerbahçe Takipte

Evrenin Kaderi: “Büyük Yırtılma” Teorisi

Galatasaray’ın Hedefinde Premier Lig Yıldızı: Ocak Ayı Bombası!

Beşiktaş, Adana Demirspor Deplasmanından 2-1'lik Mağlubiyetle Döndü

Filenin Efeleri Avrupa Şampiyonası’nda Çeyrek Finalde

Haydi Bozyazı, Takımına Destek Ol

Bozyazı Belediyespor Süper Amatör Ligde Fırtına Gibi

Calemme'den Türk Futboluna Net Değerlendirmeler: Hakan'ın Geleceği, Montella'nın Performansı ve Yıldızın Parlaması

Alperen Şengün'ün NBA'deki Yükselişi ve Gobert'e Meydan Okuma

Mersin Çopurlu Stadyumu’nda Gol Yağmuru: Liderlik İçin Büyük Adım!

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Öğretmenler günü öncesi çocukların öğretmenlerine olan sevgi ve özgüven bağlarını arttıralım

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

BÜYÜKŞEHİR, GELECEĞİN BİLİM İNSANLARINI YETİŞTİRİYOR

E-öğrenme trendleri aldı başını gidiyor

Uzaktan Çalışma Teknikleri ve İletişim Uygulamaları

Özel Üniversitelerde Ücret Artışları: Yüzde 150’ye Varan Zamlar Şok Yarattı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
11.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
12.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
13.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2