9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Çin’de COVID-19 salgınıyla mücadele önlemlerinin gevşetilmesinin ardından, Çin vatandaşları ve ülkede yaşayan yabancılar mutlu ve hareketli bir Bahar Bayramı geçirdi.
Çin’de COVID-19 salgınıyla mücadele önlemlerinin gevşetilmesinin ardından, Çin vatandaşları ve ülkede yaşayan yabancılar mutlu ve hareketli bir Bahar Bayramı geçirdi.
Çin Bilim Akademisi’ne bağlı Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nde çalışan Malezyalı uzman Paul Rummy yaptığı açıklamada, “Beijing’deki alışveriş merkezleri tekrar kalabalık. Birçok restoran önünde metrelerce kuyruk oluştu. Çin’de tüketim piyasası canlanmaya başladı. Gelecekte Çin’in ekonomik gelişmelerinde daha büyük potansiyelin ortaya çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Çin’de uzun yıllar yaşayan Lübnan Komünist Partisi Merkezi Komitesi Üyesi Adham Sayed, “Kısa süre önce sona eren hareketli Bahar Bayramı, Çin ekonomisinin büyük dinamizme sahip olduğunu kanıtladı. Salgın etkilerine rağmen, Çin yoksulluğu giderme sözüne sadık kaldı. Çin Komünist Partisi’nin liderliğinde, Çin ekonomisi daha yüksek bir seviyeye taşınacak, dünya ülkeleri de bundan fayda görecek” ifadelerini kullandı.
Çin’in dünya ekonomisine yaptığı katkılar konusunda, rakamlar yalan söylemez. COVID-19 salgınının başlamasından bu yana geçen 3 yılda, Çin ekonomisinin ortalama artış hızı yüzde 4,5’i buldu. Aynı dönemde ABD ekonomisinin ortalama artış hızı yüzde 1,6, Avro Bölgesi yüzde 0,7, Japonya’nınki ise yalnız yüzde -0,3 oldu. Dünya Bankası tarafından paylaşılan verilere göre, 2013-2021 yılları arasında Çin’in küresel ekonomik gelişmelere yaptığı katkı oranı yüzde 38,6’yı buldu ve G7 grubunun toplam katkı oranını aştı.
Çin’de salgınla mücadele önlemlerinin gevşetilmesi nedeniyle, birçok uluslararası finansal kuruluşu Çin ekonomisinin geleceğine iyimser bakmya başladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 30 Ocak’ta yayımlanan Dünya Ekonomik Değerlendirme Raporu’nda, 2023 yılında Çin ekonomisinin artış oranına yönelik beklentinin yüzde 5,2’ye yükseltildiği, Çin’de salgın tedbirlerinin kaldırılmasının dünya ekonomisine faydalı olacağı belirtildi. IMF Başekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas yaptığı açıklamada, Çin’in 2023 yılında küresel ekonomik gelişmelere yaptığı katkı oranının ABD ve AB’ye kıyasla çok daha büyük olacağını ifade etti.
Çin’de Bahar Bayramı’nı geçiren Demokratik Kongo Cumhuriyeti-Çin Ticaret Odası Başkanı Stephen Bwansa Mabele, “Şu an dünya ekonomisinde sıkıntılar yaşanmasına rağmen, Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğinde Çin ekonomisi canlanmaya başladı. Kısa süre önce sona eren ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nde Çin’in ekonomik gelişmeleri için büyük bir plan belirlendi. Çin’de iç tüketim ve dış ticaretten oluşan ikili sirkülasyon mekanizması uygulanıyor. Bu mekanizma, Çin’in ekonomik gelişmelerine enerji verecek” ifadelerini kullandı.
Geçen bir yılda, dünya ülkeleri enflasyon baskısıyla karşı karşıya kaldı. Çin’de mal fiyatlarının düşük bir seviyede korunması, dünyada enflasyonun ciddileşmesine engel oldu. Analistlere göre, Çin’de yaşanan hareketli ve mutlu Bahar Bayramı, Çin ekonomisinin hızlı bir şekilde canlandığını gösterdi. Büyük tüketim piyasası ve gelişmiş tedarik zincirine sahip olan ve dışa açılmada ısrar eden Çin ekonomisinin canlanması, dünya ekonomisi için büyük bir müjdedir!
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı