-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Risk parametreleri ve borçlanma maliyetleri
ABD Hazine tahvilleri, önceki günkü rallinin ardından Salı günü çoğunlukla daha istikrarlı bir şekilde kapandı ve doların geri çekilmesine neden oldu.
ABD Hazine tahvilleri, önceki günkü rallinin ardından Salı günü çoğunlukla daha istikrarlı bir şekilde kapandı ve doların geri çekilmesine neden oldu. Azalan erken kazanımlar, esas olarak, Temmuz ayı rakamlarının daha düşük revize edildiği tahmin edilenden daha zayıf olan Ağustos JOLTS iş ilanlarından kaynaklandı. Birleşik Krallık tahvillerinde görülen dikleşme hareketinden ve ayrıca RBA'dan beklenenden daha düşük 25 baz puanlık faiz artışından da bir miktar etki elde edildi. UST 2Y getirisi %4,08 ile düşerken, çok izlenen UST 10Y %3,62 ile geriledi. Fed yetkilileri, tamamlayıcı likidite oranı (SLR) ile ilgili düzenleyici hafifletme ile ilgili potansiyel değişikliklerden bahsettiğinde, piyasa biraz daha rahatlayabilir. Bu, UST'lerin ve IRS'nin göreli değerini değiştirebilir. Bu arada, dikkatin özel sektör istihdamı, yani ADP verilerinin yayınlanmasına ve ardından Cuma günkü NFP iş verilerine kaymasını bekliyoruz.
Geçen hafta %4'ü gören 10 yıllık ABD tahvil getirisi, şimdi %3.62 dolaylarına gerilemiş durumda. Tabii ki birinci derece veriler bu hareketlerde belirleyici olacaktır, dolayısıyla NFP de bu varlıklardaki hareketi tetikleyici etkide bulunabilir. Fed’in bilanço hareketleri ve beklenen muhtemel enflasyon gerilemesi arasına bir yerde getirilerin hareket etmesi beklenebilir, bu nedenle Fed’in Şahin tutumunun devamına yönelik yönlendirme halen getirileri yönlendirici bir etki yapıyor. Ancak hafta içinde Ism, JOLTS gibi verilerdeki hafiflik getirileri bir miktar rahatlatmıştır diyebiliriz.
BOE operasyonları ise gilt piyasasındaki gidişatı belirliyor. İngiltere Merkez Bankası'nın, mini bütçe sonrasında ortaya çıkan piyasa sorunlarını hafifletmek amacıyla piyasaya direkt olarak dahil olduğunu görüyoruz. BOE'nin QT'yi şimdilik geçici olarak askıya alması, faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmeyi düşündükleri bir zamanda aldıkları bir karar olduğundan dolayı paradoksal görünebilir. Şimdilik tahvil piyasası rahatlamış görünüyor, ancak aynı durum Avrupa açısından söylenemez. İtalya – Alman spreadi halen 250 bps seviyelerine yakın bir yerlerde dolaşıyor ve Almanya enerji sorunu nedeniyle hiçbir şekilde güvenli liman imkanı sunamayacağından dolayı piyasanın daha fazla hırpalanması kaçınılmaz. BOJ ise direkt müdahale ikliminde kalmayı sürdürerek tahvil alımlarını artırmış durumda.
Avrupa bankaları CDS’leri ve buna bağlı risk parametreleri CS ve DB ile alakalı sorunlar nedeniyle yeniden gündem olmuş durumda. İsviçre ve Avrupa Merkez bankalarının negatif faiz sisteminden çıkmalarından sonra devlet tahvili ve abnka tahvili tarafındaki hareketler belirleyici oluyor ve bu dönemde de devreye bankaların portföylerindeki türev varlıkların profili giriyor. Bu dönemde İtalyan bankalarına da dikkat etmek gerekebilir.
Türk varlıklarına bakacak olursak; Devlet bankası Halkbank'ın ABD Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmasının haberi, ABDTürkiye ilişkilerinde potansiyel bir gevşeme olarak görüldüğünden dolayı, neredeyse üç haftalık bir satıştan sonra bankacılık hisselerinde toparlanmaya yardımcı oldu. Halkbank'ın hisseleri ABD Yüksek Mahkemesi'nin İran'ın petrol aklayarak ekonomik yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olduğu suçlamalarının reddini isteyen Türk bankasının temyiz başvurusunu dinlemeyi kabul etmesiyle kazanç sağladı. Halkbank hisselerindeki ralli, 13 Eylül ile 29 Eylül arasındaki piyasa çöküşünde %39 değer kaybeden Türk bankacılık hisselerinde yükselişe neden oldu. Kredi temerrüt takasları ve 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi dahil olmak üzere risk göstergeleri düştü. Lira ise dolar karşısında düşüşüne devam ediyor
Hazine, önümüzdeki üç aylık borçlanma programını ve geri ödeme planını açıklayarak, önümüzdeki iki aya ilişkin borçlanma hedeflerini beklendiği gibi yükseltti. Programa göre Hazine, Ekim'de 61,6 milyar TL, Kasım'da 31,2 milyar TL ve Aralık'ta 24,2 milyar TL'lik itfaya sahip olacak. Bunlara karşılık Hazine bu aylarda sırasıyla 61,8 milyar TL, 31,2 milyar TL ve 24,2 milyar TL borç almayı hedefliyor ve bu üç aylık dönem için %100 yenileme oranı hedefine işaret ediyor. Yılın ilk sekiz ayında Hazine'nin iç borç çevirme oranının %124 olduğunu tahmin ediyoruz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası sermaye piyasalarında dolar cinsinden bir kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek amacıyla 4 bankayı yetkilendirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bir kira sertifikası ihraç için Citigroup, Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Bank ve HSBC’ye yetki verildi. İhracın vadesinin üç yıl olması bekleniyor.
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Anamur’da Nevruz Ateşi Birlik ve Beraberlik İçin Yandı
Kandilli’nin 115 Yıllık İklim Arşivi Yapay Zeka ile Dijital Dünyaya Taşınıyor
Anamur’un Sultanları Değil, Efeleri Tarih Yazıyor: Yücelen Anamurspor Play-Off Yolunda!
Anamur’da "Geleceğe Nefes" Seferberliği: Orman Haftası Coşkuyla Kutlandı
MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki
Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!
Yörünge Olmasaydı Güneş sistemimiz Ne Olurdu?
Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
Yükleniyor

