Tarih: 30.09.2022 07:01

Riskten kaçış sürüyor

Facebook Twitter Linked-in

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
09:00 GBP Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik)   -0,10%
10:00 TRY Ticaret Dengesi (Ağu)   -10,69B
12:00 EUR Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Eyl) 9,70% 9,10%
15:30 USD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Listesi (Yıllık) (Ağu) 4,70% 4,60%
15:30 USD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Listesi (Aylık) (Ağu) 0,50% 0,10%
16:00 USD FOMC Üyesi Brainard'ın Konuşması    
17:00 USD Michigan Tüketici Hissiyatı (Eyl) 59,5 59,5
18:00 USD FOMC Üyesi Bowman'ın Konuşması    
23:15 USD FOMC Üyesi Williams'ın Konuşması    

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Riskten kaçış sürüyor”

Dün ABD borsalarında gerçekleşen satışların ardından Asya borsaları haftanın son işlem gününde satış ağırlıklı seyrini sürdürdü. Artan enflasyon ve faiz ortamı ile birlikte gittikçe yükselen resesyon korkusu dümende olmaya devam ediyor.

Japonya’da endeks 2%’nin üzerinde değer kaybederken, Çin ve Hong Kong’da satışların daha sığ alanda gerçekleştiği izlendi.

ABD endeks vadelileri de düşüş eğilimine eşlik etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,80%’nin hemen altında yoğunlaşırken, Dolar endeksi iki günlük gerileme ardından toparlanma çabası gösterdi.

Enflasyon endişelerinin bu kadar yüksek olması nedeniyle, bugün Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak veriler yakından takip edilecek.

EURO BÖLGESİ

 “Euro Bölgesi enflasyonu için çanlar çalmaya devam ediyor”

Rusya ile yaşanan enerji krizi nedeniyle Euro Bölgesi’nde fiyatlar tehlikeli bölgelere doğru ilerledi. Aynı zamanda gıda fiyatları nedeniyle de yaşanan enflasyona bağlı olarak Avrupa Merkez Bankası daha agresif para politikası kararları alma baskısı görüyor. Eylül ayı için açıklanacak öncü enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankası’nın alacağı kararlar açısından belirleyici olabileceği için takip etmek gerekiyor.

ABD

 “Enflasyon göstergesinde geri dönüş sinyali gelecek mi?”

 

Fed’in enflasyon tahminlemesinde kullandığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Temmuz ayında yıllık bazda 4,6% oranında açıklanmıştı. Önceki ay yıllık bazda 4,8% yükseliş yaşayan endeks için Fed’in yıl sonu tahmini 4,5%. Dolayısıyla oranın seyri, Fed’in para politikasına yönelik beklentilerde de etkili olabileceği için haftanın kritik verilerinden biri olarak izlenecek.

“Michigan tüketici hissiyatı ve enflasyon beklentileri”

 

Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı anket hem tüketici görüşleri, hem de enflasyon beklentileri açısından yakından izleniyor. Son dönemde enflasyon beklentilerindeki geri çekilme eğiliminin sürüp sürmediği takip edilecek. Öte yandan anketin manşetini oluşturan tüketici hissiyatı endeksinin toparlanma yaşayıp yaşamadığı da, Fed’in faiz politikasının gölgesinde izlenecek.

“Chicago PMI”

 

Chicago bölgesindeki ekonomik aktiviteyi gösteren PMI verisi son aylarda gerileyerek resesyon endişelerine önayak olmuştu. Bölge’de aktivite artışı devam etse de, ivme kaybı yukarıdaki grafikte görülebilir. Eylül ayında da aktivitenin genişlemeyi sürdürmesi, fakat eşik olan 50 seviyesine yaklaşması bekleniyor.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

 ‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Önceki gün satış baskısı artan Borsa’da gün boyunca daha dirençli seyirler izlenirken, öğleden sonra ABD endekslerinin boşluk oluşturarak düşüşle açılması ile eşanlı olarak Borsa İstanbul’ da  sert satışlar başladı ve endeks değer kaybını %4 seviyesine kadar uzattıktan sonra günü kapanışa doğru gelen alımlarla %1.60 düşüşle kapadı. ABD piyasalarındaki sert satıcılı açılış, zaten zayıflayan endekste yine bir bahane olmuş görünüyor. Bankacılık endeksi diğer günlere nazaran daha dirençli kalırken, sınai endeksinde iki gündür zayıf seyirler izliyoruz. Diğer yandan BIST100 dünkü düşüş ile 3035 seviyesindeki 50 günlük ortalamasını test ederek 3700 seviyelerinden başlattığı düzeltme hareketini tamamlamış olabilir. Dün tamda bu ortalamaya yakın noktalardan tepki gelmesi bu açıdan anlamlı. 3035-3040 seviyeleri bugün için önemli bir destek olacak. Endeksin bu seviye üzerinde fazla beklemeden tepki yükselişini sürdürmesini isteriz. Buna karşın 3035-3040 seviyelerinden uzaklaşamaz ise ve bu seviyelere yakın kalmaya devam ederse, satışlar ilerleyen günlerde devam edebilir. Bugün VIOP’da vade sonu olması nedeni ile önemli olabilir. Veri akışı olarak içeride Dış Ticaret Dengesi verisini izleyeceğiz. Dışarıda ise güne Japonya sanayi üretimi ve Çin PMI verileri ile başlarken, İngiltere büyüme verisi, Euro Bölgesi TÜFE ve ABD Kişisel Gelir ve Harcamalar verileri takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

GESAN: 21/09/2022 tarihinde Kamu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yapmış olduğumuz bildirimde şirketimizin, TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (TKİ) SATINALMA DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından 21/09/2022 tarihinde gerçekleştirilen ‘'ÇAN LİNYİTLERİ İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ 5 MW ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ KURULMASI'' konulu ihaleye katıldığı ve ihalede 1. olduğu bildirilmişti. TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (TKİ) SATINALMA DAİRE BAŞKANLIĞI, 29/09/2022 tarihinde işin şirketimiz uhdesinde kaldığını tarafımıza bildirmiştir. İşin toplam bedeli 78.817.000, -TL'dir. (Yetmişsekizmilyonsekizyüzonyedibin, Türk Lirası)

GESAN: Şirketimiz, MEDCEM MADENCİLİK VE YAPI MALZEMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş ile devam ettiğimiz GES Projesine ek olarak (24/05/2022 tarihinde Kamu Aydınlatma Platformu'nda bildirilmişti) aşağıda detayları verilen 2 (iki) etap proje için toplam 25.788.000, -USD (Yirmibeşmilyonyediyüzseksensekizbin, Amerikan Doları) tutarında anlaşmaya varmıştır. (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli toplamı 477.335.880, -TL)

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

SAHOL: Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 09.11.2021 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 29.09.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 24,78 TL – 25,62 TL (ağırlıklı ortalama 25,45 TL) fiyat aralığından toplam 366.726 TL nominal değerli SAHOL payları geri alınmıştır. (ALIŞ)

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —