• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Prof. Dr. Oktay, Her 8-10 kadından birinde meme kanseri görülüyor

EÜ’den Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri

SAĞLIK 23.10.2022 09:02:02 815
Prof. Dr. Oktay, Her 8-10 kadından birinde meme kanseri görülüyor
Haberi Sesli Oku

EÜ’den Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri
 

Ege Üniversitesi (EÜ) Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından meme kanserine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri başladı. Program kapsamında "Meme Kanseri: Erken Tanı ve Tarama" konulu seminer yapıldı. Toplumu bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen seminer, EÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Özsaran'ın moderatörlüğünde, Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay’ın sunumu ile gerçekleştirildi.


Seminerin açılışında konuşan Prof. Dr. Özsaran, "Meme kanseri, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olarak kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü, 2004 yılında Ekim ayını “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak ilan etti. Biz de üniversitemizin Kanser Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, bu ayda çeşitli etkinlikler düzenleyerek, farkındalığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenliyoruz" dedi.


Meme kanserinin tüm kanser türleri içinde en geniş yüzdeliği oluşturduğunu belirterek sunumuna başlayan  Prof. Dr. Oktay, "Meme kanserinin yıllar içinde görülme oranı arttı. Her 8-10 kadından birinde görülmekte ancak güncel yaklaşımda ölüm oranları, erken tanı, koruma ve tedavideki gelişmelerle azalıyor. Zaman içerisinde tedavilerde çok güzel gelişmeler sağlandı ancak bizim amacımız daha erken yakalayıp, daha iyi bir çözüme ulaşmak" diye konuştu.


“Kilo kontrolü, düzenli aktivite, sağlıklı beslenme”
Meme kanserinden korunmanın tamamen mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Oktay, "Meme kanserinden tümüyle korunmak mümkün değil çünkü kontrol edemediğimiz faktörler söz konusu. Bunların başında kadın olmak geliyor.  Yaş ilerleyince görülme sıklığı artıyor ve bu önemli bir risktir. Genetik faktörler olabilir, kişinin kendinde geçirdiği bir kanser öyküsü varsa bu da riski artırmaktadır. Kontrol edebileceğimiz faktörler içinde de, yaşam tarzıyla ilişkili faktörler bulunuyor. Kilo kontrolü, düzenli aktivite, sağlıklı beslenme bunlar kalp sağlığımız için, beyin sağlığımız için zaten önerilen noktalardır. Meme için de aynı şekilde geçerli ve fark yarattığı da çalışmalarda gösterilmiştir” dedi.


Meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Oktay, “Erken tanı için tarama yapmak gerekiyor. Bu aşamada, üç farklı işlem yapılmaktadır. Kadınların kendi memelerini farketmeleri, doktor muayanesi ve momografi. Meme muayanesini 20 yaşından sonra adet gören kadınlarımıza her ay adet bitiminden sonra yapmalarını öneriyoruz. Meme muayanesi yatarak, ayna karşısında yapılabilir. Kişi bu durumda herhangi bir farklılık hissettiğinde,  herhangi bir yara,  meme başı akıntısı oluştuğunda -bu kendiliğinden oluşuyorsa daha anlamlı- koltuk altında sertlik gibi şikâyetlerde mutlaka bir doktora görünmeliler. Ancak her ele gelen kitle kanser değildir. İyi huylu kitle de bulunabilir.” diye konuştu.


“Mamografi taraması önemli”
Meme kanseri tarama cihazı mamografi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oktay, “Etkinliği kanıtlanmış bir yöntem olan ve taramada kullanılan görüntüleme yöntemi mamografidir. Bu tarama yöntemi, çok az düzeyde x ışını kullanarak, memenin görüntüsünü elde etmektir. Özellikle günümüz teknolojilerinde dijital mamografide memeye verilen radyasyon dozu oldukça düşüktür. Bu doz günlük hayatta aldığımız zemin radyasyonuna oldukça yakındır. Bir mamografi dozu iki aylık zemin radyasyonuna neredeyse eş değerdir. Bu nedenle, mamografi cihazından çıkan radyasyonun kanser oluşumunda bir etken değildir. Momografi henüz ele gelmeyen, klinik olarak saptanma aşamasına gelmeyen lezyonu preklinik evre dediğimiz evrede ortaya koyabiliyor. Taramada amacımız; erken tanıyı ortaya çıkarmak ve doğal seyrini değiştirebilmektir. Amacımız, ölümleri azaltmaktır. Geniş olguyu içeren Uluslararası Kanser Ajansı'nın derlediği bir sonuca göre tarama ortamına davet edilen kadınlarda yüzde 23’ü, taramaya bizzat katılan kadınlar içinde de mamografi kullanıldığı takdirde yüzde 40 gibi ölüm riskinin azaldığı göstermiş" diye konuştu.
“Ultrason tetkiki de yapılmalı”


Mamografi kullanımını özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlara öneren Prof. Dr. Oktay, "Kadınlarda 40 yaşından sonra, 1-2 yıllık periyotlarda mamografi çekimi yaptırmayı öneriyoruz. Yıllık klinik muayene de oldukça önemlidir. Kadın doğum kontrollerinde, aile hekimleri, cerrahi kliniklerinde de yapılabilir. 40 yaşının altında ise 3 yılda bir doktor muayenesi yapılması ideal bir öneridir. Bunların yanı sıra kadınının aylık kendi memesine yaptığı muayane de oldukça önem taşır. Mamografi tek başına mükemmel bir yöntem değil. Farklı nedenlerden dolayı bazı kanserler saptanamayabilir. Yağlı meme içerisinde kitle sıkışınca cihaz kitleyi algılayamıyor ama ultrasonda bir kitle olduğu saptanabilmektedir. Bu nedenle, ek tetkik olarak ultrasonu öneriyoruz. Radyolojik taramalar, bunun yanı sıra kadının farkındalığı meme kanserinin ortaya çıkarılmasında anahtar role sahiptir." diye konuştu.


Kadınlarda meme kanseri farkındalığının önemine değinen Prof. Dr. Oktay, “Kadınların meme kanseri konusunda bilinçli olması ve düzenli olarak tetkiklerini yaptırması son derece önemli. Meme kanseri taramaları, Kanser Erken Tanı Merkezleri tarafından yapılıyor. Kadınlar bu merkezlerce davet edilerek tanıları ve tetkikleri yapılıyor. Bütün amacımız toplum içinde, kanseri erken evrede yakalama ve tedavi şansını arttırmaktır. Sağlığımız için farkında olalım" dedi.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Görsel Performans ve Dijital Yayıncılıkta Modern Altyapı Çözümleri

Anamur ve Bozyazının Eğitim Çınarı Mehmet Uysal Hayata Veda Etti

​Anamur Yasta Çağla Tanrıverdi’yi Kaybettik

Başkan Aziz Özen'den Teşekkür Mesajı

Çatı yangını korkuttu

Anamur’da Dolu Afeti Üreticiyi Vurdu

British Shorthair Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Mersin Anamur Arasında 10 Günlük Hava Durumu

Silifke’de Trafik Magandasına Geçit Yok: "Gereği Yapıldı!" ​

Akdeniz’in Sessiz Misafiri Camgöz Erdemli Kıyılarına Vurdu

NARENCİYE YÜKLÜ TIR ALEVLERE TESLİM OLDU!

Optimal Yapı ile Dış Mekanlarınızı Dönüştürün

Anamur’un Geleceği İçin Almanya’da Dev İmza: Başkan Deniz Bingen’de!

1980’den Beri Hakiki Kalite ve Zarafetin Adresi

Anamur Şoförler Odası'nda Bayrak Değişimi: Yeni Başkan Aziz Özen!

Şiddetli Fırtına Kapıda

​Mersin'de Akıma Kapılan Genç Elektrik Teknisyeni Yaşamını Yitirdi

Anamur Kırsal Mahalle Statüsü Mersin Büyükşehir Komisyonda

Çocuğunuzun Instagram Takıntısıyla Başa Çıkmanın En İyi 5 Yolu

İstanbul’un En İyi Web Tasarım Firmaları ve 2026 Başarı Listesi

Muhtarlardan Belediyenin Kırsal Mahallelerinin Merkez Mahalle Statüsü Kararına Basın Açıklamalı Tepki

Şoförler Odasında Mehmet Arıkan’dan Aziz Özmen’e Tam Destek

Anamur Belediye Kent Lokantası Halkın Hizmetinde

Anamur Belediyesi’nden Yaylalarda Kar Seferberliği

Anamur’da Lezzetin Yeni Adresi: "Anamur Gurme" Dualarla Hizmete Açıldı!

Jandarmadan Bahis Operasyonunda 15 Kişi Tutuklandı

Kıbrıs Tüp Bebek: Modern Yaklaşımlar ile Güven Veren Bir Süreç

Boğa Piyasasında Yeni Perde Yapay Zeka Rüzgarı Borsaları Rekora Taşıyor

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

Yükleniyor

Anamur ve Bozyazının Eğitim Çınarı Mehmet Uysal Hayata Veda Etti

Başkan Aziz Özen'den Teşekkür Mesajı

Anamur’da Dolu Afeti Üreticiyi Vurdu

Akdeniz’in Sessiz Misafiri Camgöz Erdemli Kıyılarına Vurdu

Anamur’un Geleceği İçin Almanya’da Dev İmza: Başkan Deniz Bingen’de!

​Mersin'de Akıma Kapılan Genç Elektrik Teknisyeni Yaşamını Yitirdi

Anamur Kırsal Mahalle Statüsü Mersin Büyükşehir Komisyonda

Muhtarlardan Belediyenin Kırsal Mahallelerinin Merkez Mahalle Statüsü Kararına Basın Açıklamalı Tepki

Anamur Belediye Kent Lokantası Halkın Hizmetinde

Anamur Belediyesi’nden Yaylalarda Kar Seferberliği

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.