-
BIST 100
16203,77%0,06
-
DOLAR
44,10% 0,07
-
EURO
51,11% 0,15
-
GRAM ALTIN
7348,78% 0,18
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
Rosatom, rüzgar enerjisi alanında büyüyor
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin yapımını üstlenen ve dünyanın önemli teknoloji liderlerinden biri olan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, rüzgar enerjisi pazarında da adında
Rüzgar enerjisi pazarına 2018 yılında giren Rosatom’un bu alandaki hacminin 2024 yılında 3,6 GW, yıllık cirosunun ise 1,6 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Rosatom uzmanlarına göre bu tutar, rüzgâr türbinlerinin ve tüm rüzgâr çiftliklerinin üretimi, gerekli altyapı ve teknik destek hizmetlerini karşılayacak düzeyde.
Rüzgâr enerjisi, Rus şirketin yeni yöneldiği alanlardan biri olsa da yerli üretim tesisleri ve önemli bileşenlerin yerel üretimi ile bugün Rusya yenilenebilir enerji pazarının önemli bir oyuncusu ve uluslararası ittifakların da bir üyesi konumunda.
6 rüzgâr santrali devrede
Rosatom’un rüzgâr enerjisi bölümü NovaWind tarafından inşa edilen 6 rüzgâr santrali Rusya’nın üç bölgesinde faaliyet gösteriyor. Adigey Cumhuriyeti, Stavropol Bölgesi ve Rostov Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve toplam 720 MW kapasiteye sahip rüzgâr çiftlikleri 2022 yılında 1,94 milyon megavattan fazla elektrik üretti. Bu elektrik miktarı, konvansiyonel enerji kaynaklarından elde edilmesi durumunda ortaya çıkacak 680 bin tondan fazla karbondioksite (CO2) eşdeğer emisyonu engelledi. Rusya'nın en büyüklerinden biri olan Kochubeevskaya Rüzgâr Santrali ise yarım milyon megavatın üzerinde üretim yaparak, bu orana en yüksek katkıyı verdi. 60 MW’lık kapasiteye sahip olacak Berestovskaya Rüzgâr Enerji Santrali’nin inşaat ve montaj işlerini tamamlanırken, Stavropol Bölgesinde bulunan üç santralden ikisi olan Kuzminskaya ve Trunovskaya santrallerinin inşaatı ise devam ediyor. Rosatom, aynı bölgede iki rüzgâr santrali için inşaat ruhsatı aldı. Rosatom’un rüzgâr enerjisi santrallerinin toplam kapasitesinin 2027 yılına kadar 1,7 GW’a ulaşması planlanıyor.
Sera gazı üretmeyen rüzgâr enerjisinin Rusya’daki en önemli yerli üreticisi olan Rosatom, yeni girdiği bu pazarda daha büyük bir paya sahip olmak için gerekli tüm kaynaklara ve yetkinliklere sahip. Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov’a göre, “Asıl mesele Rusya'da yepyeni bir endüstrinin geliştirilmesi. Şirket, sadece rüzgâr santralleri inşa etmekle kalmayıp teknik düzenleme, personel eğitimi, rüzgâr türbinlerinin üretiminin yerelleştirilmesi konusunda organizasyon, sertifikasyon, Ar-Ge görevlerini de üstlendi”. Komorov, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “Yeni endüstrilerin nasıl geliştirileceğini diğerlerinden daha iyi biliyoruz zira Rusya'da ve dünyada nükleer enerji gelişiminin bir parçası olarak bu tür görevleri sürekli olarak yerine getiriyoruz.”
Düşük karbonlu enerji üretimi güçlendiriliyor
Ana görevi Rosatom’un elektrik üretiminin ön uç segmentleri ve teknolojik platformlarındaki çabalarını pekiştirmek olan NovaWind halihazırda bünyesinde VetroOGK, VetroOGK-2, VetroOGK-3 ve AtomEnergoPromSbyt şirketlerini barındırıyor. Bu şirketlerden VetroOGK, VetroOGK-2 ve VetroOGK-3 rüzgâr santrallerinin inşası, bakımı ve işletilmesi faaliyetleriyle uğraşırken, AtomEnergoPromSbyt ise endüstriyel tüketicilere yönelik enerji tedarik edilmesi, depolanması ve yönetim hizmetleri sunuyor. NovaWind CEO'su Grigoriy Nazarov bu konuda şunları söyledi: “Enerji sektörü, ülkenin verimli sosyal ve ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sağlıyor. Rusya, kendi geliştirdiği yeni teknolojiyi benimseyerek ve halihazırda oldukça verimli olduğu kanıtlanmış olan rüzgâr enerjisi de dahil olmak üzere düşük karbonlu üretim geliştirerek enerji endüstrisini yeniden şekillendirmek için çalışmaya devam ediyor. Bölgelerin seçilmesine ve güç çıkışının tahmin edilmesine yönelik kapsamlı bir yaklaşım, rüzgâr çiftliklerinin güvenliğini ve güvenilirliğini, etkili performanslarını ve zamanında elektrik tedarikini garanti ediyor.”
Hibya Haber Ajansı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI
Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI
Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi
Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı
Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”
Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı
Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası
VEFA Projesi Anamur'da Yüzleri Güldürüyor
Sms Onay Hizmetleri ile SMS Onay ve Sanal
19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı
Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu
7 Mart Çılgın Sayısal Loto Sonuçları Açıklandı: Gözler Büyük İkramiyede!
Müftü Deresi Yaşam Vadisi’nde Çalışmalar Haziran’da Başlıyor
Bu İftarda Manevi Ruh Gönüllere Dokundu
Yemek Yardımı Düzenlemesinde Lokanta ve Küçük İşletmeler İçin Eşitlik Çağrısı
3-D Oyun Konsolu Hakkında Bilmeniz gerekenler
Kadınlar Toplumsal Gelişimin Temel Taşıdır
Son Nesilden Yeni Doğuş Senaryosu
Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında
KÖRFEZ ALEVLER İÇİNDE: "EPIC FURY" VE BÜYÜK HESAPLAŞMA
Yükleniyor

