Haber Merkezi-Toplumda yaygın olarak görülen iyi huylu prostat hastalığı, idrar yapma ile ilgili çeşitli şikayetlerle kendini gösterebiliyor. Oysa prostat kanseri, hiçbir belirti vermeden sinsince ilerleyip metastaz evresine kadar gelebiliyor. Bu nedenle özellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerin üroloji muayenelerini ihmal etmemeleri önem taşıyor. Bununla birlikte prostat hastalıklarında gelişen teknolojiye paralel olarak, robotik cerrahi ve lazer teknolojilerinin kullanıldığı ameliyatlar öne çıkıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yılmaz Aslan, prostat hastalıklarında güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 25-26 Kasım 2022 tarihinde, Memorial Bahçelievler Hastanesi ev sahipliğinde, Türk Üroloji Derneği ile Türk Üroloji Akademisi çatısı altında gerçekleşen “Memorial Üroloji Günleri: Prostat” konulu sempozyuma çok sayıda üroloji uzmanı katıldı. İki gün süren sempozyumda açılış konuşmalarını Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, Memorial Bahçelievler Hastanesi Direktörü Dr. Sevim Şuekinci, Türk Üroloji Derneği Başkanı Abdurrahim İmamoğlu, Türk Üroloji Derneği Onursal Başkanı Ateş Kadıoğlu gerçekleştirdi. İki günlük toplantıda 50’den fazla akademisyen konuşmacı olarak görev alırken, 100’den fazla üroloji uzmanı toplantıya katılım sağladı.
“Robot ameliyatlarında amaç; cinsel fonksiyonu korumak ve idrar tutabilmeyi sağlamak”
Toplantıda Memorial Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Melih Balcı ve Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Binbay, “da Vinci robotik cerrahi” ile radikal prostatektomi ameliyatı gerçekleştirdi ve ameliyatın tüm aşamaları toplantıya canlı yayın ile aktarıldı. Ameliyathanede konsol başında olan cerrahlar ve toplantı salonunda canlı cerrahiyi izleyen katılımcılar arasında cerrahi tekniklerin detayları ve ipuçları interaktif olarak ele alındı.
Prostat kanseri tedavisinde açık, laparoskopik ve robotik cerrahinin uygulandığını dile getiren sempozyumu başkanı Prof. Dr. Yılmaz Aslan, robotik cerrahinin fonksiyonel sonuçlar açısından bir adım öne çıktığını, cinsel fonksiyonu korumak ve erken idrar tutmayı sağlamak açısından robotik cerrahinin avantajları olduğunu belirtti. Prostat kanseri nedeniyle robotik cerrahi yapılan hastalarda; ameliyat sırasında daha az kanama ve daha az ağrı olduğunu, hastaların hastanede daha az kaldığını ve sosyal yaşantıya çabuk döndüklerini ifade etti.
“PSA incelemesi ailede prostat kanseri öyküsü varsa 40-45 yaşında yapılmalıdır”
Prostat kanseri ve prostatın iyi huylu hastalıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aslan, şu şekilde konuştu: “Prostat sağlıklı erkeklerde 18-20 gram büyüklüğünde bir salgı bezidir. Görevi, semene sıvı vermektir. Prostat hastalıkları; prostatın iyi huylu büyümesi yani benign prostat hiperplazisi (BPH), prostat kanseri ve prostat iltihabı (prostatit) şeklinde sınıflandırılabilir. Yaşla beraber prostat büyür ve idrar çıkışında direnç mekanizması olarak çalışmaya başlar. İyi huylu prostat hastalığı işeme şikâyetleriyle kendini göstermektedir. Kabaca idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrar başlarken bekleme, gece idrara kalkma ve idrarını tam boşaltamama hissi gibi şikayetler iyi huylu prostat hastalığının işaretleridir. Oysa prostat kanseri hiçbir şikayet vermeden metastaz ile gelebilmektedir. Bu nedenle 50 yaşın üzerindeki erkekler düzenli kontrollere gelmelidir. Temel inceleme metodu makattan muayene ve kanda PSA ölçümüdür. Aile öyküsünde erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri olup olmadığı sorgulanmalıdır. Şüpheli durum varlığında prostat MR incelemesi yapılmalıdır. Makattan muayenesi şüpheli veya PSA’sı yüksek olan hastalarda prostat biyopsisi yapılması gerekmektedir. Herkese PSA bakılmamalıdır, bir tarama testi değildir. Ancak 50 yaşın üzerindeki erkeklere önerilmektedir. Ailede kanser öyküsü varsa 45 yaşın üzerinde kontrollere başlanmalıdır. Bununla birlikte ailede çok sayıda prostat kanseri öyküsü varsa PSA kontrolü 40 yaşa da çekilebilir.”
Lazer teknolojisi iyi huylu prostat hastalıklarında altın standart yöntem oldu
Prof. Dr. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yirmi yıl öncesine kadar büyük prostatlarda açık ameliyat altın standart yöntem idi. Ancak günümüzde lazer teknolojisi hastayı açmadan prostatın kapalı yolla tamamen çıkarılabilmesini sağlamaktadır. Geçmişte altın standart olan açık ameliyatın “tahtını sarsabilir” denilen bu yöntemler artık tamamen altın standart halini almıştır. Burada iki teknoloji öne çıkmaktadır; Holmium lazer ve Thulium lazer… Bu yöntemler doku hasarı az olan, kanama kontrolü iyi olan cerrahi işlemlerdir. Günümüzde bu teknolojiler hastalar tarafından da yaygın olarak aranan yöntemlerdir. Bunun en büyük sebepleri arasında kesi olmaması, hastanede kalış süresinin az olması, kanamanın az olması, sosyal yaşantıya dönüşün daha hızlı olması yer almaktadır. Lazer teknolojisi ile prostat ameliyatı öğrenim eğrisi zor olan cerrahi tekniklerdir. Örneğin Amerika’da bazı merkezler lazer prostat ameliyatlarına başlamış ancak devam edememişlerdir. Ülkemizde Türk Üroloji Derneği bu konuda hızlı yol almıştır. Düzenli eğitim programları, kurs ve sempozyumlar ile bilgi ve birikim paylaşılmaktadır.” “Memorial Üroloji Günleri: Prostat” konulu sempozyumun ikinci gününde ise Türkiye’de ilk defa Holmium Lazer ve Thulium Lazer prostat ameliyatları canlı olarak salona aktarıldı. Lazer ameliyatları Prof. Dr. Murat Arslan ve Op. Dr. Erdal Alkan tarafından başarı ile gerçekleştirildi. Prof. Dr. Yılmaz Aslan, Memorial Sağlık Grubu’nda Thulium lazer teknolojisinin başarıyla uygulandığını belirtti.