9867,66%0,38
35,31% -0,14
36,64% 0,00
2994,82% 0,36
4844,79% 0,57
PORTFOLYO SEÇKİ YARIŞMASI’NIN KAZANANLARINA ÖDÜLLERİ TESLİM EDİLDİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi iş birliğinde, Kun Art Space ve D5 Sanat Ortamı koordinatörlüğünde, Kültürhane ve İstanbul Karşı Sanat’ın destekleri ile gerçekleştirdiği ‘Portfolyo Seçki Yarışması’nın ödül töreni düzenlendi.
Törende; Adana, Mersin ve Hatay’da bulunan üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlilik öğrencilerini kapsayan yarışmada yaratıcılık ve kendi hikâyelerini en iyi şekilde anlatmayı başaran toplam 36 öğrenciye ödülleri verildi. Projede; ülkemizde pandemi ve ardından yaşanan deprem felaketi ile birlikte eğitim, sağlık, kültür, sosyal ve her alanda yaşanan problemlerin sanat hayatını da doğrudan etkilediğini vurgulamak ve sanat üretimi ile bu zor zamanların üstesinden gelmek amaçlandı.
Geçtiğimiz aylarda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde açılışı yapılan, 2.’si Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’nde Mersin Büyükşehir’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergi, 30 Kasım’a kadar sanatseverlere açık olacak. Serginin 3.’sü ise Aralık ayında Beylikdüzü Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.
10 seçici kurulun yer aldığı yarışmada ödüller sahiplerini buldu
10 seçici kurulun yer aldığı yarışmada; Mersin'de Lisans Başarı Ödülü’nü Sezen Karabulut, Yüksek Lisans Başarı Ödülü’nü Gülten Nur Gündoğdu, Doktora & Sanatta Yeterlilik Başarı Ödülü’nü ise Yüsra Dirik kazandı. Mersin Üretim Desteği Ödüllerini ise; Yüsra Dirik, Gülten Nur Gündoğdu, Sezen Karabulut, Pelin Yaşar, Fatih Sağlam, Kader Göçen, Simla Alara Savan, Dönay Öniş, Abdulmusa Yönyol, Gizem Teberik, Almina Aydemir ve Yasir Aktoprak kazandı.
Hatay Lisans Başarı Ödüllerini ise; Ahmet Uçar, Zehra Dinç, Arzu Yıldız kazanırken; Üretim Desteği Ödüllerini; Ahmet Uçar, Zehra Dinç, Arzu Yıldız, Mutlu Can, Aynur Güder, Sinem Topaloğlu, Mahmut Esat Arvas, Sevda Avcu, Ayşe Özbek, Ece Sipahi, Samet Sadetaş ile Gizem Coşkun kazandı.
Özdülger: “Büyükşehir olarak sanatın her zaman takipçisi ve destekçisiyiz”
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman kent katılımını önemseyen, kültür ve sanatı kentin her bölgesinde yaygınlaştırmayı amaçlayan, sanata, sanatçıya ve sanat kurumlarına destek olmayı ilke edinmiş bir belediye olduğunu dile getirdi.
Büyükşehir’in, sanatın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması vizyonu ile çalışmalar ürettiğini aktaran Özdülger, “Biz her şekilde sanatın geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, toplumla buluşturulması ve yeni bir vizyonla sanat yaklaşımının oluşturulmasını önemsiyoruz. Bu noktada Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da sanatın her zaman takipçisi ve destekçisi olmaktan da inanılmaz keyif alıyoruz. Bu işin içerisinde yer almak bizim için çok kıymetli. Türkiye’nin başlıca konularından biri olan sanattaki vizyonun geliştirilmesi, yaklaşılması, sanatla buluşturulmasının çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Bizim için her zaman ufuk açıcı olan sanatın ve bilimin, hep bizimle olmasını istiyoruz. Bu noktada da görevimizi ve yapmamız gerekenlerin bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.
Mert: “Bir gelecek projeksiyonu için bir araya geldik”
Küratör ve Koordinatör Veli Mert, Portfolyo Seçki Yarışması ile bir ilki gerçekleştirmekten dolayı oldukça mutlu olduğunu, özellikle Pandemi ve 6 Şubat depremi sonrası hem sosyal hayatta hem de eğitimde büyük açıkların oluştuğunu dile getirdi. Buna dikkat etmek için böyle bir yarışma düzenlediklerini anlatan Mert; yarışmanın ilk Adana’da başladığını, ikinci olarak Mersin’de gerçekleştiğini, son olarak ise İstanbul’da final yapacaklarını kaydetti. Projede pek çok kurum desteğinin yer aldığını da sözlerine ekleyen Mert, “Burada sayılan destekçilerin olması inanılmaz bir birliktelik. Adana ve Mersin Büyükşehir’in yan yana proje yapması harika bir şey. Birlikte, yan yana geldiğimizde çok güçlü olduk. Arkadaşlarımız portfolyolarını daha lisans seviyesinde yapmaya ve inşa etmeye başladılar. Bir gelecek projeksiyonu içindeyiz. Onların Adana’da, Mersin’de, İstanbul’da tanıtımlarını yapmış ve tüm Türkiye’ye bunu lanse etmiş oluyoruz. Kurumlar olarak yanlarında olduğumuzu söylüyoruz. Bu bir başlangıç oldu” dedi.
Sezer: “Projemizin, öğrencilerimiz için bir umut olmasını diliyoruz”
Kun Art Space Kurucu ve Yöneticisi Elif Sezer, küçük bir proje ile başlayan serüvenin bugün geldiği noktada, pek çok kurum tarafından destek bulmasının önemine değinerek, “Bu yarışmada ilk adımımız Adana oldu. Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın projeyi duyarak bizi desteklemeleri ve Başkanlarımıza iletmeleri ile küçük bir galeriden, belediyelerin mekanlarına, oradan da İstanbul’a kadar uzandı. Umarım bu proje öğrencilerimiz için gerçekten bir umut olmuştur ve bundan sonra da diğer illerde büyüyerek devam eder” sözlerine yer verdi.
Sergi, Mersinli sanatseverlerden büyük beğeni topladı
Hatay Üretim Desteği Ödülü’nü kazanan Sinem Topaloğlu, 3 farklı eserinin sergide yer aldığını ve bu durumun kendisi için gurur verici olduğunu ifade etti. Eserlerinde, geçtiğimiz sene yaşanan 6 Şubat depreminden izlerin yer aldığını söyleyen Topaloğlu, “Bir tanesi depremde yaşadığım yerden etkilenerek yaptığım bir eserim. Bütün duygularımı yansıtarak yaptım. Diğeri de depremden sonraki yaşadığım yer. Orada da ışıktan etkilenerek resmimi yapmaya çalıştım. Büyükşehir’in uygulaması çok hoşuma gitti. Onların sayesinde buralardayız. Kendimizi daha fazla kişiye tanıtabiliyoruz” dedi.
Hatay Üretim Desteği Ödülü’nü kazanan bir başka isim Zehra Dinç ise, Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Resim Bölümü öğrencisi olduğunu ve henüz mezun olmadan bu ödülü kazanmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Ödül kazanmanın kendisine ileride güzel katkılar sağlayacağını da belirten Dinç, “Ben deprem bölgesinden geliyorum. Bu yarışma, deprem bölgesinde sanat adına yapılan en iyi şey oldu. Orada bir sanat açlığı ve insanların anlaşılmaya ihtiyacı var. İnsanlar bu açlığı sanatla ifade edebiliyor. Daha büyük kitlelere ulaşılması anlamında katkı sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi lisans mezunu Ahmet Uçar da, 6 Şubat depremi sonrası çok zorlu bir süreç geçirdiklerini ve depremden sonra sanat çalışmalarına dönmesinin kendisi için kolay olmadığını söyledi. Böyle bir yarışmada yer almasının oldukça sevindirici olduğunu aktaran Uçar, “Bizim için, yaptığımız çalışmaların reklamı paha biçilemez değerde. Yerel yönetimlerden de bizlere destek olduğunu gördüğümüzde, dört elle koşarak gidiyoruz. Onların bize böyle destek vermeleri bu anlamda hem sevindirici hem de güzel. Yarışmaya başvuru yaparken, ödül veya derece alır mıyım gibi bir düşüncem yoktu. Biz o psikolojiden tekrar çıkabilmenin yollarını aradığımız için, kendimizi sanata tekrardan adadık. Bizim için unutulmaz güzel bir deneyim oldu” diye konuştu.