9132,8%1,12
34,54% 0,23
36,42% 0,22
2958,46% 0,81
4958,14% 0,59
MHA - Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Baltık Tersanesi'nde inşa edilen Leningrad Buzkıranı, Proje 22220 kapsamında üretilen 5. seri evrensel nükleer buzkıran olarak suya indirildi.
MHA - Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Baltık Tersanesi'nde inşa edilen Leningrad Buzkıranı, Proje 22220 kapsamında üretilen 5. seri evrensel nükleer buzkıran olarak suya indirildi. Buzkıran, Kuzey Deniz Rotası'ndaki deniz taşımacılığının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu olayın açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı. Putin, Rusya'nın dünyanın en büyük buzkıran filosuna sahip olduğunu belirterek, bu durumun büyük rekabet avantajı sağladığını ve Kuzey Kutbu şehirleri ile kasabalarının geliştirilmesine, küresel projelerin hayata geçirilmesine ve uluslararası iş birliği için fırsatlar sunulmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev de konuşmasında, Kuzey Deniz Rotası'nın geliştirilmesinin Kuzey Kutbu'nda gemi inşasının genişletilmesini zorunlu kıldığını belirtti. Likhachev, Leningrad buzkıranının bölgenin gelişimine katkıda bulunacağına inandığını ifade etti.
Proje 22220 kapsamında faaliyette olan 3 nükleer buzkıranın yanı sıra, lider evrensel nükleer buzkıran Arktika, 1. seri evrensel nükleer buzkıran Sibir, ve 2. seri evrensel nükleer buzkıran Ural da hizmete alındı. Yakutia'nın 3. seri evrensel nükleer buzkıranının 2024 yılında hizmete alınması planlanırken, yapım aşamasında olan 4. seri evrensel nükleer buzkıran Çukotka'nın ise 2026 yılında hizmete alınması öngörülüyor.
Proje 22220 kapsamında üretilen buzkıranlar, yenilikçi çözümlere dayalı olarak inşa ediliyor. Leningrad buzkıranı, yeni nesil reaktör tesisi RITM-200 ile donatıldı. Tamamen Rus ürünü olan bu buzkıran, çift çekişli tasarımıyla hem Kuzey Kutbu denizlerinde hem de kutup nehirlerinin ağızlarında faaliyet gösterebiliyor, özellikle Yenisey ve Ob Körfezi'nin sığ sularında hareket edebiliyor. Kuzey Deniz Rotası üzerindeki seyrüseferin geliştirilmesi, küresel tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır.