• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,90% -0,02
  • EURO

    40,86% -0,04
  • GRAM ALTIN

    3799,84% 0,02
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi hizmete açıldı

Batur “Burada Cumhuriyet yaşayacak”

GÜNCEL 15.11.2022 08:11:32 499
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi hizmete açıldı

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi açılışında konuşan Başkan Batur, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyetin bir temsilcisi olan, kadın hakları savunucusu, değerli hocamız Nermin Abadan Unat’ın isminin, bu güzel binada yaşayacak olması Konak Belediyesi’nin bu dönem içinde yaptığı en onurlu işlerden biridir. Kanal yaparız, yol yaparız, başka binalar yaparız ama burada Cumhuriyet yaşayacak” dedi. 101’inci yaşını kutlayan Nermin Abadan Unat da çok duygulandığını ve İzmir’in kendisindeki yerinin ayrı olduğunu ifade ederek, “İzmir Atatürk’ün kurtardığı şehir, başka şehirleri de kurtardı ama İzmir başka türlü. Bunu bana yaşattığınız için çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

 

 

 

Konak Belediyesi’nin restore ederek kente kazandırdığı, Tarihi Kentler Birliğinden Başarı ödülü alan ikizevler binası, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi adıyla hizmete açıldı. 101 yaşındaki Hukukçu, Sosyolog, Siyaset ve İletişim Bilimci Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın katılımıyla düzenlenen açılış töreninde duayen hocayla birlikte Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Ege Kadın Buluşması Platformu Koordinatörü Şengül Baysak, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, Pen Yazarlar Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Zeynep Oral, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından ve ilçe yöneticileri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Konak Kent Konseyi meclisleri, akademisyenler, kadın kooperatifleri, kadın dernekleri ve kadın sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri ile muhtarlar yer aldı. Türkiye’de, iletişim bilimlerinin oluşumuna katkı veren öncü isimlerden, kadın hakları, siyaset ve göç konularında çok önemli ilklere imza atmış olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın duygulu anlar yaşadığı açılış büyük bir vefa örneği oldu.

 

 

Batur: Burada Cumhuriyet yaşayacak

 

Açılışta konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın ismini belediye meclisinde oybirliğiyle alınan kararla semt merkezine verdiklerini hatırlattı. Onur duyduklarını ifade eden Başkan Batur, “Bugün, bizim için onurlu bir gün. Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyetin bir temsilcisi olan, kadın hakları savunucusu, değerli hocamız Nermin Abadan Unat’ın isminin, bu güzel binada yaşayacak olması Konak Belediyesi’nin bu dönem içinde yaptığı en onurlu işlerden biridir. Kanal yaparız, yol yaparız, başka binalar yaparız ama burada Cumhuriyet yaşayacak. Cumhuriyetin ilkelerini savunan, ona gönülden bağlı, kadın haklarının savunucusu çok değerli hocamızın adının burada yaşaması bizim için ayrı bir onur. Bu konuda oybirliğiyle karar alan bütün meclis üyesi arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

Bu ülkeyi kadınlar kurtaracak

 

Unat’ın, İzmir’in önemli değerlerinden olduğunu dile getiren Başkan Batur, “Göçle Almanya’dan Türkiye’ye gelip,  İzmir Kız Lisesi’nde öğrenimine devam eden, Nermin Abadan Unat’ı biz İzmirli kabul ediyoruz. İzmir’in en önemli değerlerinden birisi. Bu değerlerin yaşarken anılması, onların onurlandırılmasıdır ama asıl onur bizimdir. Az önce gördünüz, benim gözlerim doldu. Gelecek sene bana bir sınıf ayarlayın, bu sınıfta çocuklara yeniden eğitim, öğretim vereyim dedi. Heyecana bakınız” diye konuştu. Batur, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu organizasyonu sağlayan başta Şengül Baysak olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İşte, kadın dernekleriyle, kadın oluşumlarıyla, sivil inisiyatifle birlikte çalışmanın en güzel örneği bu. Bizi uyardılar, bize yol gösterdiler biz de bu onurlu çalışmayı yerine getirdik. İşte, burada kadın kuruluşlarının çok değerli temsilcileri var. Zaten çalıştığımız sivil toplum örgütlerinin yüzde 50’sinden fazlası kadın dernekleri. Bu ülkeyi kadınlar kurtaracak, kadınlar yeniden ayağa kaldıracak. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyeti yeniden ayağa kaldıracağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

 

 

 

Unat: İzmir’den çok büyük sadakat gördüm

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, alkışlar eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında kendisini hala birçok eski öğrencisinin arayıp, ziyaret ettiğini ve bu durumun kendisini çok duygulandırdığını ifade etti. İzmir’in kendisindeki yerinin başka olduğunu, bunun bir duygu meselesi olduğunu belirten Unat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok duygulandım. İyi ki ben İzmir’e gelmişim diyorum. Acaba başka yer de böyle yapar mıydı, onu bilmem ama İzmir’den çok büyük sadakat gördüm. Bunun anlatılması mümkün değil. Duygu meselesi. Karşılıklı bir sevgi ve şükran. Kolay olmadı benim burada okumam. Değişik yerlerde, değişik evlerde… Karşıyaka’da, Kordon’da, Alsancak’ta… Akrabalarım Güzelyalı’da. Hepsi yardım ettiler. Tabii herkes aynı şekilde yardım etmedi. Bana en fazla yardım eden, en az imkanı olan. Onun için hepsine çok minnettarım ama beni hatırlayacakları aklımın ucundan bile geçmedi. Bu demek ki yaşlanmanın mükafatı ve galiba bu İzmir’e özgü. Atatürk’ün kurtardığı şehir, başka şehirleri de kurtardı ama İzmir başka türlü. Bunu bana yaşattığınız için çok teşekkür ederim.”

 

 

Nermin Hoca’dan Konak’a özel ders

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Konak’a bir sonraki gelişinde, adını taşıyan semt merkezinde gençlerin dersine girmek istediğini söyledi. İsteği, heyecan ve mutlulukla karşılanan Unat, “Yapabileceğim bir şey var; bir daha geldiğim zaman, Sayın Belediye Başkanı beni bir sınıfa sokar ve sınıfta hangi konu öğretilecekse ona hazırlanırım, o çocuklara ders veririm. Onlara yeni ufuk açmak güzel, burada genç bir dinleyici var. Onun gözlerinden anlıyorum; bir şeyler daha öğrenmek istiyor. O öğrenmek isteyen gözler, onlar çok güzel. O da İzmir’e has” dedi.

 

 

Baysak: Aydınlanma ışığı hiç sönmeyecek

 

Ege Kadın Buluşması Platformu Koordinatörü Şengül Baysak, tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Baysak, “101 yaşındaki Nermin Hocamız bugün aramızda ve Konak’ta yuvasında. Sevgili Nermin Hocamıza kadın haklarından hukuka, siyasete, yaşamındaki her alanındaki öncülüğüne ve emeklerine olan sonsuz şükran, minnet ve saygılarımızı sunuyoruz. 1921 yılında doğan, 9 yaşında babasını kaybeden, 14 yaşında hiç Türkçe bilmeden Macaristan’dan İzmir’e, Tilkilik semtine gelen, öğrenim gördüğü İzmir Kız Lisesi’ne en yakın semtte, Konak’ta Nermin Hocamızın adını Ege Kadın Buluşması Platformu ve Konak Belediyesi işbirliğinde yaşatıyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Sevgili Nermin Hocamız, Nermin Abadan Unat, Semt Merkezi’nin içinde yer alan adı anı odasında yaşamaya, kadınlara ve gençlere ilham olmaya devam edecek ve aydınlanma ışığı hiç sönmeyecek. Değerli Başkanımız Abdül Batur’a, çok özverili çalışan çalışma arkadaşlarına şahsım ve platformum adına sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Bu yolda birlikte çıktığımız Avukat Nazan Moroğlu’na, gazeteci yazar Zeynep Oral’a başından bu yana yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyoruz, İyi ki varsınız” dedi.

 

 

Moroğlu: 100 yıllık bir heyecan

 

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, konuşmasında,  öğrencisi olduğu Nermin Abadan Unat’tan övgüyle söz etti. Prof. Dr. Unat’ın “Mücadele kazandırır” sözüne dikkat çeken Moroğlu, “Bugün gerçekten tarihi bir gün yaşıyoruz. Hocam, gerçekten iyi ki hocam oldunuz. Sizin o mücadele gücünüzü, ‘mücadele kazandırır’ sözünüzü hiç unutmuyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarının, Atatürk ve yol arkadaşlarının bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizin, hukuk devletimizin, kadın erkek eşitliğinin yolundayız.  Bu mücadeleyi sizlerden öğrendik. Bayrağı teslim aldık. Umuyorum layıkıyla taşıyoruzdur. Biz de bu bayrağı gençlere vereceğiz. Şimdi sizin ‘mücadele kazandırır’ sözünüzü burada odaları gezdiğim zaman gördüm. Burada kadınlar öğrenecek, güçlenecek ve güçlü bir Türkiye’yi yüzüncü yılımızda aydınlığa hep birlikte taşıyacak.  Belediye Başkanımız Abdül Batur’a ve yol arkadaşım Şengül Baysak’a teşekkür ediyorum. Nermin Hocamızın adının böyle değerli mekanlarda devam ettirilmesi çok önemli. 100 yıllık bir heyecan bu. Hocamı saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

 

 

Oral: O sadece bir öncü değil aynı zamanda devrimci

Pen Yazarlar Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Zeynep Oral, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat ile olan anılarını anlattı. 101 yaşındaki Unat’ın hepimizden daha mücadeleci, devrimci ve genç olduğunu söyleyen Oral, “Böyle güzel bir mücevheri bize ve bizden sonraki kuşaklara teslim ettikleri için Sayın Belediye Başkanımıza ve Ege Kadın Buluşması Platformuna teşekkür ediyorum. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz” dedi. Oral sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Sevgili Nermin Abadan Unat’a sonsuz bir şükran ve minnet borcumuz var. Çünkü o, kadın hakları ve insan hakları başta olmak üzere hukuktan siyasete, iletişimden bilim insanlığına, kadın olmaya uzanan, yaşamın her alanında örnek oluşturdu. Öncü kişiliğini ileri sürdü. Emeğini, yeteneklerini, savunduğu ilkeler ve insanlık uğruna cömertçe sundu. Dik ve onurlu duruşundan asla ödün vermedi. Benim için o sadece bir öncü değil aynı zamanda devrimci. Dudağındaki kırmızı ruju, bana sorarsanız, haksızlıklar karşısında isyanı simgelediği için rujsuz çıkmaz. Aynı zamanda onun mücadeleci azminin de simgesidir. Üzerinde taşıdığı renklerle de karanlığa geçit vermeyeceğini ilan eder. 101 yaşında hem feminen, hem hepimizden daha sıkı bir feminist. Günümüzdeki karşı devrim çabalarına, karanlık kafalara, karanlık emel ve eylemlere karşı çıkmaktan asla vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek.  Çünkü hayatta en değer verdiği ilkeler demokrasi, laiklik, hakkaniyet, adalet ve kadın erkek eşitliği. Bunlar olmadan demokrasi olmayacağı bilincini hepimize öğretenlerin başında geliyor. Kitaplarını okuduğumda bir cümlesi, var ki beni hiçbir zaman terk etmedi. ‘ben öğretmenliği çok sevdim ve hep sürdürdüm. Çünkü öğretirken aynı zamanda öğreniyordum’. Bu aydınlık bir Türkiye için hepimize yol gösteren bir cümle.”

 

 

Anı odası oluşturuldu

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi açılış kurdelesi hep birlikte kesildi. Unat’ın adını taşıyan semt evinde aynı zamanda Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Anı Odası da kuruldu. Unat’ın rölyefi ve yaşam öyküsünün yer aldığı giriş katındaki anı odasında Unat hocaya ait fotoğraf, kitap, ödüller gibi kişisel eşyaları bulunuyor. Kadınlara yönelik hizmet veren merkezde el sanatları, meslek ve hobi kurslarının yapılacağı atölyeler yer alıyor. 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Anamur Ramazan Bayramına Kalplerde Sevgi Yüzlerde Tebessümle Girdi

Başkan Deniz Tüm Halkımızı Atatepede Bayram Boyunca Çaya Davet Ediyor

Kaymakam Bilal Bozdemir’in Ramazan Bayramı Mesajı

Ak Parti İlçe Başkanı BulutBayram Mesajında Birlik ve Beraberlik Vurgusu Yaptı

ANTSO  Başkanı Tuna’dan, Ramazan  Bayramı Mesajı

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

Anamurda Yüzlerce Kişi Sakal-ı Şerif İçin Akın Etti

Anamur Müftülük Personeli Bayramlaştı: Birlik ve Beraberlik Vurgusu

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersinde Jandarmadan Teknololik Ürün Operasyonu

Anamur Ekspres Gazetesi Ramazan Bayramı Mesajları

Orman Ekosistemi Sergisi Anamur’da Büyük İlgi Gördü

Kızılay Anamur’dan İhtiyaç Sahiplerine İftar Sofrası

Başkan Deniz’den Ramazan Bayramı Mesajı

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Başkan Deniz’den Özel Gereksinimli Gençlere İftar Yemeği

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Mersin Barosundan Özel Gereksinimli Öğrenci İstismarın Davasını Takip Etti

Yapay Zeka teknolojileri bir miladmı?

ÇOCUKLAR NEDEN YALAN SÖYLER ?

2025'te Takip Edilmesi Gereken 9 Kripto Para

CHP'den Cumhuriyet ve Demokrasi Yürüyüşü

Trump ve Erdoğan'ın Telefon Görüşmesi: İkili İlişkilerde Dönüm Noktası​

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı​

New Regulations on Mobile Phone Use in Schools in Hesse, Germany

Almanya'nın Hessen Eyaletinde Okullarda Cep Telefonu Kullanımına Yeni Düzenleme

EU Unveils New Strategy to Enhance Defense Capabilities by 2030​

France Distributes Survival Guide to Prepare Citizens for Potential Emergencies

Germany Seizes Russian 'Shadow Fleet' Oil Tanker Adrift in Baltic Sea

World Meteorological Day 2025: Closing the Early Warning Gap Together​

Yükleniyor

Anamurda Yüzlerce Kişi Sakal-ı Şerif İçin Akın Etti

Anamur Müftülük Personeli Bayramlaştı: Birlik ve Beraberlik Vurgusu

Mersinde Jandarmadan Teknololik Ürün Operasyonu

Orman Ekosistemi Sergisi Anamur’da Büyük İlgi Gördü

Başkan Deniz’den Özel Gereksinimli Gençlere İftar Yemeği

Mersin Barosundan Özel Gereksinimli Öğrenci İstismarın Davasını Takip Etti

CHP'den Cumhuriyet ve Demokrasi Yürüyüşü

Trump ve Erdoğan'ın Telefon Görüşmesi: İkili İlişkilerde Dönüm Noktası​

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı​

Almanya'nın Hessen Eyaletinde Okullarda Cep Telefonu Kullanımına Yeni Düzenleme

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

BOZYAZI’DA FUTBOL ŞÖLENİ! BELEDİYESPOR TARİHİ BİR MAÇA ÇIKIYOR

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezi Anamur’da Yüzlerce Öğrenciye Umut Oluyor

Ünal, “AN” Kitabı İçin İlk İmza Gününü Bu Cuma Yücelen Vakfı’nda Gerçekleştirecek

Öğrenci Kimlik Kartı Kayıp İlanı

Silifke’de 15 Öğretmene Model Uçak Eğitimi Sertifikası Verildi

Öğretmenler günü öncesi çocukların öğretmenlerine olan sevgi ve özgüven bağlarını arttıralım

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.