9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Psikoteknik belgesi sağlık bakanlığına bağlı olan kurumlar tarafından alınabilir.1 saat boyunca bilgisayar cihazı tarafından dokuz aşamadan meydana gelen testler yapılır. Uygulanan değerlendirme sonrasında rapor tanzim edilebilir. Psikoteknik raporu alacak olan bireyin farklı testler ile yetenekleri genel olarak incelenir. Test yapılarak bireyin, trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanabilmesi amaçlanır. Psikolojik anlamda öfkeli ve dikkat dağınıklığı olan bireyler psikoteknik raporu alamazlar. Test sonuçları cihaz sayesinde otomatik olarak ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan normlar ile cihaz sistematik bir karşılaştırma yapıyor. Sürücünün genel olarak performansı bilgisayar çıktısı olarak görüntülenebiliyor. Her yapılan test için, ayrıntılı bir rapor elde edilebilir.
Psikoteknik psikoloji kapsamında değerlendirilen tıbbi bir çalışmadır. Psikoteknik sayesinde bireylerin mevcut çalışma şartlarına uyumlu olup olmadıkları test edilir. Her bireyin çalışma performansı ve dayanıklılık kapasitesi birbirlerinden farklıdır. Bu durum kişinin trafik içerisinde hareket ederken oluşan motivasyonunu etkiliyor. Psikoteknik belgesi bireylerin fiziksel açıdan uygunluklarını tespit ediyor. Göz muayenesi, el ve ayaklarının kullanımı ve bedensel sorunlar test edilir. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarını en aza indirgeyebilmek için psikoteknik belgesi almak zorunlu bir uygulamadır. Psikoloji insan davranışlarını ve insan davranışlarının doğurduğu eylemleri inceleyen bir bilim dalıdır. Psikoteknik aynı bilim içerisinde insan davranışlarını minimal düzeye getirmeyi hedefliyor. İncirli psikoteknik sitesinden bilgi alınabilir.
Psikoteknik insan ruh dünyasında meydana gelen çalkantılı değişimleri inceler. Bunun için, öfke ve stresi ölçen test yapıları uygulanır. Bu testler; dikkat, koordinasyon, muhakeme, mesafe tahmin, çarpışma tahminleri, görsel motor becerisi, görsel algı ve kombinasyon, tepki hızları ve trafiğe yönelik ortaya çıkan görüş testleri olarak sıralanabilir. Psikoteknik raporunun alınması temelde iki aşamadan meydana geliyor. Psikolog test yaptıktan sonra test sonucuna göre psikiyatri alanından 45 gün içerisinde randevu alınması gerekiyor. Psikiyatrist test sonucuna bağlı olarak bireyin trafiğe daha rahat karışabilmesi için ilaç takviye edebilir. Hekim tarafından ilave edilen ilaç ve test sonucu pozitifliğine göre psikoteknik raporu alınır. Tüm işlemler tamamlanınca kişi trafiğe çıkabilir.
Psikoteknik raporunu, araç kullanma konusunda riskli olan kişiler almalıdır. Örneğin bir tır şoförü öfkeli ve unutkan bir yapıya sahip olursa bu durumda trafikte riskli eylemlerde bulunabilir. Trafik kazası nedeni ile zincirleme kazalar meydana gelip birçok kişi ölebilir. Böyle bir durumun oluşmaması için psikoteknik belgeler önem arz ediyor. Uzun yolculuk yapan şoförler, 26 yaşından büyük olan bireylerin uzun yol şoförlüğü yapması, 63 yaşından henüz gün alamamış kişiler, herhangi bir suçtan cezai ehliyeti olmayanlar, ilgili olan mevzuatların önerdikleri mesleki yeterlilik belgesi istenilen kişiler psikoteknik raporu alabilirler. Sürücüler belgeyi aldıktan sonra 5 yıl geçince tekrar raporu yeniletmek durumunda kalırlar. Bu sayede bireyde değişen duygu durumları ve trafik yeterliliği kontrol edilmiş olur. İncirli psikoteknik sitesi konu hakkında ayrıntılı bilgi veriyor.